fredag 27 december 2013

En effekt att ändra på

En partikollega till mig har uppmärksammat rapporterna om att nu växer det fram kåkstäder i Stockholm. Det handlar framför allt om fattiga EU-migranter som bygger egna "bostäder" för att kunna bo. Det är personer som kommit till Sverige i hopp om att finna arbete och bostad men som inte lyckats. Det är en social utsatthet som visas upp. Det behövs åtgärder, både nationellt som på EU-nivå.

Det vi nu ser är en följd av den förändring som har skett i Europa efter finanskrisen 2008-2009 och den efterföljande lågkonjunkturen. Runt om i Europa går över 26,6 miljoner arbetslösa enligt den officiella statistiken. Mörkertalet är stort, speciellt i EU-länderna i öst. Arbetslöshetsnivån är troligtvis högre.

En oförmåga att sätta fart på hjulen i EU från både den högerdominerade EU-kommissionen i kombination med länder som styrs av högerpartier har spätt på arbetslösheten. Det har handlat om att skära ned och avskeda utifrån en tanke om att höga skulder i länderna har skapat framför allt eurokrisen. Högerregeringarna har drivit en åtstramningspolitik för att gå igenom stålbad med målet att det blir bättre någon gång i framtiden. Att människor blir arbetslösa, klyftorna ökar och fattigdomen breder ut sig är nödvändiga saker som måste ske.

I spåren av massarbetslöshet i Europa söker sig människor sig vidare till de länder och områden i Europa som anses vara ekonomiskt starkare och har bättre tillväxt. Där hoppas arbetslösa människor ska finnas arbete. Det ingen berättar för dem är att även där är arbetslösheten hög.

Lägger vi sedan till att arbetsgivarna har fått starkare makt genom EU framträder en bild där löntagare ses som bitar som snabbt kan bytas ut mot andra genom att människor erbjuds sämre anställningsvillkor och löner. I EU i dag handlar det om att det går bra att arbeta i andra länder. Ett land får inte ställa hårdare krav. Istället räcker det med att det erbjuds avtal motsvarande samma kollektivavtalsnivå som en person har i sitt hemland. Om en person kommer hit från ett annat EU-land för att arbeta här via ett företag i sitt hemland erbjuds den att kunna arbeta för anställningsvillkor och löner som är sämre än i Sverige. Mindre nogräknade arbetsgivare väljer att utnyttja detta, liksom att ta hit direkt folk från andra länder, för att dumpa löner och anställningsvillkor.

Det här är med andra ord effekten av en medveten politik där löntagarna spelas ut mot varandra, där massarbetslösheten är ett faktum och där anställningsvillkor och löner pressas medvetet nedåt. Det behövs en förändring på detta. EU-valet i maj handlar därmed om vilket Europa vi ska ha.

Socialdemokraterna går till val på att i Sverige ska svenska kollektivavtal och arbetsrätt gälla. På vår arbetsmarknad ska svenska löner och arbetsvillkor vara i centrum och ska inte gå att förhandla bort. Den som vill arbeta här ska ha löner och arbetsvillkor enligt dessa avtal. Därmed förhindras dumpning av löner. Konkurrensen på arbetsmarknaden blir lika för alla, både löntagare och företagare. Den fria förhandlingsrätten, konflikträtten och att behålla svenska kollektivavtalsmodellen ska gå före den fria rörligheten i EU.

Ett socialt protokoll ska därmed införas i EU som tar tillvara löntagarnas villkor. Det ska gälla lika lön för lika arbete i hela EU. Det gör att löntagarnas rättigheter stärks och därmed måste varje land ta tag i sina utmaningar på rätt sätt.

Jag anser att vi också måste använda EU till att satsa i de länder som har det tuffast och har en ekonomisk nivå som behöver pushas på. Det behövs satsas på infrastrukturprojekt i exempelvis Ungern, Rumänien och Bulgarien. Det behövs satsas på att hjälpa företag i olika länder så att de kan stå på egna ben genom bättre lånevillkor, riskkapital och hjälp med att finna nya marknader. EU behöver också satsa på att få upp utbildningsnivån hos många i Europa. Sedan behövs det verkligen sättas pengar bakom att Ungdomsgarantin ska vara en verklighet i varje land, speciellt i de länder som har en lägre ekonomisk nivå. Det här kan gå igång omgående.

Om vi ska kunna höja människors nivå i hela Europa så att kåkstäderna kan försvinna krävs en annan och ny politik för Europa. Den högerpolitik som drivs måste bort och en socialdemokratisk politik införas istället. Då kan alla få det bättre.

24 kommentarer:

 1. Vad är problemet? Ingen människa är illegal, allas lika värde osv i all evighet. Bara rasister kan tycka att detta är problematiskt.

