tisdag 31 december 2013

Han har ingen kontakt med verkligheten

I dag har Fredrik Reinfeldt fått en debattartikel publicerad i Svenska Dagbladet. En artikel som nog är tänkt att visa upp vad hans och hans regering har gjort och hur bra det har blivit för landets invånare. Den är nog också tänkt att den ska mobilisera väljare för moderaterna. Problemet är att hela debattartikeln är full med floskler och självbelåtenhet. Inte med ett ord är Fredrik Reinfeldt kritiskt till sin egen politik och diskuterar inte hur verkligheten ser ut för landets invånare.

Med denna debattartikel var det nog tänkt att moderaterna skulle göra ett avslut på året men samtidigt ta avstamp inför valåret 2014. Här skulle den som läser få ta del av vad moderaterna egentligen har för politik och hur bra allting har blivit. Fredrik Reinfeldt ska visa upp sig från sin bästa sida.

Det finns många problem med denna debattartikel men en av dem är att Fredrik Reinfeldt visar upp än en gång att han har inte kontakt med verkligheten. Hans paradtanke om att moderaternas politik skapar nya möjligheter för människor stämmer inte överens med verkligheten.

Istället har ett antal återvändsgränder skapats i samhället. Det gäller exempelvis skolan där fel val av skola gör att barnen får en försämrad möjlighet i livet. Yrkesutbildningar har avlövats behörigheten till att läsa på högskola. De som går ut ur komvux har fått försämrade möjligheter till att läsa på högskola samtidigt som möjligheten till att läsa på komvux har minskat. Risken är stor att den gymnasieskola som elever går på tvingas stänga.

Antalet platser på arbetsmarknadsutbildningar skärs ned. Fokus kommer att läggas på de som befinner sig i programmen som Jobbgarantin för ungdomar (arbetslösa mer än 90 dagar) och Jobb- och utvecklingsgarantin, (för de som har varit arbetslösa mer än 15 månader). Här kommer utbildningsplatserna att satsas. Trots detta kommer det att finnas färre platser även för dessa grupper. Nu försämras möjligheterna till nystartsjobb. Där de som är över 55 år innan har behövt vara arbetslös under minst sex månader för att få ett sådant krävs det i dag 12 månaders arbetslöshet.

I dag ökar klyftorna snabbare än i andra jämförbara OECD-länder. De 10 procent fattigaste i Sverige har fått se sina inkomster minska medan de 10 rikaste har fått se sina inkomster stiga markant. Det finns inget samhällskontrakt som Fredrik Reinfeldt pratar om.

Fredrik Reinfeldt tar inte upp problemen i samhället och diskuterar inte framtidens utmaningar. Hans debattartikel läggs till alla hans andra som saknar visioner, nya idéer, energi och som visar upp en politisk ledare utan framtid.

Martin Moberg om årsskifte, maktskifte, samhällsskifte, värderingsskifte. LO i en analys av arbetsmarknadspolitiken som Fredrik Reinfeldt borde ha läst innan debattartikeln. Ola Möller om känslan inför 2014.

1 kommentar:

  1. Nja, " den viktigaste uppgiften som politiken har: Att ge människor utrymme att växa så att de, tillsammans med andra, får möjlighet att förverkliga sina drömmar." Tänk vad moderaterna har förverkligat drömmarna för exvis läkarna på Serafen som köpte vår gemensamma egendom för 600,000 och sedan sålde för 20 mille? Nog har moderaterna lyckats ge dessa (visserligen få, men han säger ju inget om att det är MÅNGA) ett bättre liv med mer möjligheter. Och listan över välfärdsoligarker kan göras lång. Så ska man ju också komma ihåg att socialminister Kristersson själv förbättrade sin situation genom att via sina goda kontakter skaffa sig en sjysst lägenhet till en (förhållandevis) billig hyra som egentligen var avsedd för hemlös kvinna. Moderaternas politik fungerar!
    Gott Nytt År på dig!

    SvaraRadera