söndag 22 december 2013

Ny politik mot ungdomsarbetslösheten

I Sverige ligger ungdomsarbetslösheten på 24,1 procent, säsongsrensad. I Ystads kommun ligger den på 20,6 procent. Det är nästan var fjärde ungdom i Sverige i dag som vill ha ett arbete, jobba, få en inkomst och bygga sin framtid men som inte får det. Den politik som förs från regeringens sida gentemot ungdomarna har inte gjort det bättre för dem.

Vi kommer att fram till valdagen få höra från Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och resten av moderaterna om hur socialdemokraternas politik kommer att öka på arbetslösheten. Hur moderaterna kommer fram till detta kommer inte att presenteras men däremot kommer propagandan från M att låta så. En sak kommer nog att användas och det är att S vill ta bort den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar på 17 miljarder kronor som alliansen med moderaterna i spetsen kramar. M kommer att hävda att här kommer 10 000 jobb för unga att försvinna.

En rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) har studerat närmare hur regeringens åtgärd om sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar har slagit. En åtgärd som sänkte arbetsgivaravgiften för alla ungdomar, även för de som redan hade ett arbete. Deras rapport visar att

1: det är en överskattning på hur många som har fått arbete med denna åtgärd. Det kan vara 6000-10 000 personer men troligtvis är det en överskattning.
2: de som är över 25 år kan ha fått svårare att få arbete på grund av denna åtgärd.
3: för de som är utlandsfödda syntes ingen effekt alls.
4: varje jobb kostar mellan 1,0-1,6 miljoner kronor

samt

5: de ungdomar som står längst från att bli anställd har inte gynnats överhuvudtaget av denna åtgärd. De förblir arbetslösa.

Jag själv pratar med arbetsgivare varje vecka. Ingen av dem säger att sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar är något som påverkar dem till att anställa unga. Det som påverkar är orderingången. Det vill säga hur bra deras affärer går. När affärerna går bra, då anställer man också. Även om sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar slopas kommer det inte att påverka heller. De företag som har ungdomar kommer att behålla dessa. Det handlar med andra ord om hur bra det går för arbetsgivaren.

Sänkt arbetsgivaravgift är en dyr åtgärd. För dessa 17 miljarder kronor hade exempelvis offentlig sektor kunnat anställa 53 899 ungdomar med en snittlön på 20 000 kronor i månaden (med hel arbetsgivaravgift där totallönen blir 26 284 kronor). Regeringens åtgärd ligger någonstans på 6 000 - 10 000 personer. Med andra ord kan många fler anställas om denna åtgärd slopas och pengarna används på andra sätt.

Om detta kommer inte moderaterna, Fredrik Reinfeldt och Anders Borg att prata om. Anders Borg vet om att detta är sanningen och att forskningen underkänner denna åtgärd. Om vi ska kunna ge ungdomar möjligheter, speciellt de som står långt ifrån en anställning måste det tänkas om och tänkas nytt inom arbetsmarknadspolitiken. Slopa sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar och satsa dessa pengar på att fler ska kunna anställas.

Expressen ställer upp på socialdemokraternas sida när det handlar om att blockpolitiken måste brytas. En ny ekonomisk värld som vi i Sverige måste förhålla oss till.  Jan Andersson om Sd:s rätta ansikte. Anna Ardin om rasism. Bo Widegren lyfter upp DN:s försvar av högerpopulistisk propaganda.

3 kommentarer:

 1. Finns många sätt att spara pengar till statskassan utan att det får någon påverkan på sysselsättningen. T.ex. slopade ränteavdrag för bostadslån skulle ge staten ca 32 miljarder i sänkte kostnader per år. Minst sagt välbehövligt nu när budgeten går med underskott.

  SvaraRadera
 2. Tanken att statskassan ska få en slags glansperiod under borgeligt styre är självklart utopi.
  Istället är målet plundra statskassan och privatisera allt som bara på alla sätt går privatisera.
  Folket förstår bara inte spelet som pågår i politiken.

  Finns det nåt i samhället som är så oärligt som politik.
  Jag tvivlar starkt.
  jag tänker på Maria Montazami hon är väl det närmaste balnd överklassen som kommer ärligheten nära. Hon säger som det är berättar om de fickpengar hon fick av kamran o.s.v

  Om Reinfeldt enbart vore häften av henne i ärlighet så skulle ändå¨det mesta döljas.
  Kort sagt Höger kör med förtäckta ord., nyspråk och använder gamla ord till ny betydelse.

  "Sänkta trösklar " Arbetslinjen, jobbgaranti.
  Vi drunknar i nåt där vi inte vet vad som försigår.
  Sänkta trösklar =är kort sagt jobba för lägre lön, så vi med högre lön kan höja brytpunkter.
  Arbetslinje= Vi sänker dina sociala försäkringar så vi kan tvinga dig jobba för lägre lön.
  Jobbgaranti= Är du arbetslös tvingar vi dig sotta på arbetsförmedling på heltid söka jobb.

  Glöm aldrig Reinfeldt. hans blick hans frånvaro att överhuvudtaget visa minsta empati för svaga grupper.

  Han bör likt Pinochet inte få någon statsbegravning när ålderns höst likt oss övriga tar slut.
  Ja så bestämde Socialistledaren Michelle Bachelet i Chile .
  Varför ska en som drivit människor till självmord, utförsäkring, och ökande klyftor hyllas.
  En fullkomligt vansinning handling anser jag.

  SvaraRadera
 3. Roger

  Löser sig inte problemen automatiskt med alla arbetstillfällen som invandringen skapar?

  Sven

  SvaraRadera