lördag 18 januari 2014

32 procent av alla kvinnor arbetar deltid - ska det vara så?

Varje dag träffar jag och pratar  med kvinnor som inte får chansen ordentlig på arbetsmarknaden. Dessa kvinnor berättar om att de inte får några heltidsarbeten och definitivt inte några tillsvidareanställningar. Jag har mött kvinnor som berättar om hur de har varvat arbetslöshetsperioder med korta vikariat inom äldreomsorgen, hotell och restaurang samt handel i tio år eller mer. De berättar om hur detta begränsar deras möjligheter i livet. Många är mycket oroliga för hur det ska bli när de blir pensionärer. Det är en arbetsmarknads som gör mig mycket orolig. Det är dags att denna förändras.

I dagens Sverige, år 2014, får inte kvinnor rätt förutsättningar på arbetsmarknaden. De tvingas att arbeta deltid. Cirka 32 procent av alla kvinnor som arbetar har deltid som anställningsform. För männen är det 10 procent. Kvinnorna berättar om hur deras deltidsanställningar skapar begränsningar i deras liv. Framför allt när det gäller ekonomin. Lägre lön ger mindre att handla för och spara pengar, om det går att spara vill säga. Möjligheterna att låna pengar till bostadsköp, renovering med mera är sämre eller helt obefintliga. De kan se i det orange kuvertet från Pensionsmyndigheten att de kommer att bli bestraffade för detta när de blir pensionärer. Detta oavsett om de är i tjugoårsåldern eller +55 år. De får en låg pension.

Kvinnorna som arbetar deltid arbetar också under de tider när det är som tyngst på arbetsplatsen. Den som har deltid ger järnet och det i ett högt tempo. Det är slitsamt och kvinnornas fysiska status försämras. Förslitningsskador är vanligt, liksom att vara sönderstressad. Många klarar inte av att arbeta i sitt yrke fram till pensionen.

Det här är inget nytt men däremot får det vara nog nu. Vi måste förändra detta nu. Rätten till heltid ska vara det som gäller på svensk arbetsmarknad. Framför allt ska den offentliga sektorn gå i bräschen för detta. Deltid ska vara en möjlighet för den som vill ha det, inte något som tvingas på. Det här gör att fler kvinnor kan växla upp och få heltid. Vi måste också minska på visstidsanställningar i alla dess former. Det behövs många fler tillsvidareanställningar. Det ska inte vara okej från arbetsgivares sida att anställda staplar den ena visstidsanställningen efter den andra utan att bli tillsvidareanställd.

Det här är två frågor som jag tänker driva hårt för det behövs en förändring och det nu. Ska Sverige vara ett jämställt land behövs det skarpa förändringar på svensk arbetsmarknad. Varför ska kvinnor få bära det tunga lasset och offras?

Ola Möller skriver om att Sverige inte ska konkurrera med lägre löner. Martin Moberg tar upp att politiken spelar roll för vilket samhälle man vill ha.

2 kommentarer:

  1. Dom som vill arbeta deltid skall få göra det.
    Det tycker jag också du skall skriva.

    SvaraRadera
  2. Ytterligare något ni kunde gjort något åt tidigare. Frågan är varför ni inte genomfört allt ni klagar på under alla de år ni prenumererade på makten?

    Alexander

    SvaraRadera