onsdag 13 november 2013

Skitliv ska tillhöra det förgångna

Aftonbladets ledare tar i dag upp en mycket viktig fråga som vi nu måste ta tag i och finna lösningar på. Det handlar om alla de osäkra anställningsförhållanden som människor har i dagens arbetsliv. Många, många i vårt samhälle i dag har olika former av visstidsanställningar och timanställningar år in och år ut. Ungdomar är inte bara arbetslösa. De har i stor utsträckning timanställningar eller vikarieanställningar som gör att de inte kan bryta sin arbetslöshet och bygga en ny framtid. Det måste till en förändring här.

Förr kunde en person som gick ut ur skolan och blev anställd räkna med att få en tillsvidareanställning. Det är en anställningsform där du vet om att du varje dag har ett arbete att gå till, får en stadig inkomst som du vet storleken på varje månad, du har arbetskamrater du arbetar med, du har dina arbetsuppgifter, du har semester. Med det följer alltså en stadig inkomst som gör att du kan konsumera men också i bankers ögon, i hyresfastighetsägares ögon, i bostadsrättsföreningarnas ögon, i företags ögon är en person som kan komma i åtnyttjande av deras tjänster, hyra eller köpa bostad med mera. En anställning som inte bara har en rad skyldigheter men också rättigheter. Det skapar med andra ord trygghet som i sin tur leder till utveckling som gynnar den enskilde, dennes familj men också hela samhället.

I dag breder sig allt mer de osäkra anställningsformerna ut sig, ivrigt påhejad av alliansen. Det är timanställningar, vikariat, behovsanställningar under kort tid med flera varianter. De har alla gemensamt att anställningen är under kort tid och att den som vill bli anställd måste hela tiden vara beredd att arbeta. Det handlar också om att hela tiden vara redo att sticka iväg och arbeta. Om man inte svarar på arbetsgivarens sms eller telefonsamtal snabbt får man inte något arbete den dagen/kvällen eller natten. Det kan till och med vara så att personen i fråga inte får lov att arbeta mer för den arbetsgivaren då den inte hann svara, eller inte kunde svara. Det här är något som alla åldrar på arbetsmarknaden har dragits in i men för ungdomarna är detta den anställningsform som breder ut sig allra mest.

Det pratas om att timanställning och korta anställningar är en bra väg in på arbetsmarknaden och anställning hos en arbetsgivare. Problemet är att tiden i dessa anställningsformer blir allt längre och längre. Många, många kan vittna om hur de år för år går på dessa korta anställningsformer utan att bli erbjuden en tillsvidareanställning, trots att de har arbetat tillräckligt länge för att bli erbjuden detta eller har rätt utbildning och uppfyller alla krav.

Det måste till en radikal minskning av de korta anställningsformerna och mer tillsvidareanställningar. Jag tänker kämpa för detta och göra allt vad jag kan för att det ska förverkligas. Vi kan inte längre ha en sådan arbetsmarknad som finns i dag. Det måste till en förändring. En förändring som gynnar människor. Vi socialdemokrater tar striden för ett arbetsliv som välkomnar och behåller människor. Den här bloggen kommer att fokusera mycket på detta.

Fredrik Reinfeldt håller hellre på med spelteorier om vem som ska regera med vem än tar tag i de problem och utmaningar som människor har i Sverige.

2 kommentarer:

 1. Minskat antal timanställningar är viktigt.

  De som vill ska i största möjliga mån ges möjlighet att arbeta heltid om de så vill, detta leder till att en del då blir arbetslösa men vi ska inte dela på jobben. En heltid är bättre än ett par deltid, eller hur ?

  SvaraRadera
 2. Reinfeldt är en mycket dålig gambler, då han förlorar för det mesta. Reinfeld lever kvar i det förgångna, när han försöker inbilla oss vanliga skattebetalare, att skattesänkningar för rika, ger arbete åt fattiga. Dessutom gillar han skarpt att ha 450 tusen arbetare att spela med i sitt eget lilla spel "arbetsförmedlingen".
  Jag läser första meningen i arbetsförmedlingens Uppgifter: "Att sammanföra arbetsgivare med arbetssökande är Arbetsförmedlingens viktigaste uppgift.". http://www.arbetsformedlingen.se/Om-oss/Var-verksamhet/Allmant-om-oss/Uppdraget.html. Tyvärr har både Reinfeldt och AF i allt missat denna menings verkliga betydelse!
  Jag önskar att Reinfeldt höjer skatter för de rika och rättar till skatten för de fattiga. http://www.svd.se/naringsliv/warren-buffett-vill-se-hogre-skatter-for-rika_6390105.svd. Troligen en vansinnig utopi i Reinfeldts samhälle, men man kan väl få drömma emellanåt.

  SvaraRadera