söndag 20 oktober 2013

Den röda tråden

Nästa år är det val till kommunfullmäktige, region-/landstingsfullmäktige och riksdagen. En del vill ha ett val som handlar om vem som man vill se som statsminister (media och moderaterna). Jag, och många med mig, vill istället se valet handla om ideologi och vad det är för samhälle som ska byggas, hur problem och möjligheter ska mötas samt vad det är för framtid vi ska ge varandra. Valet 2014 ska handla om detta.

Daniel Suhonen skriver i dag i Expressen att väljarna flyr S runt om i Europa, speciellt i Tyskland, Danmark, Norge och Finland. Han vill att S ska lära av hur det har gått för sina systerpartier. Ett viktigt påpekande men problemet för Daniel Suhonen är att han utgår ifrån ett Stockholmsperspektiv i sitt skrivande då han missar det myller av socialdemokratiska steg framåt och förändringar som sker ute i landet. Sedan spelar hans agerande under partikongressen också roll i att han missar det som sker runt om i Sverige.

Runt om i Sverige ställer sig socialdemokraterna sig längst fram och förklarar på vilket sätt ett nytt samhälle ska kunna byggas byggd på socialdemokratisk ideologisk grund. Det sker i kommuner och landsting. I Skåne som exempel driver vi i kommuner en politik som utgår ifrån jämlikhet och hur alla människor ska bli vinnare. Det är en politik med rötter i traditionell socialdemokrati, ideologisk och som med hjälp av forskningen och fakta visar på hur vi ska kunna bygga ett bättre samhälle som klarar av att lösa dagens problem och ta tag i framtidens problem.

Jag vet om att en del vill klistra på etiketten "vänster" på oss socialdemokrater från Skåne. En etikett som ska vara stigmatiserande och utmanande. För oss visar det sig att den politik som vi bedriver är något som människor uppskattar. Det är mer av socialdemokratisk politik som väljarna vill ha, inte mindre.

Jag ser i dag rörelser i väljaropinionen som pekar i en riktning att vi socialdemokrater i Skåne står rätt. Istället för att fokusera på Stockholm borde Daniel Suhonen och andra studera S i Skåne, liksom i andra delar av Sverige och den kraft och idérikedom som finns här. Fast det är ju klar. Då måste man ju lämna Stockholm.

Valet 2014 ska handla om ideolog och därmed också om vad det är för samhälle vi vill se i framtiden. Det bästa för riksdagen är att det blir fler skånska riksdagsledamöter i den.

Bort med riskkapitalisterna från skolan. 

5 kommentarer:

 1. Suhonen är ju helt ute och cyklar i sitt önsketänkande om sakers tillstånd, om nu väljarna sprang iväg från socialdemokratins "nylibeeralism" borde de ju göra strömhopp vänsterut till vänsterpartiet ... nu sker inte det eller hur ..

  Genant resonerat Suhonen, men inte det minsta förvånande..

  SvaraRadera
 2. Hmm, lite tramsigt att du försöker få det till att problemet är att han inte lämnar Stockholm, missade du att han, likt fantomen, vandrar mitt ibland oss? http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/en-portion-meningslost-hat/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perspektivet är fortfarande ur ett Stockholmsperspektiv.

   Radera
 3. Han skriver väl trots allt om partiet centralt, inte lokalt Stockholm? Och som Skånepolitiker kan du väl trots allt inte påstå att vad regeringen driver för linje inte påverkar lokalt? Med andra ord hindras den "skånska s-politiken" om partiet centralt, framförallt i regeringsposition, fortsätter på linje som ligger idag! Eller vad säger du om det?

  Slutligen, ska inte S driva en politik som fungerar på lång sikt och eftersträva jämlikhet? Eller räcker det med att ge folket den politik de önskar, även om det får negativa effekter på sikt eller rent av inte är genomförbar (ex ständigt sänkta skatter men att välfärden samtidigt ska bli bättre)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perspektivet är Stockholm. Han pratar om partiet centralt och därmed ligger fokus på Stockholm. Ute i landet sker mycket nytt. Vi S i Skåne bedriver en politik för ökad jämlikhet.

   Radera