måndag 4 november 2013

Valet 2014 skrämmer

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg tyckte nog att de var smarta. Smarta när Fredrik Reinfeldt i en intervju sa att det inte blir någon ny skattesänkning för nästa mandatperiod. Där satte nog moderaterna spiken i kistan för sina motståndare. Valet skulle därmed inte handla om moderaternas sänkta skatter. Innan intervjun var avslutad hade en journalist från Sveriges Radio pressat Fredrik Reinfeldt till att erkänna att nästa mandatperiod bara gällde för året 2015. Moderaternas stämma satte sedan nivån att under nästa mandatperiod ska skatterna fortsätta att sänkas utan en enda protest från Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Fredrik Reinfeldt får därmed det val han inte vill ha.

I dag presenterar Stefan Löfven och Magdalena Andersson en debattartikel som moderaterna nog inte har räknat med. Socialdemokraterna presenterar här att moderaterna kommer att satsa på skattesänkningar i storleksordningen 35-40 miljarder kronor, kan rent av bli 50-60 miljarder kronor.

Det här visar att moderaterna kommer att gå till val på en politik som ska sänka skatterna på minst 35-40 miljarder kronor under nästa mandatperiod. En period där Konjunkturinstitutet med flera har sagt att det finns inga utrymmen för att sänka skatter. Istället går statens utgifter med minus 2015-2018 om det statliga regelverket ska hållas och statsskulden inte ska skena iväg. Då behövs istället inkomstökningar eller nedskärningar genomföras. Om moderaterna vill sänka skatterna =  minskade inkomster till staten, måste därmed utgifterna sänkas. Välfärden och sociala försäkringar kommer därmed att få ta smällen, vilket gör att vi alla drabbas negativt av detta.

Jag måste säga att det är en genial debattartikel som har skrivits för den tvingar moderaterna att än en gång reagera på socialdemokraternas utspel och politik. Vi kan se detta i jobbfrågan och skolfrågan. Nu har vi kommit till skattefrågan och därmed ekonomin. Dagens debattartikel flyttar initiativet från moderaterna till socialdemokraterna.

Valet 2014 kommer därmed att handla om något som moderaterna och Fredrik Reinfeldt inte vill att det ska handla om. Valet kommer att stå mellan fortsatta skattesänkningar eller investeringar i skolan, vård, omsorg, jobb och byggandet. Valet kommer att handla om en regering som blickar hellre bakåt och har socialdemokraterna som sin huvudmotståndare. Mot de fyra borgerliga partierna kommer socialdemokraterna att stå och vara ett parti som tar itu med problemen i samhället och har blicken mot framtiden. Den utveckling vi ser nu om vad valet 2014 kommer att handla om skrämmer moderaterna.

Leines blogg tar upp Stefan Löfvens och Magdalena Anderssons debattartikel. Ola Möller frågar sig om M-bygget rasar nu. Ny mätning visar att moderaternas guldägg förloras ett efter ett, senaste är att förtroendet för Fredrik Reinfeldt fortsätter att minska.

4 kommentarer:

 1. Det är mycket som skrämmer då det gäller högerpolitik.
  Jag läser Maria Abrahmssons blogg.
  Där det ifrågasätts om Den som idellt säljer bullar åt en i idrottsförening
  ska ha sjukpenning, sjukersättning.
  http://www.mariaabrahamsson.nu/index.php/2013/11/02/vara-sjukskriven-men-anda-kunna-fortsatta-jobba/

  Jag tänker även på Mitt Romneys människosyn
  där han avslöjades av en dåld kamera.
  På det låtsas många vara empatiska människor genom att säga sig vara religiösa.
  http://www.expressen.se/nyheter/filmen-som-kan-kosta-mitt-romney-valet/

  Jag har väldigt svårt förstå människor som i alla lägen anser det som ges till sjuka, arbetslösa är bidrag. Samtidigt som samma klientel inte ens städar sin egen dynga hemma efter fyllefetser utan ska ha statlig subvention för detta.

  Det finns en anledning varför inflationen är låg räntan låg och arbetslösheten hög.
  Nämligen det är människor som får betala priset för detta.

  Dessa befinner sig som arbetslösa eller sjuka. och ingen arbetsgivare vill anställa dem.
  Man blir bekämd över alla ministrar som reinfeldt tillsatt, där många har eller haft en märklig människosyn.
  Ofta har de själva märkliga läggningar eller är inblandade i skandaler.
  Minns Littorin. Axen men även den medvetet ljugande Husmark.

  Minns även socialförsäkringsutskottes Helena Riviere
  Det är så skrämmande människosyn så man mår illa när man både hör och läser deras skrivfter.

  Jag anser förtidspensionerningarna måste finnas. Varför skla sjuka, arbetslösa gömmas i försörjningsstöd där de kanske gömms undan och där andra har som god förtjänst förtrycka och håna dessa ekonomiskt.-
  FAS-3 är ett ypperligt ex: där människor hånas men där arbetsgivaren gynnas och för att folk inte ska få¨upplysning om vilka de är och vad de sysslar med så är det sekretessbelagt.

  Vi måste få tillbaka empatin solidariteten i Landet.
  Annars är detta Sverige på väg till att bli vilket U-land som helst.

  SvaraRadera
 2. Du behöver inte vara rädd för valet 2014, Roger! Vänsterblocket vinner. Grattis till riksdagsplatsen och 60 000 kronor i månaden (och alla andra förmåner som tillkommer). Socialdemokraterna vinner dock inte på eget grepp utan snarare på det tilltagande missnöjet med Alliansen. Vilket i och för sig är praktiskt då man inte behöver driva en framgångsrik valrörelse. Man vinner i alla fall!

  // Jan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riksdagslistan är inte spikad än. Man gör inte detta för pengar eller förmåner. Jag gör detta för min invånarna i södra Skåne, för de som är arbetslösa, för de som går i gymnasiet, för människor som vill ha ett mänskligare Sverige, för alla de som vill att vi bygger ett bättre samhälle.

   Radera
 3. Bli inte skraj Roger, hästsvansen har klippt sig och likt Simson i gamla testamentet förlorar han sin styrka.....

  SvaraRadera