fredag 3 januari 2014

Bort med osäkerheten i samhället

I fjol sändes en dokumentär i Dokument inifrån som satte fart på debatten. Det är en dokumentär väl värd att se om och om igen för den visar på det brutna kontrakt som finns, det jag skrev om i går, runt om i västvärlden. En dokumentär som visar vad det handlar om. För det som sker runt omkring i samhället är inte en slump. Dokumentären heter Lönesänkarna och visar på hur välståndet inte kommer alla till del.

Väljarna i Sverige, men även väljare i andra länder, ser att det samhälle som man en gång i tiden ansåg fanns finns inte längre. Det har inte blivit bättre med alla skattesänkningar, privatiseringar och tron på att marknaden är bäst lämpad att lösa saker och ting. Samhället klarar inte av att skapa välstånd och fördela detta till alla människor.

Istället förs en politik där de som har får mer. I en artikel i dagens DN går det att läsa att i fjol blev världens 300 rikaste 584 miljarder kronor rikare, cirka 3,3 biljoner kronor. En helt ofattbar summa. I Sverige förs en debatt fokuserad på att de svagaste grupperna i samhället tär på allas resurser. Det klagas på arbetslösa och sjuka samt på invandrare och att dessa kostar alldeles för mycket. Här finns många synpunkter från alliansen och Sd men när det handlar om de rikaste i Sverige och hur de ska kunna vara med mer och bidra till samhället är det knäpptyst. Varken alliansen eller Sd är intresserade av att föra en politik som gör att de rikaste får betala mer i skatt. Nu kanske en del vill protestera för att Sd röstade nej till högre brytpunkt för när statlig skatt ska betalas men det handlade mer om att Sd ville sätta sig i respekt gentemot regeringen. För genom detta agerandet vill Sd tala om att vill regeringen ha igenom sin budget även i framtiden ska man förhandla med Sd. Sd vill sedan ha något i utbyte.

Välståndet i Sverige snedfördelas. Det kommer inte alla till del. Samtidigt kan vi se hur välfärden urholkas och försämras. Moderaterna kör en kampanj om att aldrig någonsin har så mycket satsats på välfärden men där gör partiet sig en stor otjänst. Människor ser hur verkligheten ser ut och moderaternas propaganda visar upp ett parti som inte ser denna verklighet.

Vi i Sverige behöver ett nytt handslag mellan väljarna och politikerna med välståndet i centrum. Ska vi lyckas vända kurvorna uppåt för Sverige, att alla människor får det bättre och se till att välfärden förbättras behövs det en ny politik. För ska välstånd skapas behövs en ny jobbpolitik och ny politik för välfärden. Välståndet behöver komma folket till del igen.

Aftonbladet om hur regeringen har misslyckats med sin bostadspolitik. Bo Widegren om DN:s historieförfalskning.

4 kommentarer:

 1. 1. I dokumentären framgår det tydligt VEM lönesänkarna var, det var ditt eget socialdemokratiska parti när de tidigare regerade. Varför nämner du inte detta ???


  2. Alliansen har med jobbskatteavdraget gett löntagare en rejäl förbättring i plånboken.
  En heltidsanställd med genomsnittlig lön får numera ca 2200:- mer i månaden i plånboken.
  En förbättring jag noterar att man inte haft med en S-regering eftersom ditt parti röstat nej till varje steg i dessa skattelindringar. En familj med 2 genomsnittliga heltidsarbetare får alltså ca 4400:_ mer i månaden efter skatt att klara av vardagens kostnader med, något DU är emot.


  3. Även om du beskattar den procent av svenskarna med högst inkomst mycket mer så blir det inga större skatteintäkter totalt sett. Du nämner de 300 mest förmögna i världen och jag undrar vad de har med Sverige att göra, funderar du på att försöka tvinga dem att skatta i Sverige, hur ska du driva in dessa imaginära skatter ?

  Du vill hårdbeskatta de som arbetar och öka bidrag kraftigt till de som inte arbetar, traditionell socialdemokratisk bidragspolitik, inget nytt under solen direkt, stå för det istället !

  SvaraRadera
 2. 1: Jag lämnar källa för ALLA att titta på. Så här göms inget undan.

  2: Då tar vi det en gång till. När socialdemokraterna styrde såg vi till så att alla fick skattesänkning med 1000 kronor i månaden. Det gav 12 000 kronor.

  Det är bra att du står upp för skattesänkningar på 139 miljarder kronor. Vi ser resultatet med bostadsbrist och en välfärd som försämras. Skolans resultat har försämrats. Svenska folket säger nu nej till mer i sänkt skatt.

  Sedan har dessa skattesänkningar ätits upp av skattehöjningar i kommuner och landsting. Detta på grund av att skattepengar som nu gått till att sänka skatten skulle gått till välfärden. Kommuner och landsting måste därmed kompensera för detta bortfall. Varje skattesänkning har därmed en kostnad Jonny, fast den blundar en del för.

  3: Bra att du frågar om de 300 rikaste och vad det har med Sverige att göra. De andra läsarna har begripit. Jaså, har jag kommit med förslag om att höja skatterna. Läs mitt svar på nummer
  2. Varje skattesänkning har en alternativkostnad.

