lördag 23 november 2013

Våga vinna

I Sverige i dag verkar det finns ett tänkande som handlar om att Sverigedemokraterna (Sd) kommer att göra ett kanonval nästa år. Både i valet till Europaparlamentet samt i det inhemska valet till riksdagen, landsting och kommuner. Sd framgång ses som given. Varför anses den redan vara given?

I media, bland opinionsbildare och bland politiker pratas det om att Sd kommer att göra bra ifrån sig nästa år. Partiet kommer att komma in i Europaparlamentet och skaffa sig fler platser i Sveriges olika demokratiska församlingar. Speciellt riksdagen. Partiet blir därmed än mer en vågmästare som de andra partierna får förhålla sig till.

Allt detta prat påminner en hel del inom indrottsvärlden, speciellt fotboll. Om det finns ett lag som börjar anses vara svåra att stoppa skapas en mentalitet hos de andra lagen att det går inte att stoppa motståndarlaget. Man måste se till att förhindra att förlusten blir för stor. Vad händer? Jo, motståndarlaget vinner matcherna. Motståndarlaget vinner fram tills det är ett annat lag som säger: "Vi struntar i motståndarlaget. Vi ska se till att vinna alltihop." Motståndarlaget som länge har sett som omöjliga att stoppa hamnar i problem och förlorar.

Vi har sett det flera gånger om i fotboll men också i andra lagidrotter. Så länge motståndarna ses som omöjliga att stoppa går det inte heller att stoppa dem. Den dag man själv bestämmer sig för att nu är det nog, nu är det dags att vinna då sker en förändring där motståndarna stoppas.

Just nu kan vi se detta när det gäller partierna i riksdagen. Så länge som Sd:s motståndare ser Sd som en kraft som inte går att stopp, så länge kommer partiet att fortsätta att skörda framgångar i opinionen. Det hela blir en självuppfyllande profetia.

Jag anser att det får vara ett slut med det nu. Jag vet om att en del kommer tycka att jag inte ser hur verkligheten ser ut men hur denna ser ut är något som vi själva också kan styra och förändra. Vi socialdemokrater ska kunna säga i valen nästa år att vi vann och att väljarna har gett oss förtroendet att bygga en ny framtid. För när partiet är ute och knackar dörr och möter väljarna kan det rapporteras om positivt bemötande och nya medlemmar. Det visar på att väljarna vill ha socialdemokratisk politik.

Dagen efter valet vill jag se följande rubrik: "Socialdemokraterna fick massivt stöd från väljarna!" Under står det "S når sitt bästa valresultat sedan 1994. Alliansen backar, liksom Sverigedemokraterna. Väljarna gav socialdemokraternas politik tummen upp."

Det är dags att den självuppfyllande profetian rörande Sd bryts och det rejält.

Ola Möller om Helsingborg och vad S gör där. Bengt Silfverstrand om visioner om vinster i välfärden som nu sker i Helsingborg. 

68 kommentarer:

 1. Det är ju knappast så att väljarna kommer rusande utan att Löfven & Co börjar prestera. Ökningen i opinionsmätningarna har mestadels handlat om att den nuvarande regeringen presterar så dåligt att väljarna flyr och då har av naturliga skäl många av de missnöjda sökt sig till S.

  Så länge de etablerade partierna inte vågar ta tag i de aktuella samhällsproblemen så lär det främsta missnöjespartiet SD fortsätta växa. SD:s inträde i riksdagen och fortsatta framgångar är främst en konsekvens av de etablerade partiernas misslyckande.

  SvaraRadera
 2. Det hela handlar om att SD bryr sig om svenska arbetare och S mer bryr sig om invandrarna.. Förr i tiden brydde sig S om svenska arbetare men nu ses de mest som ett problem.. invandring är för S prioritet nummer ett... hur kunde S hamna så fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sd bryr sig bara om svenska arbetare utifrån att fiska efter röster. Jag har inte sett enda förslag från Sd för att stärka löntagarnas rättigheter och makt på svensk arbetsmarknad. Sd utnyttjar istället den oro som finns.

   Radera
 3. Roger

  Ser du att det finns något problem med invandringen som inte beror på svenskar och diskriminering?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag menar vad jag skriver. Ser du några invandringsrelaterade problem som inte beror på svenskar och diskriminering?

