fredag 18 oktober 2013

Det lyfter inte

Nu pågår moderaternas stämma. En stämma som det har varit tyst om i media och som även nu håller en lägre profil i media. Detta till skillnad från socialdemokraternas som dominerade media före och under kongressen. Moderaterna har problem och denna stämma förstärker bilden av ett parti som inte lyfter längre.

Det är ett trött och idélöst parti som har samlats i Norrköping. Fredrik Reinfeldt håller ett tal som handlar om historia och knappt något om framtiden. Blicken ligger hellre bakåt än framåt. Politiken som det bjuds på handlar om fortsatt "Arbete måste löna sig bättre" även om Fredrik Reinfeldt försöker att göra en Reinfeldtfint. Vad som menas med det? Jo, han säger att det inte är aktuellt med skattesänkningar under nästa mandatperiod men när han pressas av journalister landar han i 2015. Under det året är det inte aktuellt med någon skattesänkning men vad som händer sedan säger han inget om.

För moderaterna och alliansen kommer med andra ord valet att handla med om 2015 än om en hel mandatperiod och bortom det. Fredrik Reinfeldt har fastnat i kvartalstänkandet genom att göra politiken till något som bara handlar om ett år i taget. Så långt sträcker sig framtiden för moderaterna.

I Dagens Industri skriver Anders Borg och Anna Kinberg Batra om att "Arbete måsta löna sig bättre". Vi vet alla vad detta innebär. Skatterna ska fortsätta att sänkas för de som arbetar och sänkas mer än för exempelvis pensionärer. Samtidigt ska avstånden gentemot sjuka och arbetslösa öka allt mer samtidigt som ojämlikheten i samhället ska får fortsätta att breda ut sig. Det är moderaternas och Fredrik Reinfeldts arbetslinje.

Sedan märks det att moderaterna är idélöst, ser på andra ovanifrån och idélöst. Den nya slogan är "Alla behövs", en kopia på "Alla ska med". Det moderaterna borde ha gjort för att visa att man har kontakt med vanliga människor är en slogan som heter "Du är behövd".

Ola Möller skriver om moderaterna. Tord Oscarsson tar upp att välfärden kan fälla moderaterna.

12 kommentarer:

 1. 1980 var ett bra år. Då var nettoavkastningen av högre utbildning efter skatt = NOLL!
  Längtar du tillbaka dit? Eller till Feldts sista år då skatteuttaget var 53% av BNP?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och du vill tillbaks till den gamla goda feodaltiden då folk stod med mössan i hand och bockade för en liten skärv att stilla hungern på.

   Radera
 2. I Borgs budget för 2012 "fanns det inte utrymme" för ett femte jobbskatteavdrag.
  Vi VET anledningen att det inte redan då blev ett femte, anledningen stavas att minoritetsregeringen inte fick majoritet för det i riksdagen!
  Nu fick de stöd av SD så då kunde Borg lägga in det i budgeten för 2014.

  Det femte jobbskatteavdraget togs inte emot med stående ovationer från hela svenska folket som Reinfeldt och Borg hoppats på så nu vänder man på klacken och TALAR om välfärdssatsningar.

  Fast snacka gå ju alltid att göra!

  Reinfeldt brukar säga att för att det skall finnas pengar att lägga på välfärd måste flera jobba, Det får man väl hålla med om att det ligger en viss logik i det.
  Han brukar också säga att "jobbskatteavdraget är den enskilt största jobbskapande reform de genomfört".
  Resultatet som jobbskapande går nog att diskutera då de misslyckats bevisa att det gett flera jobb.

  Logiken kring jobbskatteavdraget börjar haltar betänkligt när de å ena sidan säger att det är jobbskapande och å andra sidan säger att det måste finnas ekonomiskt utrymme för flera jobbskatteavdrag?
  De har ju också sagt att jobbskatteavdragen är självfinansierade då de skapar så många jobb att skatteintäkterna ökar i samma nivå som skatteintäkterna minskar i och med att så många fler kommer i arbete.

  Hm. om det nu då ger så många nya jobb och i med det finansierar sig självt förstår jag inte varför det inte ibland finns "ekonomiskt utrymme" att införa ännu flera?
  Med den logiken borde vi någonstans vid nionde, tionde jobbskatteavdraget ha full sysselsättning och rekord stor skatteintäkt!? Dessutom borde vi ju då ha massor av pengar att satsa på välfärden som Reinfeldt nu säger sig vilja göra helt plötsligt.