  Alexander

  SvaraRadera
 2. Kan tillägga att Västerpartiet och Miljöpartiet står för en politik där i princip alla som vill ska få komma till Sverige. Det Rogers partikollega beskriver är ju bara början om de får sin vilja igenom,och dessa partier vill Socialdemokraterna samarbeta med. Och Roger hänger med,allt annat är främlingsfientligt. Grattis Sverige!

  Alexander

  SvaraRadera
 3. "Om en person kommer hit från ett annat EU-land för att arbeta här via ett företag i sitt hemland erbjuds den att kunna arbeta för anställningsvillkor och löner som är sämre än i Sverige. Mindre nogräknade arbetsgivare väljer att utnyttja detta, liksom att ta hit direkt folk från andra länder, för att dumpa löner och anställningsvillkor."

  Nu förutsätter du att inga andra EU-länder har högre lönenivåer vilket är en direkt lögn. Om t.ex. en tysk ingenjör accepterar ett jobb i Sverige vill han knappast sänka sin lönenivå till den svenska. Ditt budskap är tydligt men du svävar med fakta likt en Sverigedemokrat vad gäller kostnaden för flyktingmottagning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det du glömmer är just detta att i Sverige råder inte svenska kollektivavtal och arbetsregler som ett golv. Istället är det hemlandets som utgör golvet. Därmed är det många som blir förlorare på detta syste,. En tyskingenjör får bra betalt i Sverige, bättre än i Tyskland till och med.

   Radera
 4. Roger

  Ingen kommentar till det jag skrivit?

  Alexander

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina två tidigare inlägg. Jag undrar vad som är problemet eftersom alla människor har lika värde och ingen är illegal. Tycker alla som gillar olika kan passa på att uppleva det de vill att alla andra ska få ta del av,nämligen´"möten mellan människor" Sedan påpekar jag att detta bara är början om Vänsterpartiet och Miljöpartiet får som de vill, de anser ju att gränser ska tas bort och fri invandring är något att sträva efter. Kanske även du börjar vakna och inser vart vi är på väg....

   Alexander

   Radera
  2. I Sverige och andra länder är invandringen reglerad. Till och med FN anser att det är okej.

   Radera
  3. Fast varför ska den vara reglerad? Är det inte rasism att tycka det? Dessutom kan vi ju bara vinna på att ta hit så många som möjligt. Bristen på jobb och bostäder spelar ju enligt dig ingen roll,den påverkas inte av en gränslös invandring. Dessutom blir vår ekonomi bättre och de som kommer hit får det också bättre. Finns det egentligen några argument mot fri invandring? Sedan är det väl trevligt att träffa människor från andra kulturer som kan berika oss med t ex kåkstäder?. Förresten,vi har ju ingen kultur. Jo,midsommarafton och andra töntiga saker.

   Alexander

   Radera
  4. Varför ska den inte vara reglerad? Du har en intressant debatteknik Alexander. Å ena sidan när det inte stämmer överens med det du tycker verkar motståndaren både vara rasist och fascist.

   Gränslös invandring? När har jag förespråkat det? Du får gärna läsa igenom alla mina bloggposter för att hitta det påståendet. En ekonomi som är inställd på ekonomisk tillväxt, att det skapas massvis med arbete och satsar på infrastrukturen i ett land , där byggande ingår, får ned arbetslösheten samtidigt som invandringen klaras av. Den ekonomiska politik alliansen och Sd står för handlar om att vara nöjda med det vi har. Det blir inte bättre och då får vi kämpa om de resurser som finns. Då sätter man grupper mot varandra. Så du träffar inga invandrare? Jag utgår därmed ifrån att du inte äter någon mat som kan på något sätt spåra sina rötter till andra länder, med anledning av det du skriver rörande kulturer från andra länder. Gissar också att du inte lyssnar på rock, blues, jazz, pop med mera.

   Radera
  5. "Så du träffar inga invandrare?"

   Till att börja med, är inte alla i Sverige svenskar? Vad är en invandrare? Om jag ska gissa vad du menar så är det ju så att på många ställen i landet är det lättare att göra sig förstådd på arabiska än svenska,så nog träffar jag "invandrare". Gör du i ditt vita medelklassområde?

   "Varför ska den inte vara reglerad?"

   Om den inte ska vara fri kanske man kan få tycka att vi ska ta emot färre utan att vara rasist? Ditt resonemang betyder ju att du trots allt ser en gräns för vad vi klarar av sett till jobb,bostäder osv. Är det alltså att vi inte kan ta emot hur många som helst? Ja eller nej?

   "Du har en intressant debattteknik"

   Tja,jag tar efter politiker som dig. Aldrig svara konkret på frågor, gärna sätta etiketter på folk med andra åsikter och köra med halmgubbar. Det är så du gör,men du marker det inte själv. Du är upptagen med att tycka att du och de andra röda är så oerhört mycket bättre än andra människor.