   Radera
  2. Så enligt dig bär invandrare själv med sig problem?

   Radera
  3. Tycker inte du att tex hederskultur är ett problem? Menar du att invandrare inte har några brister utan är perfekta?

   Radera
  4. Det du gör är att tillskriva invandrare vissa egenskaper på grund av att de är invandrare. Jag är emot hederskulturer och allt annat som gör dumma saker mot människor, som låser in och begränsar människor med mera. Detta oavsett vem som gör det. Vi har exempelvis vissa kristna inriktningar i Sverige som svenskar (svenskar sedan urminnes tider) som använder sig av heder för att hålla folk i schack. Rasister och de som anser att invandrare ska ut använder sig också av heder för att förtrycka andra då man själv anser sig ha rätt och alla andra fel. Det är också heder.

   Radera
 4. "SD utnyttjar i stället den oro som finns"

  Naturligtvis. Många tycker det är konstigt att betala skatt och full avgift för läkarbesök när människor som inte får vara här inte betalar skatt och får subventionerad avgift. Vad tycker Roger om det? Bara ett exempel på sådant som många funderar på,och utan att vara rasister eller främlingsfientliga. Du kanske kan förklara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 5. Det är en fråga att fundera på. Enligt FN har alla rätt till sjukvård och skola. I grunden ska alla betala lika i avgift. När det gäller papperslösa kan man fundera lite närmare på vilka grupper det handlar om. Bland annat ingår här offer för trafficking. För dem kan högre avgift vara avskräckande för att kunna söka hjälp och vård. I Skåne vill S slopa patientavgifterna på vårdcentralerna. Avgifterna borde kunna plockas bort för alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det är en fråga att fundera på"

   Ojdå, nästan så jag anar rasism när du ifrågasätter det SD sagt hela tiden.

   "Bland annat ingår här offer för trafficking"

   Och kanske några våldtäktsmän och mördare. Svårt att veta när man inte vet vilka de är.

   "För dem kan högre avgift vara avskräckande för att kunna söka hjälp och vård"

   Jag tror räkningen hamnar hos socialen,vad tror du?

   Radera
  2. Sd ifrågasätter det för att det är papperslösa. Jag funderar över hur vi kan se till så att alla kan få lägre avgifter. Det är stor skillnad.

   Med det sätt du resonerar kan vi dra det i sin förlängning. Vi har svenska mördare och våldtäktsmän i vårt samhälle som betalar sin sjukvård. Svårt att veta vem som är vem eller hur.

   Menar du att offer för trafficking inte är något att bry sig om? Samma om det gäller barn?

   Svar nej. Räkningen hamnar inte hos socialen. Det är bara att du googlar så hamnar du hos olika landstings hemsidor. Kolla där.

   Radera
 6. Inlägget 06:34 27 nov är till Roger.

  SvaraRadera
 7. "Så enligt dig bär invandrare själv med sig problem?"

  Givetvis inte. En kvinnosyn där kvinnor måste täcka ansiktet är inget problem. Inte heller att de mördas om de är ihop med fel kille. I Rogers värld är invandringen problemfri.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojdå. Har jag skrivit det? Får läsa igenom allting en gång till. Ett ögonblick. Ska bara läsa igen........Nej. Ser inget där jag säger att något är problemfritt. Bara ställer en motfråga. Får kolla en gång till.......Nej. Hittar fortfarande inget.

   Självklart måste jag fråga: Varför får jag inte ställa en fråga för att se hur någon annan tänker? Har vi kommit så långt att vi bara ska smälla på varandra? Då är det ingen diskussion.

   Jag väljer att se alla människor i sin helhet. Jag kan se att det finns problem i samhället men jag jagar inte etniciteten då den är av ingen betydelse. Jag studerar det hela utifrån sociala, politiska och ekonomiska perspektiv. Det är faktiskt här som de verkliga problemen ses och lösningar kan skapas.

   Det är oerhört intressant att se hur folk spyr galla över invandrare och tycker de skapar en massa problem men vägrar att skriva eller säga någonting om alla de rika som utnyttjar arbetskraften, som smiter ifrån skatter, som agerar kortsiktigt och egoistiskt och med sitt beteende skadar andra. Jag förstår att det inte är lika intressant får då måste man ge sig i kamp med makten.

   När jag ställer en fråga handlar det om att jag vill ha igång en ömsesidig diskussion, inte envägs.

