onsdag 25 september 2013

Klart att detta väcker oro

Vi har nu under ett par dagar fått läsa, lyssna och se hur den skånska polisen uppfört register över romer, både småbarn och avlidna. Spaltkilometer har skrivits om detta och massivt fördömande har skett. Folk har ilsknat till och protester sker, både på stad och gator men också på nätet. Storebrorsamhället breder ut sig allt mer och folk tycker det får vara nog. Det är klart att detta väcker oro men av ett helt annat slag hos vissa.

Jag ska i denna bloggpost inte fokusera så mycket på den oro vi alla känner över hur storebrorsamhället breder ut sig. Istället ska jag fokusera mig på en annan grupp i vårt samhälle som nu funderar på om verkligheten har förändrat en spelplan som har krattats mycket noga under lång tid. Med andra ord på de som är främlingsfientliga.

Under lång tid har de främlingsfientliga med Sverigedemokraterna (Sd) i spetsen flyttat fram sina positioner. Dock fick de ett rejält skutt i och med att det har bedrivits en politik i Sverige där ojämlikheten ökar. Dessa grupper har under senare tid kunnat se sig själva flytta fram sina positioner och de har bland annat dominerat kommentatorsfälten i media på olika sätt. Oavsett problem i samhället har dessa människor pekat ut invandrare och invandringspolitiken som orsaken. Ett resonemang som fler och fler nu börjar att vända sig mot.

Dagens Nyheters avslöjande är något som oroar dessa grupper. Självklart är bilden utåt en annan där man försöker vissa upp att det är inga problem men bakom denna fasad finns en oro. En oro där människor ska börja ta avstånd ifrån det som har byggts upp och att det kommer att krackelera. För vi har reagerat annorlunda i Sverige jämfört med vad man har gjort i andra länder, exempelvis Danmark, när det har framkommit att staten hållit på med saker gentemot andra etniska grupper. Här är det ett massivt fördömande och vanliga människor tycker att staten ska inte hålla på med detta. De som är främlingsfientliga anser att nu rullar de som är politiskt korrekt ut för att protestera men denna kritik handlar mer om att förlora den egna makten. För dessa personer, organisationer och exempelvis hemsida känner nu en stark oro att missa det som har byggts upp under lång tid.

Det här kan mycket väl på lång sikt ses som början på en vändpunkt där de främlingsfientliga och kritiken mot invandrare vänder bakåt och en mer nyanserad och balanserad debatt uppstår som skapar ett annat tänkande och synsätt. Det här är något som skapar oro hos Sd och andra som vill ha en politisk diskussion som bygger på helt andra saker. Det skrämmer för de ser att deras makt och plats runt köttgrytorna minskar och riskerar att försvinna.

Peter Johansson skriver om att den skånska polisledningen måste gå.

1 kommentar:

  1. Varför inte börja beskatta all användning av personnummer som inte krävs av lag. Naturligtvis måste min arbetsgivare kunna använda mitt personnummer för att meddela skattemyndigheterna vad jag tjänar, detsamma gäller för banken som skall kunna meddela vilka ränteinkomster jag haft. Men DN behöver inte mitt personnummer i sina register bara för att jag abonnerat på blaskan och varför skall postorderföretag eller marknadsförare ha mitt personnummer? OK det är tillåtet i lagen, men vi kan väl beskatta all lagring och användning av personnummer. Låt innehav av personnummer kosta en krona per år och användning av personnummer femtio öre för varja gång ett personnummer utnyttjas i sammanhang som det saknas krav i lag för att personnummer skall användas.

    SvaraRadera