söndag 8 september 2013

Varför är vi egoistiska?

Runt om får vi höra hur människor har blivit allt mer egoistiska. Fokus ligger mycket på en själv och allt vad det innebär. Shopping har blivit allt viktigare och den som har den senaste prylen anses vara en lyckad person. Det går till och med att höra i dag hur människor säger att de som är utslagna i dag, lever i fattigdom, är utförsäkrade, far illa med mera har sig själva att skylla. Vad är det som gör att människor är egoistiska?

Den egoism som vi ser breda ut sig i Sverige bottnar i en rädsla av att veta om att den egna eller sin familjs ekonomi inte klarar av att någon blir sjuk, arbetslös, tvingas gå ned i arbetstid eller byta till ett arbete som ger lägre lön. Man vet om att ekonomin är bara en månadslön bort för att fattigdomen ska banka på dörren, att man tvingas lämna sitt boende och det liv som man vill leva. Egoismen blir därmed en sköld som används för att stöta bort verkligheten.

Genom att använda sig av denna sköld byggs ett skydd upp, en form av tuffhet, som ska visa att man har lyckats i livet och är sin egen lyckas smed. Egoismen blir det skydd som används. Problemet är att varken verkligheten eller de hot som finns försvinner. För stunden kan det värma men i det långa loppet sliter det och skapar problem hos en själv. Det sliter också i samhället där egoism skapar

Var kommer detta ifrån? En del vill nog hävda att alla människor är egoistiska men det stämmer inte. Det finns stammar som lever som de alltid har gjort och där är delandet och att ta hand om varandra i centrum. Istället handlar det om att när tiderna försämras, när hoten ökar, när oron ökar för den egna och sin familjs framtid vänder sig människor inåt till sig själva. Fokus handlar om att överleva i vårt samhälle. När samhället också backar slängs människor ut i en omvärld där den får överleva bäst den vill. Där och då föds och växer sig egoismen sig allt starkare. Då blir egoismen en sköld att använda sig av men det är en sköld som inte håller i längden.

Vilket samhälle som Sverige ska ha och därmed om människor ska känna sig trygga igen eller fortsätta kastas runt i omvärlden är vad valet 2014 kommer att handla om.

Jenny Madesten vill att svenska politiker ska våga på komplexitet istället för "one-linerpolitik". Peter Wolodarski visar på komplexitet och vill att Sverige ska sluta med undanflykter. Katrine Kielos i en analys av norska valet där ett främlingsfientligt parti kan ta plats i regeringen. Martin Moberg skriver om socialdemokratiska utmaningar både i Sverige och Norge. Peter Högberg skriver om att vara fri från visuella föroreningar. Göran Johansson tar upp medmänsklighet rörande barn i Stockholm. Netroots. Arbetet.

4 kommentarer:

 1. Peter Nicklasson8 september 2013 14:47

  Det här är ditt egna svar på din rubriks fråga "Man vet om att ekonomin är bara en månadslön bort för att fattigdomen ska banka på dörren, att man tvingas lämna sitt boende och det liv som man vill leva."

  Så om hotet om fattighuset minskas - låt säga vi får en längre tidsbuffert från 1 månad till 12 månader - skulle vår egoism minska?
  Ann Wibble, FP:s finansminister på 90-talet ansåg alla svenskar borde ha en årslön sparad på banken - då blev hon utskrattad och hånad.
  Är det vägen vi borde gå, Roger?

  Eller ska vi använda denna årslön till att köpa upp oss i ett gated-community-område där betalda beväpnade vakter skyddar oss mot förortens svårintegrerade nya underklass?

  Jag tror inte det heller är ditt svar. Jag tror du menar att A-kassans ersättning måste återställas, bostadsbidragen höjas, osv... typisk socialdemokratisk "arbetsmarknadspolitik".
  Det har aldrig fungerat, kommer heller inte att fungera (mer än kortsiktigt). Transfereringar via skatterna leder bara till att fler passiviseras därför skillnaden mellan lön och bidrag för de lågavlönande försvinner, och för de med normal inkomst räddar bidragsnätet få eftersom bostadslånens kostnad slår ut deras chanser att bo kvar i huset.

  Jag tycker Wibble hade rätt, samhället borde stimulera ett sparande upp till en årslön.
  Ett förslag vore att införa ett sparavdrag för alla upp till den genomsnittliga årslönen för en heltidsarbetade medborgare. Spara och få skatten minskad med motsvarande belopp tills årslönen är uppnådd. Alltså en transferering av intjänade skattemedel till ett personligt buffertkonto. "Fryst" och få användas endast vid arbetslöshet eller omskolning.

  SvaraRadera
 2. Egoism finns av olika slag. Den upplysta egoismen är en av de finaste egenskaper vi har, den har givit upphov till fackföreningar och andra nätverk som ägnar sig åt framtidsinriktat samarbete för att vi ska få ut så mycket som möjligt av vår stund på jorden. Och mödosamt mota bort altruistiska underkastelsefilosofier.

  SvaraRadera
 3. Är ju inte direkt så att S inte varit med och uppmuntrat överbelåningen bland svenska hushåll vilket lett till situationen du beskriver. Man startade SBAB som var de första som började konkurrera med att ge lån på hela köpeskillingen vid bostadsköp och sedan fortsatte man vansinnet genom att börja med amorteringsfria lån dessutom.

  SvaraRadera