   Radera
 8. Intressant med subventionerad sjukvård för de som inte har rätt att vara här. När en invandrare inte får ett job eller inte får komma in på nattklubben blir politikerna våldsamt upprörda. "Alla ska behandlas lika" är parollen. Nästa dag fattar man beslut att människor som bryter mot lagen belönas med subventionerad sjukvård som bekostas av de som sliter hårt på sina jobb. Fantastïsk logik......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får du skriva till FN. Det är där som rättigheter sätts. När vi blir sjuka utomlands i EU kan vi med hjälp av ett EU-kort betala lika som landets egna invånare. Är det rätt? Även om vi vistas där legalt så har vi inte betalt skatt i landet och liknande. Är det rätt? Enligt ditt sätt, vem du nu är, att resonera är det fel.

   Det du borde göra är att kämpa för att alla ska betala lika låga avgift. Det du gör nu är att ondgöra dig över en grupp men samtidigt accepterar du att alla ska betala lika högt. I Skåne har alliansen höjt avgiften till sjukvården till 450 kronor. Utifrån ditt synsätt är detta rätt. Jag tycker det är fel.

   Radera
 9. Patetiskt att läsa Rogers krumbukter om kristna,FN och gud vet allt. Vi ska tydligen fortsätta med den vansinnespolitik som skapat över 100 utanförskapsområden. Allt annat är rasism....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så utanförskapsområden har uppstått på grund av invandrarna? Vad säger vi om de utanförskapsområden som har funnits tidigare där det bodde många arbetare?

   Radera
  2. "Så utanförskapsområden har uppstått på grund av invandrarna?"

   Majoriteten av de som bor där är invandrare,men det är oväsentligt för dig.

   Radera
  3. Jag väljer att problematisera det hela. Jag ställde en rak fråga. Du väljer att fortsätta att hävda att detta beror på att människorna som bor där är invandrare. Vi har i historien men även efter 1940-talet haft "utanförskapsområden" där arbetare bodde. Hur förklarar du att dessa områden fanns?

   Radera
 10. "Jag kan se att det finns problem i samhället"

  Fast inte utan att påpeka att det finns kristna som utövar hederskultur. Fråga vem som helst som inte är politiker eller journalist och han/hon kommer att peka på ett "importerat" problem från Mellanöstern.

  "Då får du skriva till FN"

  Behövs inte. Våra politiker kan ordna det om man vågar prioritera "svenskar" framför en alldeles för generös invandringspolitik.

  "Räkningen hamnar inte hos socialen"

  Kan du upplysa mig vem som betalar papperslösas vård? Många landsting är kontantfria,och papperslösa har väl vare sig bankkort eller en adress?

  "Vi har svenska mördare och våldtäktsmän"

  Jaså,finns det plötsligt svenskar? Fast du har ju rätt, vi behöver inte släppa in brottslingar som inte vill identifier sig. Hur ställer du dig till papperslösa? Ska vi kasta ut dem eller ska de få stanna? Nu frågar jag vad du tycker,inte FN eller någon annan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det skulle vara importerat problem från Mellersta Östern - hur kommer det sig? Jo, att bilden finns att just hederskultur kommer därifrån. Säg det till alla de kvinnor som mördas av sina svenska män. De har drabbats av en hederskultur där de har fått offra sina liv. Genom att enbart fokusera på att invandrare har detta med hederskultur stoppas huvudet i sanden och man missar att det är kvinnor som drabbas och det är män som utövar en makt över dem. Denna maktstruktur är helt fel oavsett var den finns och vem som utför den.

   Vad menar du med generös invandringspolitik? Vill du ha ett tal för hur många som ska komma hit?

   Jag rekommenderar än en gång. Googla och kolla hur landstingen löser detta.

   Jag hänvisar till svar i följande artikel. Jag håller helt med i ordningen rörande att papperslösa ska lämna Sverige.http://www.dagensarena.se/innehall/s-polisen-ska-jaga-brottslingar-inte-papperslosa/

   Radera
  2. "Googla och kola hur landstingen löser detta"

   Annars kan ju du som vet berätta.

   "Säg det till alla de kvinnor som mördas av svenska män"

   Då var vi där igen. Du ser alltså inte att det är ett problem att kvinnor inte får visa ansiktet eller vara ihop med vem de vill? Menar du på fullt allvar att det inte är ett invandringsrelaterat problem?

