onsdag 11 september 2013

En kapad debatt

I den svenska debatten finns en standardfras som nämns om och om igen av vissa personer. Det går inte att prata om invandring och invandringspolitik i Sverige då det tystas ned. Folk vill inte prata om det. En fras som det faktiskt finns mycket sanning i eftersom det inte går att prata nyanserat om invandring och invandringspolitiken. Orsaken är att den har helt och hållet kapats av rasister och andra främlingsfientliga krafter och partier.

Denna kapning av en debatt har vi sett ske i andra länder, bland annat i Danmark. En kapning där den egna sidan har förvandlats till en politisk korrekt sida som anser att man själv har rätt och sitter på sanningen medan alla andra har fel. Alla som försöker diskutera med dessa personer och partier klassas som okunniga, dårar, ljuger, är en del av en konspiration med mera. På det sättet försöker man därmed att dominera och styra debatten där alla problem i samhället knyts till invandringen och invandringspolitiken.

I förrgår skrev jag ett blogginlägg där jag tyckte det en pappa och hans son råkade ut för i Malmö var förskräckligt och att det nu får vara slut på hatbrott i vårt land. Det tog inte lång tid förrän kommentarsfältet svämmades över av personer som ansåg att jag attackerade svenskar och ansåg att det var svenskar som låg bakom detta. Det är att läsa det blogginlägget helt fel. Jag tog avstånd ifrån hatbrott oavsett varifrån den kommer och vem som ligger bakom. Rasism finns överallt i alla grupper och något som vi alla måste bemöta och få bort. Samhällsklimatet har blivit råare och i dagens ojämlika land blir det än viktigare att positionera sig och se till att andra befinner sig under en själv i hierarkin.

Om vi ska kunna ha en seriös politisk debatt i Sverige måste vi fokusera på de verkliga bakomliggande problemen. Det går inte att som de nya politiskt korrekta gör att skylla allt på invandringen. Titta bara på Danmark som har tappat mer än tio år på grund av att debatten och politiken har fokuserat på helt fel saker. Fast å andra sidan gör de sig själva en stor björntjänst i det långa loppet då de skyller allt på invandrarna. Det är precis som regeringens slutsats att oavsett problem i samhället så är det sänkt skatt som är lösningen.

Debatten om invandring och invandringspolitiken är i dag kapad av vissa grupper och människor. Det gör att debatten inte kan föras på ett seriöst och djupt sätt. Allting blir snabbt pajkastning där rasister och främlingsfientliga anser att de sitter på den enda sanningen och att alla andra har fel. Det är därmed viktigt att de som vill debattera invandringen och invandringspolitiken seriöst, och är kritiska, måste ta avstånd ifrån rasisterna och de som är främlingsfientliga, samt hålla dessa borta ifrån debatten. Görs det tror jag att en ny och mer nyanserad debatt uppstår med respekt för varandra.

DN om den nya norska regeringen där ett främlingsfientligt parti ingår. Aftonbladet om allas lika värde hotas varje dag. De manifesterar mot våldet i Göteborg. Peter Högberg skriver om SD-trollens julafton. 

14 kommentarer:

 1. Roger

  Är jag bannad eftersom inget av mina inlägg publiceras? Tycker jag ställt relevanta frågor och inte varit otrevlig.

  Alexander

  SvaraRadera
 2. Jag har satt redigering på kommentarer som kommer in så det tar lite tid att gå igenom dem. Detta för att ta bort sådant som bryter mot svensk lag. Ställ frågan igen Alexander så ska jag besvara den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Peter Nicklasson11 september 2013 22:40

   Eftersom Alexander här redan skrivit till din blogg, bör du väl ha den kvar och kan släppa igenom den (givet den följer svensk lag)?

   Då har jag ett bättre förslag:
   Infoga en lista med sådant som bryter mot svensk lag här i högermarginalen.
   Då kan vi alla läsa den innan vi skriver våra kommentarer. Du slipper agera domare, och vi slipper censureras.
   Den som ändå missköter sig (enligt svensk lag) kan du väl eftermoderera?

   Radera
  2. Hallå Roger!
   Något fel på mina inlägg, eller har du bara fikapaus ;-)

   LG

   Radera
  3. Har haft lite annat för mig som har gjort att jag inte har hunnit gå igenom inkommande inlägg.

   Radera
  4. Problemet är att många struntar i vad svensk lag säger.

   Radera
 3. Är det någon som kapar debatten så är det du, Roger. För det första så kapar du det svenska språket när du påstår att det är politiskt korrekt att vara invandringskritisk. Sedan fortsätter du med att efterlysa en seriös debatt om invandringen som tydligen ska utesluta dem med invandringskritiska åsikter. För att därefter med emfas påstå att den bakomliggande orsaken till problemen med invandringen är allt annat utom invandringen själv.

  Summa summarum: Du vill ha en debatt där bara de med "rätt" åsikt får deltaga och där invandringen i sig inte får diskuteras. Lycka till med det du!

  // Jan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har du helt fel Jan.

   När det handlar om politiskt korrekt måste du först analysera begreppet och se vad det kläs i för språk av de som är emot invandringen. De kallar alla andra för politiskt korrekta då den sidan så kallat inte vågar debattera, inte inser sanningen, att de ser ned på andra, att den sidan tror den sitter inne på hela sanningen med mera. Tittar man sedan på de som är emot invandringen använder de exakt samma saker mot de som är positiva till invandringen. Därmed har den sidan blivit de nya politiskt korrekta. Att du inte håller med förstår jag men studerar du det hela inser du samma sak som jag.

