måndag 25 november 2013

Dags att leverera lösningarna

Många anställda i olika branscher i Sverige har fått se hur jobben har konkurrerats ut av den globala konkurrensen. Det talas om att människor från andra länder kommer hit och tar jobben, konkurrerar ut inhemsk arbetskraft genom att dumpa arbetsvillkoren och att inget parti tar tag i detta. Det skulle vara en förklaring till varför Sd växer i bland annat åkerinäringen och bland byggjobbare. Här gäller det att verkligen se vad som är orsak till vad efter som det finns andra som är de verkliga vinnarna och orsakar att det är så här. De vill ha systemet kvar. En sak är dock säker. Vi socialdemokrater står för att det ska vara ordning och reda på svensk arbetsmarknad.

Jag har flertal gånger sett och hört uttalanden om att utländsk arbetskraft kommer till Sverige och dumpar arbetsvillkoren. Ett enkelt påstående men vi måste gå lite djupare och problematisera detta. För vem är det egentligen som anställer billigare arbetskraft från utlandet och varför kan dessa personer anställas till lägre löner och villkor? Vem tror att en person som kommer hit från utlandet för att jobba vill jobba för sämre villkor än de som de svenska anställda har?

I grunden är det inte de utländska arbetarna som dumpar arbetsvillkoren. Dessa villkor är redan dumpade av EU. EU har beslutat att om någon jobbar i ett annat land, exempelvis via att ett företag det arbetar för vinner en upphandling i ett annat land, räcker det att denna person har ett kollektivavtal i sitt hemland med sig, eller har ett kollektivavtalsliknande avtal. Det betyder att om ett polskt företag vinner en byggupphandling i Sverige räcker det att de polska arbetarna har ett polskt kollektivavtal för att kunna arbeta här. EU underkänner att på svensk arbetsmarknad ska det bara finnas svenska kollektivavtal. Det gör att exempelvis svenska byggbolag använder sig av utländska underleverantörer och därmed anställda med utländska kollektivavtal.

Det här gör att företagare anställer utländsk arbetskraft. Ja, just det. Det är svenska arbetsgivare som köper in utländsk arbetskraft antingen i form av anställda eller via att de är egenföretagare och dumpar därmed löner och arbetsvillkoren på den svenska arbetsmarknaden. För den sistnämnda gruppen gäller inte kollektivavtal. Den som är billigast vinner.

Det här är godkänt av EU och därmed också godkänt i Sverige. Vem har skapat detta och vem ser till att bibehålla detta? Det är högerpartier i EU som har fått igenom denna lag med stöd av högerregeringar  i EU:s medlemsländer. De bevakar att detta får lov att existera. Högerpartierna vill inte förändra detta. I högerpartierna ingår också Sverigedemokraterna och andra sådana partier. De är inte ett dugg intresserade av att förändra detta.

Genom att skylla på att det är den utländska arbetskraftens fel att löner och arbetsvillkor dumpas missar man egentligen vem som vinner på detta och vill ha systemet kvar. Det är högerpartier som vill ha det kvar. Det är inte den utländska arbetskraften som har hittat på detta. De är också offer i den spel om arbetskraften som sker i EU. De dumpar inte. Det är EU, högerpartier och arbetsgivare som dumpar löner och arbetsvillkor på den svenska arbetsmarknaden. Nu vill arbetsgivarna i Sverige försämra LAS också.

Vi socialdemokrater vill att på den svenska arbetsmarknaden ska det gälla svenska kollektivavtal. Både svenska anställda och utländska ska ha samma kollektivavtal som grund. Det gör att arbetare oavsett ursprung blir vinnare. Makten kan därmed vridas bort ifrån högerpartierna och arbetsgivare som utnyttjar arbetskraften. Vi måste sluta skylla på andra och se till att fixa systemet. För systemet är fel. Det gynnar de som är kapitalstarka på alla vi andras bekostnad. Den fighten tar vi.

Bemanningsanställda utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden. Martin Moberg diskuterar sjukförsäkringen och att fler blir sjuka nu. Ola Möller om att det inte kommer att gå Ullenhag.

1 kommentar:

  1. Den fajten är nog, tyvärr, redan förlorad. Svensk facklig politik bygger på en stabil och homogen arbetsmarknad. Det har vi inte längre. Vilket har lett till att fackens makt och inflytande har minskat. De svenska facken har inga motmedel mot globalisering och nyliberalism. De är relativt maktlösa.

    // Jan

    SvaraRadera