   "Vad menar du med generös invandringspolitik?"

   .Att vi tar emot fler än vi kan erbjuda jobb,bostäder och platser I skola/barnomsorg. Fast du verkar ju inte se någon gräns.

   "Jag håller med att "papperslösa ska lämna Sverige"

   Även de som påstår sig vara offer för trafficking eller andra brott men inte kan bevisa det?

   Radera
  3. Rekommenderar än en gång att du ska googla och läsa hos de olika landstingen. Det är det bästa att du själv tar dig tid till att göra detta.

   Nej. Det är du som är där igen. Du väljer faktiskt att förminska problematiken med att det är män som skapar hederskulturer oavsett vilken religion, etnicitet, social bakgrund personen har. Hederskultur finns i Sverige i svenska familjer (svenska sedan urminnes tider) liksom i andra familjer. Du vill ha det till ett invandrarproblem medan jag anser att det handlar om män som vill ha makt och skapar därmed dn formen av kultur. För vad är skillnaden när svenska män förtrycker sina fruar/flickvänner och när en invandrare gör det.

   Där fick jag dig rörande papperslösa. Genom att skriva som jag gjorde ville jag se din reaktion. Bra att du anser att offer för trafficking och andra brott men som är papperslösa ska få lov att stanna. Bra erkännande.

   Radera
  4. "Där fick jag dig rörande papperslösa"

   Jag frågade dig vad du tycker. Jag anser inte att de som påstår sig vara brottsoffer ska få stanna utan att kunna bevisa det. Varför ljuger du om att jag skrivit det? Är det den debattekniken du ska ha om du blir riksdagsledamot?

   Joakim Larsson

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Nix. Genom att göra ett påstående är det intressant att se vilken reaktion man får. Du gjorde samma sak med mig så nu är vi nog "kvitt" när det gäller den delen. Det finns olika former av debatteknik. Dock är det inte roligt att bli tillskriven tyckande som man inte har.

   Jag tycker att de lagar och regler som vi har ska följas. S har via den länken jag skickade tagit ställning för hur det ska vara. Sedan finns det en problematik rörande människor som är offer för trafficking. Enligt de regler som finns i Sverige har de inte rätt att stanna. Jag tycker att de definitivt har rätt att stanna då de är i en situation där de utnyttjats av andra och riskerar att hamna där igen. Vi måste hjälpa människor som far illa. Tackar för att du skrivit ut ditt namn Joakim.

   Radera
 11. Roger

  Ser du någon gräns för hur många invandrare `Sverige kan ta emot med hänsyn till job,bostäder,dagisplatser och ekonomi? Jag är nyfiken på vad du tycker och inte ditt parti,FN,Eu osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har satt upp krav som man måste uppfylla för att kunna få svenskt uppehållstillstånd. Ska vi sedan lägga till alla invandrare som kommer hit från andra EU-länder, OECD-länder med mera blir det många som kommer hit. Det går inte att sätta en exakt siffra på hur många som kan komma till Sverige eller inte. Det som måste till är en aktiv politik som skapar möjligheter för fler jobb att skapas, fler företag att startas, förbättra handeln med andra länder med mera.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 12. Jag har valt att svara på de som är anonyma i sina kommentarer men från och med nu kommer jag att ta bort alla inlägg från den som är anonym. Jag tycker det är bra när man har namn på den man diskuterar med. Helst förnamn och efternamn. Jag tackar så mycket på förhand för att ni ställer upp på detta.

  SvaraRadera
 13. Intressant att följa "logiken" hos de som försvarar invandringspolitiken. Dag efter dag hör man krav på riktade insatser på att få invandrare i arbete samtidigt som man påstår att utan desamma raseras Sverige välfärd. Hur går detta ihop? Kan Roger förklara?

  Peter Falkgren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Likadant som med oss alla Peter. Det finns de som har arbete och de som inte har arbete. Faktum är att många arbeten som görs hade inte kunnat göras av andra. Inom exempelvis sjukvården är det en majoritet av de anställda som håller på med tvätt av sjukvårdens kläder, sängkläder, handdukar med mera invandrare. Många invandare arbetar med lokalvård. Många invandrare arbetar som vårdbiträden och undersköterskor. De finns inom många yrken.

