söndag 3 november 2013

Är du oskyldig så har du inget att oroa dig för

Vi står inför ett paradigmskifte i inte bara den svenska politiken utan också i världen. Nyliberalismen som överordnad ideologi kraschade brutalt 2008-2009. I dess efterdyningar har borgerliga regeringar försökt att rycka åt sig initiativet igen men har inte lyckats. Frågan ligger fortfarande öppen åt vilket håll världen ska röra sig. Det är i detta sken som vi ska se ett allt större ifrågasättande av den massövervakning som finns och sker dygnet runt. Inte bara av NSA utan också av det svenska FRA.

Efter terrordåden i USA 2001 har det ansetts behövas förändringar av lagar som gör det möjligt att massövervaka, speciellt i den digitala världen. Det har skett inte bara i USA och Storbritannien, ute i Europa utan också i Sverige.

FRA-lagen och andra övervakningslagar har marknadsförts som nödvändiga för att skydda oss mot terrordåd. Sedan har det utökats till att också gälla skydd mot organiserad brottslighet. Personer som har "rent mjöl i påsen" ska inte ha något att frukta har det sagts.

Vi kan i dag se att massövervakningen är just massövervakning där alla övervakas. Även alla vi andra som inte har med terrorism eller brottslighet att göra övervakas. Våra mejlkonton skannas igenom i jakt på vem vi pratar med och om vi har med vissa ord som systemet reagerar på. Dataföretag har avslöjats med att samarbeta med NSA och därmed ge denna organisation fritt tillträde till oss alla. Vad vi gör på internet kartläggs och scannas igenom.

En del vill hävda att är man oskyldig har man inget att dölja. Det är samma sak som att vi via en lag skulle gett polisen rätt att gå in i våra hem när som helst för att se vad vi har för oss, kartlägga och fotografera våra hem och sedan lagra denna information. Tänk er att ha polisen hemma hos en som går igenom allt. Vem hade tolererat detta?

Jag har full förståelse för att säkerhetstjänster behöver ha koll på vad som händer runt om i världen men massövervakningen som sker nu är helt fel. Alla dras in i nätet och ingen kommer undan. Det har helt enkelt gått för långt. Regeringen behöver lägga korten på bordet rörande samarbetet med USA för det är oroande vad Fredrik Reinfeldt och den borgerliga regeringen är tysta i den skandal som rullar över världen. Europeiska regeringar protesterar medan den svenska är tyst. När någon regering är tyst kan man garantera att något inte står rätt till.

Jag var motståndare till FRA-lagen när den kom fram. Även om det finns saker tillagda som ska skydda medborgare och öka insynen behöver detta utökas så att vanliga människor slipper dras in och övervakas. Nu behövs en utredning av FRA-lagen göras och hur säkerheten för vanliga medborgare har kunnat garanteras så att de har sluppit att övervakas. Det som nu har avslöjats ske av NSA i USA har troligtvis inte FRA sysslat med men en utredning måste klargöra vilket.

Helena Ericson skriver om fattigdomen i Sverige.

2 kommentarer:

 1. Tyvärr är ju ditt parti enigt med alliansen vad gäller FRA.

  Vi medborgare i Sverige sitter därmed i rävsaxen.

  SvaraRadera
 2. FRA har sysslat med exakt det NSA gjort, eller rättare sagt, FRA är en del av NSA's datainsamling. De skickar, oavkortat, allt rådata till USA. Det är så man (ömsesidigt) går runt de (minimala) hinder mot spaning på den egna befolkningen som finns.

  Det innebär naturligtvis att FRA sannolikt är delaktiga i avlyssning av europeiska ledare, och även att de skickar data från svenska företag rakt av, fritt fram för industrispionage som det är känt att NSA ägnar sig åt.

  Ingen utredning i världen kommer att få dem att sluta bryta mot vare sig regler eller moral. Sådant ses bara som hinder till för att kringås. De är överhuvudtaget inte intresserade av att följa reglerna för det finns inget som ni kan göra mot dem.

  Chansen fanns när FRA lagen diskuterades. Nu är det för sent. Nästa gång är efter SD och deras gelikar fått makten och använt maskineriet som en dominansapparat som får historiska likheter att blekna. Om det finns någon kvar då som vågar skriva en subversiv tanke utan att hamna i läger.

  SvaraRadera