måndag 2 september 2013

Styrkebesked?

I dagens opinionsmätning från Ipsos och Dagens Nyheter går det att se att uppgången för en rödgrön sida i politiken medan det sker en nedgång för den styrande alliansen. För Fredrik Reinfeldt kommer mycket hopp att sättas till budgeten som presenteras i sin helhet den 18 september. Det är nog den som ska lyfta regeringen är det tänkt fram tills valmanifesten kommer. För regeringen stundar en tuff och oviss framtid. Hur verkligheten ser ut och utvecklar sig är inte till regeringens fördel.

Socialdemokraterna går framåt i mätningen med 1,3 procentenheter och når 34,4 procent. Det som Ipsos och DN skriver om att partiet pendlar mellan 33-34 procent stämmer. Det stora lyftet har inte kommit. 35-procentsnivån utgör en spärr som det behövs komma igenom nu i höst. Trots detta tror jag att partiledningen ser framtiden an med tillförsikt utifrån denna mätning. Andra mätningar har visat en nedåtgående trend där partiet har pendlat runt 30-procentsstrecket.

Svenska folket har förhoppningar på socialdemokraterna. Förhoppningar om att partiet ska kunna leverera en annan politik som gör att det blir bättre för människor och Sverige. Väljarna är inte ute efter mer av alliansens politik utan förväntar sig att något annat ska komma. För oss socialdemokrater ställer det krav på att visa hur vi vill göra det bättre, visa vad vi vill göra som annars inte blir gjort och vad vi kan göra för att människor ska kunna uppfylla sina egna drömmar.

Om vi inte gör det, om vi inte visar att vi tar tag i de stora frågorna kan det bli att folket nöjer sig med att stödja en regering som ideligen kommer med skattesänkningar men har inget annat. De får i varje fall något. Stefan Löfven gör vad han kan för att föra ut budskap till väljarna men alla vi andra måste nu ta vid och bära detta vidare.

Dagens opinionsmätning kan utgöra ett styrkebesked men i så fall måste vi arbeta hårdare för att få ut vår politik.

Martin Moberg skriver om välfärden och dess innehåll. Ola Möller tar upp om att ha vision eller dö. Netroots.

5 kommentarer:

 1. Löfven har redan börjat angripa arbetskraftsinvandringen men bör göra det kraftfullare.

  Löfven kan med större styrka göra klart att andra länder bör ta sin del av flyktingströmmarna och inte bara Sverige som absolut inte orkar med hur mycket som helst.

  Löfven vet så väl att SD är näst största parti inom LO-kollektivet. Utnyttja detta!

  Börjar Löfven tala klarspråk kan S öka rejält!

  Glöm inte inom S att ändamålet helgar medlen.
  Det går inte att vara "fin i kanten" inom politiken. Det vet alla!

  SvaraRadera
 2. Hur kan du jämföra dagens allians med en rödgrön soppa ?

  SvaraRadera
 3. Här har ni något att bita i efter valet:
  I förortsskolorna i Stockholm klarar bara 30-40% nian
  http://www.dn.se/ledare/kolumner/peter-wolodarski-siffran-som-sammanfattar-stockholms-problem/
  Det är nog likadant i Malmö och Göteborg. Inga skattehöjningar i världen kan råda bot på det. Även om det femte jobbskatteavdraget inte genomförs räcker de pengarna ändå bara till ett års statligt stöd till kommunerna för kommunmottagna nyanlända plus ett års etableringsprogram på Arbetsförmedlingen.

  Sedan 2005 har vi 164 000 kommunmottagna och sedan 2009 382 000 beviljade uppehållstillstånd (EES-uppehållsrätter ej inräknat).
  Nästa år räknar AF med 20 000 personer i etableringsprogrammet, 17 000 i år.

  Problemet är redan övermäktigt ("utmaning"), så ett totalt invandringsstopp blir nödvändigt. Alla resurser som finns (de är tyvärr inte så många) på de utsatta skolorna, för att försöka lyfta dem något. Stöd och uppmuntran till nyanlända (nyanlända!) som vill och kan återvända hem. Poff! I detta ljus kommer trollet SD att spricka!!
  /BEJ, Lindesberg

  SvaraRadera
 4. Reinfeldts hund4 september 2013 21:29

  Svårt att skriva seriösa inlägg utan nedsättande benämningar för dig........

  Oväntat inte speciellt.....

  SvaraRadera
 5. Du vet väl om Jonny att en rödgrön soppa är näringsrik, full av nyttiga vitaminer och oxidanter samt något som stärker kroppen? Allianssoppan presenteras tjusigt men har en besk smak och en eftersmak som är fadd. Den är inte heller nyttig i det långa loppet.

  SvaraRadera