   Vi socialdemokrater anser att vi måste satsa på alla. Ju fler som får ett arbete desto bättre. Speciellt måste man satsa på dem som befinner sig långt ifrån ett arbete, detta oavsett vem det är.

   Radera
  2. "Faktum är att många arbeten som görs inte hade kunnat göras av andra"

   Kan inte svenskar jobba inom vården eller lokalvård?

   Återi´gen, hur kan man påstå att välfärden raseras utan invandringen när arbetslöshetssiffrorna ser ut som de gör? På vilket sätt gynnar det Sveriges ekonomi? Du får gärna förklara för ditt svar ovan håller inte.

   Peter

   Radera
  3. Klart att "svenskar" kan göra det men de väljer att sikta på andra yrken istället. Det är bara att titta på hur många som söker sog till omvårdnadsutbildningar. De är färre är tidigare och trenden är sjunkande. Många vill inte arbeta med tvätt och lokalvård. Det är sådana jobb som många invandrare har. Vad ska vi göra annars? Tvinga människor att arbeta inom dessa yrken?

   Klart att välfärden raseras om vi slänger ut invandrarna. Det tar minst ett år att skolas in i ett yrke, även ett så kallat "enkelt" sådant. Under den tiden raseras en hel del som är svårt att byggas upp. Sedan om jag förstår det ska arbetslösa tvingas in i yrken som de inte är skolade eller har intresse av som du resonerar eller jag uppfattar dig fel? De som anställs anställs på lägre löner. Lägre löner gör att konsumtionskraften minskar. Mindre kan därmed konsumeras och då snurrar de ekonomiska hjulen långsammare. Det är viktigt att de som har arbete kan bibehålla dessa. Det som behövs är en politik som ser till att det skapas fler jobb, inte att vi ska slänga bort folk och folk ska ta dessa. Eller du håller inte med mig?

   Radera
  4. Vem har påstått att vi ska slänga ut invandrare? Det handlar ju om att inte ta emot fler än vi kan hantera när det handlar om bostäder och jobb Noterar att du fortfarande inte förklarat hur de höga arbetslöshetssiffrorna hos invandrarna ger ett positivt tillskott till den svenska ekonomin.

   "Det som behövs är en politik för fler jobb"

   Konstigt att inte alla entrepenörer från andra länder ordnar det utan att det behövs instegsjobb,plusjobb,nystartszoner osv. Jag får inte logiken att gå ihop. Handen på hjärtat,får du det?

   "Lägre löner gör att konsumtionskraften minskar"

   Då är ju jobbavdraget briljant,eller hur?

   Peter

   Radera
  5. Det är därför som vi vill bedriva en politik för alla. Nystartszoner fyller ingen funktion. Det infördes i Frankrike men har inte lett till några resultat.

   Hur hanterar vi detta bäst? Jo, genom att föra en politik som satsar på att det byggs fler bostäder och att det skapas fler jobb. Tyvärr är politiken från alliansen och Sd den att det går inte att göra mer. Det handlar bara om att omfördela det som finns. Ingen politik som jag tror ett dugg på.

   Jag ska villigt erkänna att jag nu inte riktigt vet vad du menar. I tidigare diskussion Peter verkar du ha problem med att invandrare har viktiga jobb för välfärden. Sedan tar du in detta med hög arbetslöshet. Du vet väl om att även om arbetslösheten är hög i en viss grupp kan andra ha jobb och viktiga sådana för att ett helt system ska kunna fungera.

   Nja. Jobbskatteavdraget hade fungerat om det bara hade gått till låg- och medelinkomstfamiljer. Det är där som man har det största konsumtionsbehovet. Nu är det så att det mesta går till de som tjänar bra med pengar. Sedan hade alla dessa pengar istället kunnat gå till att anställa folk. Då hade arbetslösheten varit cirka 100 000 personer färre. Sedan leder inte jobbskatteavdraget till att du får högre pension när du går i pension. Istället är det tvärtom. Anställ folk och se till att betala högre löner. Då händer det positiva saker med ekonomin som alla vinner på.

   Radera
 14. Roger

  Ser du ingen koppling mellan invandringspolitiken och antalet utanförskapsområden?

  Sven Olofsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill än en gång lyfta fram att jag ser helheten och problemen men inte utifrån ett perspektiv av att utanförskapsområden beror på att människor där är invandrare och att det beror på invandringspolitiken. Det handlar om sociala, ekonomiska och politiska orsaker.

