söndag 27 oktober 2013

Det finns i hela Europa

På Svenska Dagbladets kultursida på nätet finns en intressant artikel som tar upp en biografi om Adolf Hitler. En ny bok som visar upp att Hitler kom från samhällets mitt och hade samma intressen som många andra. En person som var "normal" men som drevs av ett stort hat gentemot judarna. Detta "normala" bär därmed med sig ett budskap. Tyvärr finns det i alla länderna i Europa även i dag.

Vi har sett det ske runt om i Europa. Framväxten av främlingsfientliga partier som har tagit sig in i det ena parlamentet efter det andra, i den ena regeringen efter den andra. Nu senast som ministrar i Norge. Partierna styrs av folk ifrån medelklassen. Personer som vet vilka sociala koder som finns, hur dessa ska användas, är propert klädda och använder sig av en städad retorik utåt men inåt är retoriken stenhård. De enas alla av sitt förakt och hat mot andra människor i form av invandrare, speciellt muslimer.

Framväxten av dessa främlingsfientliga partier har skett genom att först locka röster från underklassen och arbetarklassen. Enkel vardagsbeskrivning i form av att det är invandrarnas fel i olika former för än det ena, än det andra används. En syndabock och enkel orsakssammanhang presenteras. Vi har sett det ske i andra länder i Europa som exempelvis Frankrike, Danmark men också här i Sverige.

När stödet växer förändras retoriken för att nästa steg ska kunna tas. Den städas upp men samma stenhårda inställning kvarstår gentemot invandrarna och invandringen. För att locka medelklassväljarna vet dessa partiers ledningar om att de måste använda sig av en annan retorik, sätt att prata, för att locka dessa nya väljare. Så sker också. Sverigedemokraternas ökade stöd eller Fremskrittspartiets framgångar i det norska valet visar på hur detta sker. Det är inte för inte som dessa partier leds av medelklassmänniskor.

Alla främlingsfientliga partier drivs av att elda på hatet gentemot invandrare och invandringen. Steget att det blir som med Adolf Hitler är långt men vi kan se exempelvis hur romer förföljs, kastas ut ur länder, sätts in i register samtidigt som hatet mot muslimer piskas upp på olika sätt. Andra människor pekas ut som problem som det måste ske olika lösningar för att stoppa.

Den som trodde att Europa hade en gång för alla blivit av med främlingsfientlighet efter andra världskriget bör tänka om. I svåra tider, när människor far illa på olika sätt finns det dem som mer än gärna försöker skaffa sig makt och sitta vid köttgrytorna. De dammar av gamla ideologier och piskar upp stämningar. Inte för att lugna folk utan för att skapa mer oro och ökade klyftor mellan människor. Dessa spänningar livnär sig dessa partier på. Det är därför som Sverigedemokraterna aldrig lägger förslag som ska minska klyftorna i Sverige och skapa ett solidariskt samhälle där vi ställer upp för varandra. Istället göder man rädslan och lever på den. Det är dags att Europa tar en ny väg.

här ser det ut i dagens Sverige. Ola Möller lyfter fram att det behövs framsynthet i politiken. Helena Ericson skriver att tillit bygger svensk ekonomi. Martin Moberg om att svensk skola och politik har mycket att lära. Mer på Netroots.

6 kommentarer:

 1. Din bild av verkligheten är alldeles för förenklad och tillrättalagd för att kommenteras. Så du anser att den på många sätt havererade integrationen inte har någon som helst del i detta?

  // Jan

  SvaraRadera
 2. Roger

  Se dig omkring i våra förorter,kan du inte ta till dig att många känner oro för det som sker?

  Alexander

  SvaraRadera
 3. Socialismen tillhör dessa gamla ideologier som borde stanna kvar i sina mörka vrår och inte dammas av.

  LÄR AV HISTORIEN !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reinfeldts hund27 oktober 2013 20:48

   Dessvärre tycks inte jonnys politiska meningsfränder lärt sig något av historien då moderaterna och kådisarna ogenerat samarbetar med fascisterna i Ungern.

   Att begära att jonny skall ha lärt sig något av historien är troligt......NOT

   Radera
  2. Vad har ditt svar med socialismens skamliga historia att göra ?

   Radera
 4. Roger

  Inget svar?

  Alexander

  SvaraRadera