tisdag 14 januari 2014

Det mullrar i de egna leden

Moderaterna vill mer än gärna få det att framstå som att alliansen är eniga och det enda alternativet i valet i september. Trots detta kan vi se de inre slitningarna i full dager. Inte bara slitningar inom alliansen utan nu börjar det dyka upp intern opposition mot Fredrik Reinfeldt. Något som verkar öka i takt med att opinionssiffrorna sjunker. Enighet? Nej.

Ett exempel på slitningar inom alliansen handlar om skolan där Fp vill förstatliga medan moderaterna säger nej. Moderaterna har till och med satt ned foten i frågan och därmed gjort Fp till en "lame duck". Moderaterna vill själva ta över skolfrågan och driva denna. Det beror på att socialdemokraterna har vunnit frågan bland väljarna och att frågan nu är hetast inför valdagen. Hur länge kan Fp acceptera detta?

Alliansen är idélös och saknar svaren på samhällsproblemen. Ta skolan som exempel igen. Där går regeringen ut och presenterar 10-årig grundskola och sommarskola som något nytt. Det som sedan hände var att media rapporterade helt korrekt att detta var förslag som socialdemokraterna tidigare har föreslagit. Den bild som alliansen ville ge av att nu tar man initiativet i skolfrågan förbyttes i en bild av en idélös allians som måste ta idéer från andra partier.

En annan fråga det är slitningar inom är försvaret. Här vill Fp öka anslagen till försvaret och få in vårt land i Nato. Hur vårt Natomedlemskap ska betalas och hur vi ska kunna ha kvar försvaret sägs inte men vi ska komma ihåg att Nato vill att minst två procent av BNP ska satsas på försvaret. I dag är det runt en procent. Moderaterna säger nej. Slitningarna inom alliansen kommer att visas upp allt mer i takt med att vi kommer närmare valdagen.

En intressant sak som nu börjar ske inför mer öppen ridå inom moderaterna är den interna kritiken mot Fredrik Reinfeldt. Häromdagen var det moderaterna i Lomma som framförde kritik. Lomma anses vara en av moderaternas starkaste fästen. I dag kan vi läsa kritik från Mikael Odenberg, före detta försvarsminister en av huvudarkitekterna bakom den bild av moderaterna vi ser i dag. Kritiken är svidande där det framhålls att Fredrik Reinfeldt och den politik som bedrivs är idélös och inte adresserar de verkliga samhällsproblemen.

Så länge som alliansen har sett ut att vinna och moderaterna haft bra opinionssiffror har kritiken internt enkelt kunnat viftas bort. Det som nu sker i takt med försämrat utgångsläge är att kritiken inte längre kan tystas. Den bubblar upp och plockas upp. Det här gör att bilden av en enig allians i dag inte stämmer överens med den bild väljarna ser.

Alliansen och moderaterna är i en djupare kris än vad många bedömare tror. Det är klart att det kan vända och det snabbt men med en socialdemokrati som visar idéer, energi och som lyfter upp samhällsproblemen och hur dessa ska lösas har denna möjlighet för alliansen försämrats. Lägg till en ökad intern splittring inom regeringen och moderaterna och bilden förändras snabbt. Det vi nu ser ske kan mycket väl vara de sista månaderna av en allians i svensk politik.

Martin Moberg om försvaret och den ensamme Fredrik Reinfeldt. Peter Johansson skriver en saga om Tågministern som åkte tåg. Leine Johansson frågar när du ska reagera.

1 kommentar:

  1. Känns onödigt att skriva när ändå inga inlägg publiceras. Trodde vitsen var att du skulle ha en debatt med olika åsikter.

    Alexander

    SvaraRadera