   Vi har tidigare, och har fortfarande, bostadsområden där arbetare levde i utanförskapsområden. Det berodde på att arbetarna tjänade för lite och kunde inte delta i samhället, på grund av arbetslöshet med mera som gjorde att områden ansågs som avvikande och problemområden.

   Vi har i andra änden utanförskapsområden som bebos av rika personer som har avskärmat sig från resten av samhället. De håller sig utanför samhället och vill inte ha med andra att göra.

   Problemen beror på sociala, ekonomiska och politiska orsaker.

   Tackar för att du skriver ut ditt namn Sven.

   Radera
  2. Men du kan inte göra någon koppling till att vi tar emot många lågutbildade med en vitt skild kultur? Tror du inte att´det finns ett samband?

   Sven

   Radera
  3. Menar du Sven att låg utbildning är kopplad till vilken etnisk bakgrund du har, att vissa etniska grupper per automatik är och förblir lågutbildade? Eller menar du att i dessa områden bor det många som är lågutbildade?

   Radera
  4. Jag menar naturligtvis att många är lågutbildade och dessutom bär med sig en helt annan kultur och andra,värderinagr än vi har, det måste du väl kunna se och förstå att det leder till problem?

   Sven

   Radera
  5. Så i grunden anser du att i dessa områden som är "utanför" är utbildningsnivån lägre? I så fall börjar vi diskutera att problemen bygger på sociala, ekonomiska och politiska perspektiv.

   Annan kultur? Problemet ligger nog i att vi inte pratar med varandra och visar den ömsesidiga respekt som behövs. Människor i dessa områden är inte där på grund av sin kultur. De är där och lever där. Det vi ska fråga oss är hur kan vi gemensamt arbeta för att skapa möjligheter för alla människor att forma sin egen framtid.

   Det människorna i områdena hade behövt är bättre skolor, utveckla utbildningstraditionen, hjälpa människor till arbete och därmed få se hur människor växer.

   Så gjordes för arbetareområdena.

   Vi har rika områden som är utanförskapsområden. De lever enligt sin egen kultur och seder. Är det rätt Sven?

   Radera
  6. Du slingrar dig värre en anakonda. Ser du några skillnader I kultur mellan olika folk och kan det innebära problem,ja eller nej?

   "Vi har rika områden som är utanförskapsområden"

   Men nu har det väl brunnit totalt! Är det utbredda problem med dåliga skolresultat,bilbränder osv i dessa områden? Är det dessa argument som ni ska knäcka SD med?

   Sven

   Radera
  7. Varför skulle det innebära problem mellan olika kulturer? Att vissa personer väljer att exempelvis agera på ett visst sätt innebär inte att alla ska dras över en och samma kam. Jag kan gissa mig till vad du tänker ta fram men det har inte med kultur att göra utan om maktstrukturer. Du vill ha det till svart eller vitt, ja eller nej, in eller ut. Så enkel är inte världen. Du måste kunna problematisera på bred front något och analysera det ur olika perspektiv. Inget samhälle har varit eller kommer att vara enkelt som ja eller nej.

   Kulturer berikar varandra. Ta bara de olika kulturer som exempelvis finns på en arbetsplats.

   Brunnit? Kom igen nu Sven. Du kan bättre än så här. I samma stund som man väljer att ge sig på en grupp och hänvisa till att de lever i ett utanförskap har man en skyldighet att se om det finns andra grupper som också lever i utanförskap. Jag ser att de rikaste gör detta också. Många av dem lever i sina egna samhällen, umgås med sig själva, har en syn på världen och oss andra som är helt främmande, som anser sig vara lite förmer än andra. Det finns sådana platser i Sverige. Du väljer att strunta i dem, vilket innebär att du stödjer dessa personer att agera som de gör. De bränner inte bilar men de tar å andra sidan och lägger beslag på en hel del resurser, påverkar klimatet och miljön negativt med sin konsumtion och resande och stöder sociala strukturer som gör att klyftorna ökar i samhället. Min fråga blir självklart till dig Sven: Varför väljer du att stödja dessa personer medan du har valt att tycka att invandrare är ett problem? Varför har du valt att stödja ett system, som även Sd stödjer, där det inte ska finnas någon förmögenhetsskatt och där de rika slipper att betala högre fastighetsavgift? Varför skyddar du dessa personer medan vi andra ska betala än mer?

