söndag 6 oktober 2013

De slåss för sina liv - partiledardebatt

Kvällens partiledardebatt i Agenda var tänkt att diskutera dagens problem och vilka lösningar som finns för att komma tillrätta med dessa. I media kommer det att vara analyser som kommer att landa i vem som är vinnare och förlorare. Problemet är att media missar vad denna debatt handlar om. Den handlar om de borgerliga partiledarnas strid för sina liv.

Det märks i debatten att de borgerliga partierna är pressade och rädda. Den senaste opinionsmätningen har påverkat partiledarna och deras strateger. Jag kan riktigt höra hur strategerna har skrikit i fallset att "Nu måste vi gå till attack i partiledardebatten!". Det märks då de struntar i debattreglerna, uppträder arroganta och attackerar oppositionen istället för att förklara för hur de ska göra Sverige bättre.

Den som företräder denna linje mest är Fredrik Reinfeldt. Han uppträder här som en buffel. Han avbryter sina politiska motståndare, höjer rösten och går upp i röstvolym. Han försöker att förminska sina politiska motståndare genom att vara arrogant och avståndstagande. Den strateg som har sagt till honom att göra detta gör här ett strategiskt misstag. Om det är Fredrik Reinfeldt själv som har bestämt sig för att köra på detta är han riktigt illa ute.

För illa ute är de borgerliga partierna. Denna debatt är inte bra för dem. Sorry alla ni på den borgerliga sidan som tycker att era partiledare ser starka ut och liknande. Ingen av dem pratar om framtiden och hur de ska lösa dagens och morgondagens problem. Verkligheten visar än en gång att regeringen inte är i samklang med den. Ta bara vården och arbetslösheten. Regeringen pratar om att man satsar men svenska folket kan se att det som de säger inte stämmer överens med verkligheten.

När de borgerliga partierna hela tiden går tillbaka till att jämföra med 2006 och vad de gör ni gör de sig själva en stor otjänst. 

Orsaken är att folk struntar fullkomligt i hur det var 2006. Folk bryr sig om hur det är nu och vad som ska komma i framtiden. Jag förstår varför regeringen gör det. Det handlar om att framhäva sin egen politik men det gör också att de inte förstår hur verkligheten att se ut. För genom att lyfta fram sin egen förträfflighet låser de därmed också in sig i den egna politiken. Det leder till att de inte kan säga att det är dåligt i dagens Sverige inom en rad områden. För gör de detta då underkänner de också i samma ögonblick sin egen politik.

Det vi nu kan se är hur de borgerliga partiledarna slåss för sina liv. Det handlar om att övertyga sina egna kärnväljare att de är det rätta valet, inte att vinna över nya väljare. Speciellt de osäkra väljarna. Genom att bara fokusera på sina politiska motståndare och inte prata om vad man själv vill göra för att lösa problemen visar debatten en borgerlig regering som hellre vill sitta vid köttgrytorna än att ta itu med problemen.

Björn Andersson om partiledardebatten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar