lördag 14 september 2013

Ett frö till valvinst är sådd

I dag är det exakt ett år till det är val. Ett val som många av oss längtar till. I dag publiceras den senaste opinionsmätningen. Den är från SIFO och visar att socialdemokraterna går framåt med tre procentenheter medan Centern och kristdemokraterna hamnar under spärren till riksdagen. Hade det varit val i dag hade alliansen fått lämna över till socialdemokraterna. Samtidigt med detta publicerar både Stefan Löfven (S) och Fredrik Reinfeldt (M) vars en debattartikel i Dagens Nyheter respektive Svenska Dagbladet. Det går att se vem som väljarna troligtvis kommer att välja genom att läsa dessa två debattartiklar.

Fredrik Reinfeldt försöker i sin debattartikel att berätta allt bra som svenskarna har fått från alliansregeringen. Det är sänkta skatter och tanken om att öka drivkrafterna för människor att arbeta. Det är vad som står i texten. När jag sedan analyserar själva innehållet och tonen i debattartikeln visar det sig att Fredrik Reinfeldt och moderaterna har problem.

Det är nämligen en debattartikel där Fredrik Reinfeldt talar till svenska folket. Det finns en distans mellan honom och den som läser där intrycket är att han mässar och talar till en. Debattartikeln känns som att vem som helst skulle kunna att skrivit den och ger inget nytt till läsaren. Istället uppstår en rad frågor där man undrar om Fredrik Reinfeldt verkligen har koll på hur verkligheten ser ut. Debattartikeln andas också att han och moderaterna underskattar väljaren. Det känns som att väljaren skrivs på näsan.

Stefan Löfven å sin sida skriver om det som är Sveriges utmaningar och vad socialdemokraterna vill göra för att möta detta. Han visar på hur viktig helheten är. Det är jobben och skolan men han pratar också om en värdegrund, ett annat sätt att förhålla sig till varandra i Sverige som han vill bygga. Vid en närmare analys av innehållet och tonen i debattartikeln visar det sig att Stefan Löfven och socialdemokraterna är något på spåren här som mycket väl kan leda till än mer ökat väljarstöd.

Debattartikeln bygger på en resonerande ton där Stefan Löfven pratar med dig som läsare. Det är en personlig debattartikel där han vänder sig direkt till läsaren ett flertal gånger. Ordet "du" dyker upp flera gånger vilket gör att läsaren känner dels att Stefan Löfven pratar direkt till denna men också dels att läsaren blir en del av debattartikeln. Det är en partiledare som vill förändra landet tillsammans med väljarna och ser hur verkligheten ser ut samt har lösningar och idéer. Diskussionen om att Sverige behöver en ny värdegrund där vi ser varandra och gläds med varandra gissar jag kommer att gå hem i stugorna. Väljaren blir en del av texten. Stefan Löfven skriver inte läsaren på näsan utan diskuterar med läsaren istället. Något som definitivt kommer att uppskattas av den som läser. Att han sedan börjar i sitt eget liv och berätta är något som höjer debattartikeln ytterligare.

Jag vet om att jag definitivt riskerar att färgas av att jag tillhör socialdemokraterna i min analys av de båda texterna men jag tror att du som läsare kommer att känna samma sak som jag när du läser de båda texterna.

Om Stefan Löfvens debattartikel med dess resonerande innehåll får vara ledstjärna för alla socialdemokrater i kontakten med väljarna tror jag att stödet kommer att öka på ett mycket bra sätt. Dagens SIFO-mätning visar en bra uppgång men partiet måste upp ännu mer i väljarstöd. Rörelsen mot valet börjar på allvar i dag. Nu kör vi!

Leif Haglund skriver att Svenska kyrkan är i goda händer med socialdemokraterna. Jan Andersson skriver att alla är inte nöjda när det går bra för socialdemokraterna.

5 kommentarer:

 1. Vill du att Vänsterpartiet ska få plats i regeringen?

  Alexander

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill ha en socialdemokratisk regeringen. Vad skulle du kunna tänka dig?

   Radera
  2. Tja, en alliansregering där SD får ministerposter tycker jag är bäst. Varför vill du inte ha med Vänsterpartiet?

   Alexander

   Radera
 2. Jag vill inte ha en svetsare som statsminister. Han saknar akademisk utbildning. Har ingen erfarenhet från riksdagen eller som minister.
  Det duger inte, Sverige behöver nåt betydligt vassare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av alla de som är partiledare i dag är Stefan Löfven den enda som vet hur världsekonomin fungerar, hur den globala konkurrensen ser ut och hur det globaliseringen ser ut och utvecklas. Det är kunskaper han har fått utav att ha varit ordförande för IF Metall. Ingen annan har dessa kunskaper med sig. Han vet vad som krävs.

   Radera