   Radera
 15. I dag går det att läsa om asylsökande som demonstrerar mot att maten är för dålig, Märkligt att göra det när man åberopar fara för sitt liv som skäl att få stanna. Nog kan man väl stå ut med tak över huvudet,fickpengar,sjukvård och mat som ska duga till äldreboenden och skolor när man slipper att dö? Eller kan det vara så att en del ljuger om sina skäl?

  Peter Johansson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Ingen aning. Rekommenderar att du tar kontakt med Migrationsverket om det Peter. Sedan kan det vara så att i den situation de befinner sig i av inre stress, finns ingen möjlighet att få utlopp för denna stress, de får inte möjlighet att arbeta, får ingen samtalshjälp med mera kan det vara så att det de känner att de kan ha koll på blir centrum av deras liv. Maten, boendet kan vara exempel på saker som måste fungera för dem för att de ska känna att de är i kontroll över sina liv. När det inte fungerar kan allting braka samman och det snabbt. Människor som inte vet något om sitt eget öde är människor som behöver hjälp. Tackar för att du skriver ut ditt namn Peter

   Radera
 16. Roger

  Hur är ditt förhållningssätt till de som vägrar ta kvinnor i hand på anställningsintervjuer och sedan går till DO?

  Joakim Larsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag anser att man ska hälsa på alla människor.

   Radera
 17. "Dock är det inte roligt att bli tillskriven tyckande man inte har"

  Hur tror du alla som blir kallade rasister för minsta sak reagerar? Du är väldigt snabb med att sätta den stämpeln efter att ha "läst mellan raderna". Fast det är naturligtvis en annan sak?

  Dennis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man har valt att vara främlingsfientlig och rasist får man stå för det också. Den som är kritisk till invandringspolitiken får specificera vad man menar. Mycket av det som sägs är i grunden en del av rasismen. Anser man att man inte är rasist gäller det också att förklara varför man inte är det.

   Radera
  2. "Om man valt att vara främlingsfientlig och rasist får man stå för det också"

   Och du är den som avgör vem som är det?

   "Den som är kritisk till invandringspolitiken får specifiera vad man menar"

   Den innebär mindre reusrser till välfärden och ökad kriminalitet,det menar jag.

   "Anser man att man inte är rasist gäller det också att förklara varför man inte är det"

   Är det omvänd bevisbörda som gäller? Då måste alltså du förklara varför du inte är kommunist och ett fan av Stalin, med tanke på att du är med i ett parti som samarbetar med Vänsterpartiet. Kan du redogöra för det? Mycket av det som sägs är I grunden en del av kommunsimen och det spiller naturligtvis över på dig

   Dennis.

   Radera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. I en diskussion är det viktigt att förklara. I dagens samhälle är det viktigare att tycka, tycka och åter tycka medan förklarande och det djupa samtalet har försvunnit. Är man tycker på ett visst sätt ska man också kunna förklara varför man har valt att tycka som man gör. Det har man som skyldighet att göra i en diskussion och debatt.

  Det handlar inte om omvänd bevisbörda utan är en del i reglerna för en diskussion. Om du framför kritik mot invandrare och invandring och säger att du inte är en rasist har du därmed en skyldighet att förklara hur du tänker och vad detta bottnar i.

  Vem avgör om någon är rasist? Självklart är det ju inte individen själv som säger rasistiska saker som säger högt att den är rasist. Man får sätta in det en person säger i en kontext och sedan jämföra med begrepp som kan stämma överens med kontexten. Därmed går det att sätta in uttryck, tyckande och liknande under exempelvis begreppet rasist. Rasism handlar om att göra skillnad på folk baserat på deras hudfärg, etnicitet och kultur.

  Det du skriver om att invandringen tar pengar från välfärden och ökad kriminalitet är vad du anser. Därmed finns där en utgångspunkt ifrån en diskussion.

  SvaraRadera
 20. Jag saknar din förklaring varför du inte är kommunist, har du lust att redogöra? En del av dina inlägg snuddar nämligen vid den filosofin.