   "Gissar också att du inte lyssnar på blues,jazz,pop med mera"

   Briljant argument. Jag gissar att du väljer att sätta dina barn i skolor där det inte finns några som pratar svenska. Dessutom bor du naturligtvis i en förort med nästan bara invandrare. Givetvis umgås du också bara med somalier,zigenare och andra utsatta grupper. Sedan könsstympar du dina barn,säger till dina pojkar att de inte behöver respektera kvinnliga lärare, läser in din fru och slår henne om hon inte vill ha sex. Visst är det så?

   Alexander

   Radera
  6. Som sagt, intressant debatteknik du använder dig av.

   Jag umgås med människor med olika bakgrunder dagligen. Jag har inga problem med människor från andra bakgrunder men det verkar du ha Alexander eller hur ska man tolka det du skriver..För mig är människor människor. Inte några som det klistras på etiketter och knyts till negativa saker och drag. Det gör man om man är rasist. En rasist ser andra människor från andra länder som problem och klistrar på dem en rad olika negativa saker och karaktärsdrag.

   Självklart har jag briljanta argument Alexander. Fast det står dig fritt att besöka andra bloggare och skriva dina argument där,

   Radera
  7. Fast du kan ju inte svara på frågan om du ser någon gräns för hur mång vi kan ta emot. Inte heller vem som är invandrare och svensk. Sedan verkar du tycka att det är jobbigt när musikargumentet vänds till hedersmord och könsstympning. Dessa saker måste väl också falla in under "andra kulturer" när jazz gör det?

   "Självklart har jag briljanta argument"

   Det har du säkert,fast du använder de ju inte.

   Alexander

   Radera
  8. Det finns ingen gräns på antalet personer. Det är därför som vi har krav som måste uppfyllas, inte kvantitetskrav. För har du det senare hamnar du i ett dilemma. Om vi sätter gränser 200 personer. Vad händer om person nummer 201 kommer och det visar sig vara ett litet barn som tvingats fly från sitt hemland på grund av att barnet blivit misshandlad och torterad för att förälder arbetat mot regimen och hotas att dödas. Ska vi säga "Nej. Sorry. Du är nummer 201. Vi tar bara emot 200. Du får åka tillbaka igen. Hej då." Eller om vi tar emot 20 000 och barnet är nummer 20001.

   Då är det bättre med kraven.

   Jobbigt? Nej. Det finns saker som inte bra och skadar människor.

   Briljanta argument duggar tätt hela tiden.

   Radera
  9. "Det finns ingen gräns på antalet personer"

   Det finns hundratals miljoner människor som uppfyller kraven. Alla ska alltså få komma till Sverige? Förstår du att vårt välfärdssamhälle skulle gå under?

   Ser du könsstympning och hedersmord som något vi fått från andra kulturer? Eller är det kanske något svenskt?

   Alexander

   Radera
  10. Vad gör vi då om det kommer 2 miljoner människor som uppfyller kraven? Fler kåkstäder? Ytterligare instegsjobb?

   Alexander

   Radera
  11. Det är därför som vi har kriterier. Du vet väl om att över hälften av alla ansökningar blir den ett snabbt avslag på. Sedan sker en fördjupad analys av de andra ärendena.

   Radera
  12. Du vet mycket väl att det inte kommer hit 2 miljoner människor.

   Radera
  13. "Det är därför vi har kriterier"

   Och då ska alla som uppfyller dem få stanna.

   "Du vet mycket väl att det inte kommer hit två miljoner människor"

   Min poäng är att du är skyldig att berätta hur vi ska lösa de problem som följer om det kommer väldigt många hit. Hur manga klarar vi av? 75000/år? 100 000/år?

   Alexander

   Radera
  14. Jag har redan svarat. Vi har kriterier som den som kommer hit ska leva upp till för att kunna få uppehållstillstånd. Det är det som gäller.

   Det är intressant att följa diskussionen om invandringen och att Sverige inte klarar av hur många personer som helst. Det är precis som att vi svenskar lever lika länge som alver. Det vill säga 10 000 år eller mer. Det verkar som att det finns hur många svenskar som helst som lever hur länge som helst. Faktum är att varje år dör cirka 90 000 personer. 2012 var det cirka 92 000 personer som dog. Samtidigt flyttade det ut från Sverige cirka 52 000 personer. Det nämns aldrig i debatten. Varför kan man undra.

   Radera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 5. Roger

  Ingen kommentar? Vad är problemet att vi får hit driftiga entrepenörer som ska rädda våra pensioner?

  Alexander

  SvaraRadera
 6. Det ska vara svenska kollektivavtal och arbetsrätt som gäller. Alla är välkomna men det behövs fasta spelregler som fungerar för alla. I dag riskerar en driftig entreprenör från ett annat land att utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera