söndag 1 december 2013

Jag tar tag i facklan - gör du?

I dagens Dagens Nyheter skriver Peter Wolodarski en mycket intressant artikel som jag hoppas många läser, speciellt de som anser att det är vanliga människors fel, eller invandringspolitiken, som har gjort att Sverige och väst har hamnat där man är. Rätta analys tillsammans med rätt förståelse landar i rätt slutsatser och åtgärder. För alliansen handlar det om att skrota hela sin politik.

Peter Wolodarski har i flera artiklar gjort djupdykningar i vad det är som sker i Europa och vad som kan ligga bakom det hela. Han går förbi de enkla förklaringarna som är så populärt i Sverige. Exempelvis att bankkraschen 2008 och den efterföljande euro-krisen har berott på att människor lånar för mycket pengar samt att det är länderna i södra Europa som man ska skylla på rörande det senare. I detta ligger också förklaringar att det ska vara invandringens fel och invandringspolitiken. Alla borde fördjupa sig i de verkliga orsakerna och sluta leta efter det enkla. Det är svårt men det gör att man kan dra rätt slutsatser och komma med rätt insatser.

I dagens artikel presenteras professor i ekonomi Lawrence Summer och hans tankar om den situation väst och världsekonomin befinner sig i. Utifrån alla insatser som har gjorts, speciellt den låga räntenivå som centralbankerna håller, borde ekonomin har snurrat igång rejält och inflationen skjuta fart. Inget av detta sker.

Enligt Lawrence Summers kan det hela bero på att under de senaste decennierna verkar finnas en långdragen, underliggande och stagnation som gör att ekonomins hjul inte snurrar som det ska. Det hela  kännetecknas av låg tillväxt, låga räntor och inflation, lågt kapacitetsutnyttjande och hög arbetslöshet. Det i sin tur skapar en rad problem som klassklyftor och utslagning samt att människor inte kommer in på arbetsmarknaden. Det här är något intressant som när man nu ser vad man ska leta efter stämmer överens med vår egen samtid samt de senaste 20 åren.

Det förklarar mycket om varför de ekonomiska hjulen inte kommer igång samt att tillväxten är låg. Jag har noterat att många ekonomer verkar jämföra allt med 2008-2009 när de tittar på hur det går i ekonomin. Sverige beräknas ha en tillväxt på 2,3-2,5 procent under nästa år och det anses vara hur bra som helst. När Brasilien visar upp samma siffror så är det precis tvärtom. Det har infunnit sig en form av "nöjdhet" över att det inte är värre. Här behövs skärpning.

Lawrence Summers analys är väl värd att ha med sig och diskutera vår samtid utifrån och vilka lösningar som behövs. Jag kommer i ett antal blogginlägg att diskutera detta. Problemet för många som försöker att finna enkla orsaker och lösningar är att verkligheten är mer komplicerad. Det behövs annat tänkande och lösningar. Facklan är upplockad. Nu kör vi!

Anders Romelsjö i en djupanalys över dagens artikel. Martin Moberg skriver om att ojämlikheten är inte gratis. Ola Möller om att snart kommer SCB:aren. Johan Westerholm funderar över om vi har svaren på arbetarrörelsens oro.

4 kommentarer:

 1. Men ekonomin blir ju inte bättre av att vi tar hit en massa kostsamma somalier.. förr brydde sig S om svenska arbetare.. nu verkar SD ha tagit över den rollen.. S bryr sig nu mer om utlänningar..

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Vi bryr oss om alla. Det är därför som vi bygger en politik som gynnar alla. Ta bara detta med ordning på svensk arbetsmarknad och Europas lägsta arbetslöshet 2020.

  Tycker det är konstigt att det klagas på att det kommer hit så kallat "fel människor". För de som behöver komma hit får inte komma hit sägs det. När sedan de som behöver komma hit kommer hit anses det vara lika fel. Hur ska man ha det?

  SvaraRadera
 4. Varför ordnade ni inte Europas lägsta arbetslöshet sist ni hade makten?/Anders Jonasson

  SvaraRadera