  "Rasism handlar om att göra skillnad på folk baserat på deras hudfärg,etnicitet och kultur"

  Fast nog är det väl en viss skillnad på den svenska kulturen,som i och för sig inte finns, och t ex den somaliska? Menar du att alla kulturer är likadana och lika tilltalande för dig eller föredrar du vissa seder före andra? I så fall är ju du och antagligen alla världens människor rasister. Intressant är ju också att titta på hur en sprintfinal i OS ser ut,bara svarta och alla vita eliminerade i tidigare omgångar. Kan man saga att svarta är bättre på sprint än vita eller är man då rasist/nazist?

  Dennis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på utifrån vilket perspektiv du använder dig av Dennis. Om du diskuterar varför färgade är mer framgångsrika i fartgrenar och grenar som är på längre distans i friidrott genom att ta reda på olika förklaringar som inte bygger på ras, etnicitet ochg liknande är en sak men när du utgår ifrån att det är ras och att en ras eller kultur är mer överlägsen än någon annan är man inne och tassar på rasismens marker.

   Kan vara intressant att se hur du menar med kommunist. Jag är socialdemokrat och står för den demokratiska socialismen.

   Radera
  2. Kan det vara så att svarta är bättre lämpade än vita när det gäller att springa? Ser du några kulturer som är mer tilltalande än andra?

   "Jag står för den demokratiska socialismen"

   Vilket faller under kommunismen. Bra att du erkänner.

   Dennis

   Radera
  3. Där har du fel Dennis. Har du studerat närmare varför långdistanslöpningen domineras av etiopier och kenyaner?

   Nej Dennis. Demokratisk socialism går inte ihop med kommunismen. Där har du fel. Det heter reformistisk socialism. Har inte ett dugg med kommunism att göra. Jag rekommenderar att du studerar skillnader i dessa båda ideologier. Man lär sig en hel del.

   Radera
 21. Glömde en sak om kultur. I vårt land tar vi ju i hand när vi hälsar på bade kvinnor och män. Hur ställer sig Roger till de som vägrar att ta kvinnor i hand? Det är ju deras sätt och vi ska ju inte göra skillnad på folk baserat på kultur,innrbär det då att vi eller dem är rasister? Snårigt och inte lätt att få till det.....

  Dennis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man vill att någon ska ta i hand men inte gör det, hur kan då det vara rasism?

   Radera
  2. "Hur kan det då vara rasism?"

   Eftersom han kan tänka sig att ta män i hand med inte kvinnor. Ser du inget problem med detta? Ponera att Jimmie Åkesson vägrar ta svarta i hand men inte vita,hur reagerar du då? Mycket märkligt resonemang du för....

   Dennis

   Dennis

   Radera
  3. Jag ställde en fråga till dig som jag ville ha svar på.

   Frågan man ska lägga är vad är det som gör att personen vägrar att ta i hand. När man försöker tillskriva en religion eller kultur något och sedan trycker in alla människor i en standardfack är det helt fel.

   Jag anser att man ska hälsa på varandra oavsett vilket kön man har eller vem man är. Dock innebär detta att du då anser mig vara rasist då jag ska tvinga människor att hälsa på varandra som inte vill göra det.

   Radera
  4. "Jag ställde en fråga som jag vill ha svar på"

   Och jag svarade.

   "Jag anser att man ska hälsa på varandra oavsett vilket kön man har"

   Du är alltså emot att muslimska män vägrar ta kvinnor i hand? För det är muslimer det handlar om.

   Du är inte den enda politiker som inte vet hur du ska hantera detta. Det är enklare att klaga på att "svenska män" tar ut färre föräldradagar än mammorna. när det kommer till "handskakningar", slöjor och Uppdrag Gransknings avslöjande om imamerna är det i princip tyst som i graven......

   Dennis

   Radera
  5. Kom igen nu Dennis. Det finns en verklighet som kvinnor drabbas av. Det är att vissa män, oavsett religion och ursprung, vägrar ta kvinnor i hand. Det finns män som ser kvinnor som underordnade sig själva. För att vi ska kunna ta tag i detta måste vi alla inse att det här är ett problem där vissa män anser sig har rätten att bestämma över kvinnor och hantera dem som man själv vill. När du väljer att fokusera bara på muslimska män förnekar du därmed att det finns andra män som beter sig på ett negativt sätt mot kvinnor. Du är inte den förste Dennis att agera så men jag hoppas att du breddar ditt tänkande nu.

   Radera