måndag 30 september 2013

Sitt inte och sura

Runt om i Sverige oroar sig föräldrar över om deras barn har en bra skolgång. De oroar sig för om barnen får de kunskaper som ska förmedlas, om barnen rustas rätt inför framtiden, om arbetsmiljön är bra, om de utsätts för mobbning och annan kränkande behandling, om barnen trivs, om barnen går i rätt skola och har rätt lärare, om barnen slipper stress och att må dåligt med mera. En oro som inte ska behövas finnas där. Förändringar behövs och socialdemokraterna visade igår hur det ska kunna gå till.

Den svenska skolan är i kris. Det beror inte på personalen som gör allt den kan och lite till. Istället handlar det om att politikerna som styr i landet inte ger skolan rätt förutsättningar. Det har varit viktigare att komma med anklagelser, tyckande och att skolan måste få en ny skollag,betygssystem och ämnen mycket snabbt. Efter införandet har det visat sig att det har gått för fort och alliansen har fått backa. Det handlar om att se över omvårdnadsprogrammet, se över yrkesutbildningarna, dra tillbaka besparingar inom gymnasieskolan med mera. Samtidigt har skolminister Jan Björklund (Fp) sagt att det kommer att ta många år innan de dåliga resultaten i den svenska skolan har vänt, samma budskap förmedlar statsminister Fredrik Reinfeldt.

Det här är en förändring som socialdemokraterna anser är oacceptabel. Det behövs investeras i den svenska skolan för att bryta den nedåtgående kurvan en gång för alla. I Norge lyckades den dåvarande socialdemokratiskt ledda regeringen att på ett par år bryta kurvan och klättra uppåt igen. Satsningar gjordes som skapade nya möjligheter för den norska skolan.

Vi socialdemokrater vill satsa 4,5 miljarder kronor. Alliansen orkade bara med 800 miljoner kronor medan 15 miljarder kronor går till sänkt skatt. Vi vill använda dessa pengar bättre. De 4,5 miljarder kronorna ska i huvudsak gå till att sänka storleken på klasserna. Mindre klasser ger alla elever mer tillgång till sin lärare och därmed lär de sig mer. Elever som behöver mer stöd får det medan de elever som vill skynda på får möjlighet att göra det. Forskningen är solklar här. Mindre klasser skapar bättre möjligheter för eleverna att inte bara klara av skolan utan också i livet.

Jan Björklund har snabbt varit ute och klagat på detta. Varför göra det när dessa förslag gynnar eleverna i den svenska skolan? För oss socialdemokrater är valet enkelt.

Väljarnas förtroende för regeringen sjunker. Martin Moberg skriver om att i valet 2014 avgörs det vilket samhälle vi ska ha. Monica Green skriver om socialdemokraternas förslag.

1 kommentar:

  1. Så länge disciplinen saknas och ungarna får leva fan i skolan hjälper inga pengar i världen...

    Alexander

    SvaraRadera