  Om du fördjupar dig i nationalekonomi ser du att förbättrad a-kassa och sjukförsäkring, som INTE är bidrag utan försäkringar, gör att konsumtionsnivån kan hållas uppe. Det gör att ekonomin faktiskt kan vara på en högre nivå och därmed dämpas negativa effekter av en lågkonjunktur.

  4: Sänkt skatt innebär FORTFARANDE att lönerna hålls nere. En lärare får inte högre lön för att skatten sänks. Inte heller får en undersköterska högre lön, inte heller en metallarbetare. Varför behöver vi högre löner mer än sänkt skatt? Därför att vi en dag blir pensionärer. Den högre lönen gör att pensionen blir högre. Sänkt skatt leder inte till högre pension. Sänkt skatt ger inte heller fler möjligheter i ekonomin i form av att låna pengar, få abonnemang med mera. Det gör däremot högre lön.

  Min poäng är att vi behöver höja lönerna och höja dem mer. Lönesänkarna visar att tanken om att de rika får mer blir det bra för alla är fel, samma sak med sänkt skatt. Höj lönerna istället.

  SvaraRadera
 3. Tack för dina kommentarer.

  1. MEN du glömmer att nämna att lönesänkarna var ditt eget parti. Alltså gömmer du detta väsentliga fakta.

  2. Skattesänkningar pga höjt grundavdrag är inte mycket att komma med. Detta grundavdrag höjs regelmässigt. Ditt parti röstade emot varje steg i alliansens skattereformer för att minska beskattning av arbete och återföra dessa pengar till de som arbetar.
  Du säger att skattesänkningarna ätits upp av skattehöjningar i kommun / landsting, detta är ju totalt felaktigt.

  Skolans resultat har gått ner i 30 år och har inte med resurser att göra. Resurserna har ökat under alliansen och det i sig hjälper inte de strukturella fel som finns i skolan. Se t.ex :
  http://www.ekonomifakta.se/sv/Artiklar/2013/December/En-sak-PISA-inte-handlar-om/


  3. Nej, vad de 300 rikaste i världen har med Svensk skattepolitik att göra lyckas du INTE förklara. Vilka "andra läsare" har begripit din text om detta ?

  4. Löneutvecklingen i Sverige med tanke på den låga inflationen har varit bra. Höga löneökningar som äts upp av hög inflation är inget att önska oss tillbaka till.
  En lärare får mer pengar att leva i sin vardag om skatten sänks, en undersköterska samma sak...
  Du verkar längta tillbaka till inflationsår där löneökningar blev värdelösa. Du pratar om att människor ska låna mer, det kanske är bättre att de själva kan spara mer och betala mer kontant .. jag visste inte att du var för en ännu värre lånekarusell...

  Högre löner med hög inflation är värdelös och slår bara undan benen allt fortare för vår inhemska industri som ska konkurrera med andra. Din politik leder till ännu värre arbetslöshet och är inflationsdrivande, ingen tjänar på det.

  SvaraRadera
 4. Faktum är att denna utveckling påbörjades långt innan alliansregeringen 2006. Sen kan jag inte se några avgörande skillnader i de politiska förslag som S har. Fastighetsskatten och ränteavdragen för välbeställda bostadsägare behålls ograverade och några skattehöjningar mer än en marginell justering av jobbskatteavdragen för de extremt välbetalda med månadslöner på över 60000 kr ingår inte i den politik som presenteras för väljarna.

  Min uppfattning är inte att inkomstskatterna är för låga i Sverige men istället för populistiska jobbskatteavdrag så borde det varit generella sänkningar för alla grupper och gällt alla lönebaserade inkomster. Felet är istället att i Sverige omfördelas resurser till grupper som inte behöver det (se lista nedan):

  - Inkomstprövning av barnbidrag dvs välbeställda barnfamiljer ska inte ha något barnbidrag. Extremt enkelt att administrera i dagens informationssamhälle (politiker har tidigare hävdat att detta skulle vara väldigt svårt och kostsamt att hantera men att registrera och hålla koll på arbetslösa och långtidssjuka är tydligen gratis).

  - Avskaffa ränteavdragen. Finns ingen anledning att subventionera bostadslån och indirekt mäklarnas och bankernas resultaträkningar. Speciellt inte med dagens situation där det finns en stor risk att den accelererande utlåningen kan utlösa en kris likt den i början på 90-talet.

  - Avskaffa ROT och RUT. Nästan helt ofattbart hur man kan komma på så korkade förslag. Förutom fusk och att kriminella organisationer utnyttjar detta så tar ROT resurser och ekonomisk drivkraft från nödvändig nybyggnation. Detta eftersom subventionerna gör det mer lönsamt att renovera.

  Sen kan detta kombineras med att återställa fastighetsskatten till en mer rimlig nivå.

  Alla åtgärder ovan skulle innebära en omfördelning av resurser från välbeställda till statskassan som kunde användas som resursförstärkning för mindre bemedlade grupper samt olika reformer.

  Emellertid finns ingenting liknande i S praktiska politik så jag förstår inte hur ditt parti ska kunna förändra situationen i någon större utsträckning?

  SvaraRadera