   Du kan läsa mitt svar nedan rörande det du tar upp om rasister och att hålla debatten fri från dem. Jag har debatterat invandring på tidningssidor och har haft en bra dialog med personer. Tyvärr förstörs diskussioner av att just rasister och främlingsfientliga går in och förstör. De kommer med anklagelser, går till personanagrepp, för fram myter och lögner som sanningar och har den ena rasistiska åsikten efter den andra. Debatten flyttar sig inte en millimeter utan står helt still i skyttegravskrig. Rasister och liknande har inga problem med att förklara vad de tänker göra med invandrare och de som är positiva till invandring. Lika lite som du vill ha överdrivit positiva människor till invandringen i debatten lika lite vill jag ha rasister och liknande.

   Den som har funderingar på invandringen och är kritisk men inte rasist är alltid välkommen att delta i en debatt.

   Jag har ett råd till dig Jan. Sätt dig ned och fundera över följande. Om vi i morgon kastade ut alla invandrare från Sverige och stoppade invandringen på vilka sätt gör det att löntagaren får mer makt på sin arbetsplats när ägarna stärker hela tiden sin makt? På vilka sätt skulle din och min inkomst öka utan att företagen skickar jobben utomlands? På vilka sätt skulle de fattiga i Sverige få det bättre? Och nej, kom inte dragande med att det blir pengar över i systemen för massvis med pengar försvinner när invandrare med jobb och företag försvinner. Dessa ersätts inte av svenskar. På vilket sätt kan vi bryta nyliberalismens framfart och effekter genom att vi slänger ut alla invandrare och stoppar invandringen?

   Det är enkelt att skylla på invandringen för alla problem som finns men i grunden handlar det om helt andra saker. Arbetslösheten beror på att det är låg efterfrågan på de varor och tjänster som produceras samt att folk har fel utbildning med sig för att kunna bli anställd. På vilka sätt ökar efterfrågan på företagens varor och tjänster och arbetslösa direkt har rätt utbildning med sig om vi slänger ut alla invandrare och stoppar invandringen? Varför ska vi gå på invandrarna rörande jobben när det är arbetsgivarna och alliansen som vill ha hit utländsk arbetskraft så att lönekostnaderna kan pressas ned?

   Det gäller att veta exakt vad som är grundproblemet. Annars är det som med digerdöden. Man skyllde på judarna och personer som ansågs avvikande men vi vet i dag att den orsakades av bakterier.

   Jag noterar att du Jan gärna vill ha en debatt med likasinnade.

   Radera
 4. Varför är det ett axiom i all "vanlig" media att invandringen ska vara så stor som möjligt och att det är odelat positivt med den svenska modellen, dina partikollegor i Norge har ju gjort en betydligt mer restriktiv bedömning, är de rasister, är Stoltenberg rasist?
  Till sist, du är lite farligt ute när du vill "hålla folk ute från debatten" när de är rasister och främlingsfientliga, vem avgör om de är det? En smula obehagligt tycker jag det låter som.

  LG

  SvaraRadera
 5. Vad som definieras som en rasist går att läsa i exempelvis NE eller i böcker som handlar om rasister. Jag tycker att Norge kan ta emot fler. Att de inte gör det tror jag handlar i grunden om en rädsla för den andra samt en rädsla av att främlingsfientliga partier ska ta över makten.

  Varför är det obehagligt? Om vi ska ha en seriös debatt om invandringspolitiken går det inte att rasister och främlingsfientliga kapar denna direkt. Jag har sett otaliga gånger hur en debatt har börjat seriöst, och det har varit frågor och diskussioner där man har sett att båda sidorna har förstått varandra och till och med närmat sig varandra genom att lämna sina ursprungliga ståndpunkter, som ganska snabbt har kapats av rasister och främlingsfientliga. Debatten blir hård, personangrepp haglar från dessa personer och de kommer med myter och rena lögner som presenteras som fakta. De anklagar de som är för invandring för både det ena och det andra. De som är kritiska till invandringen men som vill ta emot invandrare backar undan och blir tysta. Tyvärr har man sett en och annan som har hakat på. Det är därför som rasister och främlingsfientliga bör hållas utanför debatten och att de som är kritiska till invandringen har bäst möjlighet att hålla dem utanför.

  Det obehagliga är det rasister och främlingsfientliga för fram vad de ska göra med invandrare och de som är positiva till invandringen.

  SvaraRadera
 6. "Att de inte gör det tror jag i grunden handlar om rädsla för den andra samt en rädsla av att främlingsfientliga partier ska ta over makten"

  Så om Norge för en generösare invandringspolitik är det risk för att främlingsfientliga partier ökar och tar makten? Borde inte norrmännen inse allla fördelar som kommer med en ökad invandring och därmed definitivt inte rösta för en restriktivar invandring? Jag får inte ditt resonemang att gå ihop.

  Alexander

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hört talas om rädsla över att förlora makten?

   Radera
  2. Fast varför skulle de förlora makten med en generösare invandringspolitik som ju är så positiv för landet?

   Alexander

   Radera
 7. För att vara tydligare,jag undrar om Roger tror att en generösare invandringspolitik ökar stödet för "främlingsfientliga" partier? Det är så jag tolkar ditt inlägg.

  Alexander

  SvaraRadera