söndag 19 januari 2014

Agenda - stora problem för moderaterna

I kväll var det finansministerduell i Agenda. Magdalena Andersson för socialdemokraterna och Anders Borg för moderaterna. Det var en duell som förde fram två budskap som kommer att dominera debatten framöver. Troligtvis fram till valdagen. För Anders Borg var det ingen bra kväll medan Magdalena Andersson framstod som en finansministerkandidat med koll på det hela.

Moderaternas strategi inför valet står nu klart efter Anders Borgs framträdande. Moderaterna, och därmed alliansen, kommer att attackera socialdemokraterna utifrån två saker:

1: Socialdemokraterna vill höja skatterna för att ge pengar till bidragssystemen.

2: Knyta ihop socialdemokraterna med Miljöpartiets och Vänsterpartiets skattehöjningar.

Det här är budskap som moderaterna kommer att försöka köra hårt på. Problemet med det är att väljarna är trötta på skattesänkningar och ser hur välfärden går sönder. Det gör att väljarna anser att det behövs mer pengar till välfärden och vägen går via skatten, var nu den kommer ifrån.

Anders Borg fick erkänna att det inte finns något budgetutrymme de närmast åren. Ett budskap kom och det vara att det enda området som moderaterna vill tillföra mer pengar är skolan och då genom att skatten höjs. Därmed visar moderaterna att man har gett upp jobbpolitiken helt. Ingenting kommer att satsas på det området.

Socialdemokraternas budskap var klart och tydligt:

1: Anders Borg och moderaterna har slarvat med pengarna och nu har landet ett underskott. Det finns inga utrymmen inom de närmsta åren.

2: För att få utrymme till satsningar krävs omprioriteringar i existerande budget. Här handlar det om att höja skatter men också att minska på statens utgifter i form av byråkrati. "Vi ska se över noga hur vi ska använda skattepengarna". Det var Magdalena Anderssons klara budskap.

För den som lyssnade på kvällens debatt framstod Magdalena Andersson och Anders Borg som jämbördiga. Han har därmed en motståndare som har inga problem med att matcha honom och plocka ned hans argument. Moderaterna har därmed tappat ytterligare ett starkt kort hos väljarna. Han tappade också när han sa att det inte finns något utrymme utan man kommer att höja skatter. Därmed faller kritiken mot socialdemokraterna platt till marken.

Det går att säga att Anders Borg gick rakt i fällan. Nu har moderaterna rejäl motvind.

Jan Andersson om kvällen då Magda krossade Anders Borg.

3 kommentarer:

 1. Missade programmet men undrar vilka skatter man först och främst vill höja?

  SvaraRadera
 2. Anders Borg, ja hela regeringen har en än tuffare motståndare än Magdalena och Stefan. Den motståndaren heter verkligheten, den verkligheten människor lever i! Den går inte att siffertrixa bort!

  SvaraRadera
 3. Jag säger det rakt ut Roger för jag grämer mig över att S inte tar helt avstånd från jobbskatteavdrag, varför i herrens namn behålla det som S är emot? Sveavägen 68 har tappat all trovärdighet i ekonomiska frågor. Och dagens nickardocka nr.2 heter LO!
  Så går snacket ute i stugorna Roger.

  SvaraRadera