fredag 8 november 2013

Så förändras svensk politik

I dag får väljarna besked från socialdemokraterna i regeringsfrågan. Socialdemokraterna går till val på ett eget valmanifest och söker mandat för att bilda en egen regering. Skapandet av fler jobb, förbättra skolan och satsa på välfärden är de tre huvudfrågor som socialdemokraterna kommer att gå till val på. Det handlar om att ta itu med problemen, komma med lösningar och ta ansvar för Sverige.

Jag noterar också i dag att i Expressen presenteras den senaste opinionsmätningen från Demoskop. Jag har tidigare sagt att vi har ingenting att jubla över när det gäller dessa mätningar. Även om den rödgröna sidan är större än alliansen är det inte lönt att komma i någon form av halleluljastämning. Detta med tanke på att S backar med 2,1 procentenheter ned till 31,1 procent. Vi måste inse allvaret fullt ut. Det kan se bra ut att kanske få komma i styre men vi är faktiskt ett parti som har ambitionen att bilda en egen regering. Det kräver att vi arbetar hårt för att bli ett 40-procentsparti igen. Då duger det inte att snurra mellan 30-33 procent utan stödet måste upp rejält. Vi kan inte vara nöjda.

Dagens debattartikel från Stefan Löfven och Carin Jämtin ställer nu nya krav på partiet, både centralt som ute i landet. Jag tror inte alla inser det men nu krävs ett helt intensivare arbete för att vinna över många, många nya väljare till socialdemokratin. Vi går till val på att regera själva. Det är bra. Det är tydligt och ger väljarna en valmöjlighet. Antingen fortsätter Sverige som vanligt under alliansens styre eller så läggs en röst på socialdemokraterna och därmed kan Sverige förbättras igen.

Nu försöker nog media spinna på att socialdemokraterna öppnar upp dörren för att bilda regering över blockgränserna och att det är huvudnyheten. Jag förstår den medievinklingen men i ett parlamentariskt läge där läget är låst mellan blockan måste någon visa vägen ut ur detta. Stefan Löfven och Carin Jämtin vill visa att socialdemokraterna kommer inte att acceptera ett läge där en regering inte kan få igenom sin politik. Då måste någon ta initiativet till att bryta upp blockpolitiken och göra det som är bäst för landet.

För vad som är bäst för landet och Sveriges befolkning ligger oss socialdemokrater varmt om hjärtat. Vi vill gå till val på en offensiv jobbpolitik där fler jobb ska skapas och att vi får ett arbetsliv värt namnet. Skolans resultat har försämrats och barnen har i dag sämre möjligheter att klara sig. Det måste brytas. Vi vill investera i skolan, utveckla denna och se till att resultaten lyfts och barnen får trygghet och kan gå ut i vuxenlivet med en rad möjligheter framför sig. Välfärden urholkas. Vi kan se det runt omkring oss. Det handlar om sjukvården och äldreomsorgen, fritids med mera. Vi vill ta tag i detta och se till att välfärden förbättras och utvecklas. En urholkad välfärd sliter sönder oss alla och skapar klyftor i samhället. Nu får det vara slut på detta.

Peter Johansson om att socialdemokraterna har dödat blockpolitiken. Ulf Bjereld om ett offensivt besked från socialdemokraterna i regeringsfrågan.

4 kommentarer:

 1. Tadaaa.. På (s)käranhimlen ser ni nu en ny komiker, Roger Jönsson, hamra åt sig en plats..
  RJ har vid flera till visat sin förmåga att roa oss ute i landet, främst genom sitt flitiga användade av politiska floskler, sannolikt genererade av floskelgeneratorn i källaren på Sveav 68.
  Tyvärr så var dagens föreställning relativt svag, enbart gamla utslitna floskler kom till (åter)användning..
  "Tillfälligt error" på maskinen i källaren? Vi får hoppas på bättre nästa gång..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Arlav! Det är härligt att man kan roa människor. Det gillar jag. Jag utgår ifrån Comedy Central. Där finns mycket att hämta.

   Radera
 2. Med Alliansen har väljarna i alla fall möjlighet att direkt bidra till en majoritetsregering.
  Med S så är det inte så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reinfeldts Hund8 november 2013 23:26

   5% på Björklund+25% på Reinfeldt+12% på Jimmie blir väl ingen majoritet?

   Radera