onsdag 18 september 2013

Satsning?

I dag presenteras alliansens sista budget. Anders Borg är ute i Dagens Nyheter och försöker att marknadsföra denna med en debattartikel. En debattartikel som är i stort sätt samma saker som har upprepats sedan den moderatledda regeringen fick makten efter valet 2006. Inget nytt under solen. För moderaterna och alliansen har problem som inte går att täcka med floskler eller att man själv väljer vilken fakta som ska presenteras. Mer av samma politik med andra ord. Det blir ganska klart rörande skolan där pratet om hur viktig skolan är faller platt till marken.

Anders Borg skriver att arbetslösheten beräknas ligga kvar på en hög nivå de närmsta åren i budgetpropositionen. Först 2017 beräknas den hamna under 7,0 procent. Det här är ett typexempel på en politik som inte lyckats. Det kvittar hur mycket man försöker skylla på omvärlden, samtidigt som man skryter att landet är bättre än omvärlden. Facit finns. Regeringens politik fungerar inte men Anders Borg och Fredrik Reinfeldt anser att mer av samma är ändå bäst för Sverige.

Det talas mycket om skolan, speciellt från alliansens sida, men när det kommer till budgeten är det inte mycket att komma med. De svenska skolresultaten faller, elever tvingas lämna skolan med ofullständiga betyg både från grundskolan och gymnasiet, arbetsbelastningen ökar för lärarna, arbetsmiljön försämras. Skolan är i en djup kris.

Regeringen har lutat sig tillbaka i och med att en ny läroplan och nya betyg har sjösatts. Från den sidan pratas det om att det kommer att ta många år innan det blir bättre vilket visar att regeringen inte har en aning om hur deras skolpolitik kommer att slå. I Norge kunde vi se att på ett par år vände skolresultaten uppåt genom att det gjordes en målmedveten satsning som också hade tempo i sig samt vilja att förändra snabbt.

Av regeringens 25 miljarder kronor i budgetutrymme för 2014 får skolan bara 600 miljoner kronor. Det är i stort sätt ingenting. Det täcker inte ens kostnadsökningarna i skolan. Det är i ett läge där skolan behöver mer satsningar för att vi ska kunna vända förändringen till en utveckling. I Stockholms stad ska det nu sparas på elever som är i behov av en skola med många lärare och mindre klasser. I Ystads kommun har vill moderaterna spara på elevhälsan och därmed hjälp till elever som behöver extra stöttning. Kommuner hade behövt mer pengar men Fredrik Reinfeldt vill inte satsa.

Bo Widegren funderar på vad som eventuellt ska hända efter en valvinst nästa år. Tord Oscarsson om att regeringen spår fortsatt hög arbetslöshet. Leine Johansson skriver om trollkostnären Fredrik Reinfeldt.

3 kommentarer:

 1. Det pratas mycket om välfärdssatsningar,men för mig är välfärd också att få mer pengar att själv bestämma över. Det kan ju inte bara vara att ha fler anställda i offentlig sektor?

  Alexander

  SvaraRadera
 2. Det är kommunerna som har ansvaret för skolan, förstatliga den om du tycker att staten ska hantera den igen ...

  SvaraRadera
 3. I stort sett är det ett j-a sätt. Ja, jag vet att jag är språkpolis, men det är ohjälpligt. Det heter i stort SETT för det kommer av att se. F ö håller jag med dig om det mesta när det gäller moderaterna med anhang. Det borde ha kommit mycket tidigare, men man får väl vara glad att Anders Borgs gloria äntligen har fallit av. Eller vad säger du, Jonny? ;)

  SvaraRadera