  Om man frågar mig inte bara haltar deras resonemang kring jobbskatteavdraget, det känns mer som att ena benet amputerats vid höftleden ungefär!

  SvaraRadera
 3. Ordet! "Det ska löna sig arbeta " har blivit ett slagord från högersidan som gör det legalt att sänka skatter och låta svaga grupper betala priset, detta till hur vidriga sätt som helst.

  Nu tänker man även sänka socialbidragen om dessa inte följer regler som självklart är omöjliga följa för många.

  Socialbidrag är sista skyddet för en person som ej kan försörja sig själv genom arbete.
  Jag tyclker det därmed är skrämmande att dessa ska utnyttjas i arbete när socialbidrag är just för att dessa saknar arbete som är grunden till att socialbidrag utges till dessa.

  Vore väl bättre att ge dessa jobb med avtalsenliga löner istället för att med förtäckta ord sätta dem i arbete för lägre och lägre socialbidrag under täckmanteln "Det ska löna sig arbeta". Detta när de inte ges verklig lön för att arbeta.
  Tanken man nu har är att TV och tidningar inte ska ingå i normen.

  Detta är fullkomligt absurdt. Det viktigaste instrumetentet. D.v.s att skaffa sig information via media tv ska de alltså inte få erhålla.

  Med en sådan politik så skrämmer det mig. Detta innebär att man ställer människor helt utanför och konsekvensen av det blir ju självklart kriminalitet eller självmord.
  Vad har de annat för val?

  Moderat politik måste omtalas för vad det är inte hålla på och fjäska med ord som misslyckad politik o.s.v

  Det rätta ordet är att Moderat politik är ond. Annat ord finns inte.
  Det finns så tydliga bevis för att den är riktad och med ond karatär slåpr mot svga grupper.
  Den som inte ser det och förstår det bör omgårende informera sig.
  EX. Självklart är det en ond politik när man ex: ger 5000 kr/ mån till en arbetsgivare för att i princip tvinga en arbetslös utföra en syssla flera ggr till lägre ersättning än vad arbetsgivaren får.

  Jobb går skapa och det kan även ske under humana ekonomiska former.
  Finns massor som behöver göras och även betalas med värdiga ekonomiska
  summor.

  SvaraRadera
 4. Roger

  Skulle du hellre se skattehöjningar för de son jobbar så att klyftan minskar till pensionärerna? Så var det ju när ni styrde.

  Alexander

  SvaraRadera
 5. Jag själv jobbar och skulle gärna betala ett par hundra till i höjd skatt för att se till att kvaliteten blir bättre i välfärden.

  SvaraRadera
 6. Varför bara några hundra Roger när Jobbskatteavdraget gett dig några tusen varje månad.
  lät inte speciellt solidariskt det där.
  En annan skulle svarat skatten ska vara lika på lika inkomst oavsett var försörjningsinkomsten kommer ifrån.

  Blev besviken på ditt svar. Du gillar alltså jobbskatteavdragen.
  Moderaterna vill nog värva dig antar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några tusen? Har jag inte alls fått i sänkt skatt. Har inte sett röken av några tusenlappar.

   Jag har inga problem med att låta det jag har fått i sänkt skatt dras tillbaka. Skatten ska definitivt vara lika oavsett hur man drar in sin inkomst. Det håller jag med om. Det tänker jag kämpa stenhårt för.

   Moderaterna har inget att hämta i värvningsväg här.

   Sedan undrar jag varför du väljer att argumentera på det sättet du gör.

   Radera
  2. Sedan undrar jag varför du anonym inte skriver att lönerna ska öka för vanligt folk? Varför missar du det? Vill du inte det? Du märker att man snabbt kan vända det folk skriver mot dem själva...

   Radera
 7. Roger

  Du vill alltså att lågavlöande kommunalare ska få höjd skatt?

  Alexander

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går alldeles utmärkt att de som tjänar mer betalar mer i skatt. Sedan anser jag att lönerna ska öka.

   Radera
 8. Roger

  Vilka är då de som tjänar mer? Är det de som har 23 000 kr/mån?

  Alexander

  SvaraRadera