lördag 4 januari 2014

Bostadskrisen - löses med en bostadskommission?

Runt om i Sverige finns det närmare 300 000 unga vuxna som inget hellre vill än flytta hemifrån men tvingas bo kvar hemma. Samtidigt finns det många människor som vill byta bostad men som inte kan. Många människor vill också flytta dit jobben finns men får inte möjligheten på grund av bostadsbristen. Det här hämmar både för den enskilde som samhällsekonomin. Lägger vi till skuldsättningen hos bostadsägare har vi en situation som redan är ohållbar men som utvecklas till en tidsinställd bomb.

I går publicerade Dagens Nyheter en intervju med Riksbankschefen Stefan Ingves. Den handlar om bostadsmarknaden och den skuldsättningen som hushållen har. Stefan Ingves föreslår en bostadskommission för att förutsättningslöst titta närmare på den svenska bostadsmarknaden och vad som behöver göras.

Föga förvånande är den osynlige bostadsministern Stefan Attefall ute och säger nej till detta förslag. Regeringen anser att den har nya idéer på gång men i grunden har alliansens bostadspolitik misslyckats. Den har byggt på att marknaden ska själv lösa bostadsefterfrågan och att folk ska flytt in hos andra. Samhället ska inte lägga sig i. Marknaden har därmed gjort det som är mest naturligt. Den har dragit ned på byggandet rejält och istället skördat framgång genom att de fastigheter som finns säljs allt dyrare då efterfrågan på bostad är större än utbudet. Priserna har trissats upp och med dem också lånenivåerna. Det hela har sedan spätts på av den sänkta skatten, pengar som har gått till bostaden och att köpa en ny bostad, samt av slopandet av fastighetsskatten.

Vi har därmed en ohållbar situation i Sverige. Om man ska göra något åt det hela riskeras det faktiskt en del. Bland annat har lånen på bostäderna också gått åt till konsumtion av dagligvaror, av sällanköpsvaror som har behövts till hemmen men också övrig konsumtion. Den svenska ekonomin är, precis som ekonomi i hela väst, uppumpad på lånade pengar. Trots det behövs det åtgärder.

I dag utgör bostadsbristen ett hot som försämrar samhällsekonomin lokalt, regionalt och på riksnivå. Det kostar många miljarder kronor varje år. Här behövs förändringar. Det behövs med andra ord byggas mer och byggas rejält mer. Socialdemokraterna har satt upp ett mål på minst 40 000 lägenheter varje år ska byggas. En okej siffra men jag anser att den borde höjas till minst 60 000 lägenheter per år. Att låta bli att bygga kostar staten och samhället pengar. Det kostar den enskilde dennes framtid och möjligheter.

En bostadskommission med politiker över blockgränserna hade varit ett steg i rätt riktning. Den skulle också få i uppdrag att arbeta snabbt. Max ett år på sig och efter det håret ska det finnas skarpa förslag som en ny riksdag hade kunnat klubba igenom. En kommission hade kunnat ta ett samlat grepp och få en totalsyn på hela den svenska bostadsmarknaden. Bostadsfrågorna ska lyftas bort ifrån marknaden och bli en samhällsfråga istället som vi socialdemokrater anser. Det är en fråga för samhället och för den enskilde. Moderaterna vill behålla marknaden. Facit: Bostadskris. Bostadsfrågan ska bli en av valets viktigaste frågor.

Ola Möller funderar över bostadskommission. Jan Andersson om att lyssna på Ingves. Bengt Silfverstrand tar upp att nu efterfrågas politikernas ansvar rörande bostäder. 

4 kommentarer:

 1. Är jag bannad eftersom ingenting jag skriver tas in? Ville diskutera olika kulturer och om det är något som skiljer dem men du redovisar de inte.

  Alexander

  SvaraRadera
 2. Bäst sådana här ggr och som Alliansregimen är fenomenala på är att tillsätta en utredningskommision.
  Dessa kan sedan genom att få hög lön och lite till arbetsuppgift komma fram till
  att Bostadsbrist råder efter ett halvår eller så.

  När så är kan en ny utredning tillsättas för att utreda varför det är Bostadsbrist.
  Detta kan ta ett Halvår till, dessa kommer då fram till att bostadsbrist är det på grund av att det är för få Bostäder.

  Varför är det för få Bostäder.
  Det kan man lösa genom att skapa en utredning som X antal personer utreder.
  De kommer dock fram till att Bostäder är det brist på för att det byggs för lite.

  Därmed måste en utredning tillsättas varför det byggs så lite.

  Ja o.s.v Så där kan man hålla på i evigheter.-
  Men det ger jobb.

  Samma kunde man göra gällande arbete åt arbetslösa.
  Gräva en grop gräva upp den igen o.s.v sedan ge dem 25000 i månadslön.

  Klokt va!

  SvaraRadera
 3. Nej men jag kör med förhandsgranskning först och det tar lite tid.

  SvaraRadera
 4. Din analys känns vettig men jag ser ingenting av detta i ditt partis faktiskt föreslagna politik. Sen är det en sak att sätta upp ett mål men utan praktiska åtgärder så händer ingenting.

  Apropå Attefall kunde oppositionen enats om ett misstroendevotum men enligt vad jag vet har S inte agerat som det åligger det största oppositionspartiet i den här frågan.

  SvaraRadera