måndag 28 oktober 2013

Storm

Utanför huset dundrar stormen Simone nu. Samtidigt blåser det än hårdare i Göteborg och i Halland. Vindarna visar på den enorma styrka som naturen besitter. En natur som människan tror sig bemästra men som visar gång på gång att vi alla får böja oss inför den. Trots det försöker vi ändå styra och förändra den i vår jakt på en bättre morgondag. Problemet är att jorden inte klarar av den konsumtionsnivå som människan bedriver, inte heller klarar den av de förändringar som vi gör.

Nu kanske det är lite för långsökt att knyta ihop stormen Simone med människans verksamhet på jorden men vi vet om att förändringar av klimatet, med en medeltemperatur som ökar, kommer att öka stormaktiviteten. Forskningen visar att vi människor skapar en massa utsläpp i luften som påverkar klimatet och skapar förändringar. En del vill förneka det och tror inte att lilla vi, en liten människa, kan påverka men det är fel. Vi ska tänka på att klimatet är som en matematisk formel med ett svar. Ett svar som gör att jorden kan skapa bra livsbetingelser för djur och växter. Om man sedan går in och förändrar i denna formel, även om det är på en hundradel, blir svaret inte samma som det har varit innan. Om svaret är 42 och vi ändrar i formeln med 0,01 någonstans blir svaret inte 42 utan 42,001. Därmed har en förändring skett.

Denna förändring kan vi bara spekulera i hur det kommer att se ut i framtiden men modeller som har gjorts visar så här långt att man har rätt. Högre medeltemperatur skapar fler orkaner och stormar, skapar torka på nya ställen liksom översvämningar på andra. Högre temperaturer gör också att exempelvis att vi får det varmare i Europa. Medeltemperaturen höjs, sakta men säkert.

Vi måste se till att ta itu med våra egna livsvillkor och skapa ett hållbart samhälle. Det går inte att slösa på människor, natur och klimatet. Det går inte att misshushålla med detta. Även om Sverige har gjort mycket för att återvinna och källsortera så är det fortfarande ett köp- och slängsamhälle som det måste bli ändring på.

Jag ställer upp som riksdagskandidat för att jag vill vara med och förändra vårt samhälle till att just bli ett hållbart och jämlikt samhälle. Det är det samhälle som skapar bäst möjligheter för oss alla, för naturen, klimatet och därmed hela världen. Krafttag måste ske och vi måste på allvar inleda denna resa nu. Det är en av de viktigaste utmaningarna och den får inte missas.

Jan Andersson skriver om stormen. Peter Johansson tar upp att utförsäkringar inte löser arbetslösheten. Ola Möller lyfter upp att lärare är drömyrke.

1 kommentar:

  1. Hur mycket har medeltemperaturen höjts de senaste 10 åren ?

    SvaraRadera