onsdag 29 januari 2014

Krisen fortsätter

Vare sig alliansen vill det eller inte kommer valet inte att handla om regeringsduglighet utan om sakpolitiska områden som arbetslösheten och hur den ska kunna komma ned. För oavsett vilka jubelartiklar som nu kommer att publiceras i media om att arbetslösheten ser ut att vända ned i år rådet fortfarande massarbetslöshet. Den beräknas minska med bara 0,3 procent. Därmed fortsätter krisen.

Jag kandiderar till riksdagen i år. Jag har under hela min tid som politiskt aktiv varit djupt intresserad av arbetsmarknadspolitik. Under hela tiden har jag lagt förslag för att hjälpa människor i arbete. Under denna mandatperiod har jag skrivit flera motioner som handlar om att ungdomar ska få hjälp till anställning i Ystads kommun. Motionerna handlar om att få ned ungdomsarbetslösheten.

Jag har också själv direkta erfarenheter av att ha varit arbetslös och vad det betyder för en som människa. Nu arbetar jag på Arbetsförmedlingen och träffar varje dag arbetslösa i alla åldrar och med olika bakgrund. För dem vill jag komma till riksdagen och i kammaren föra deras talan, berätta om deras liv och vad de allra helst vill göra samt komma med nya skarpa förslag. Det behövs förändring i den arbetsmarknadspolitik som riksdagen och regeringen för.

Arbetslösheten låg i december på 8,0 procent. Det är en mycket hög siffra. Beräkningar visar att den kommer att sjunka med cirka 0,3 procent, eller däromkring. Det är inte mycket. Kul för dem som får arbete men för alla andra fortsätter osäkerheten och rädslan för om framtiden har med sig en anställning.

Det går inte att jubla eller börja prata om att det blir bättre. Sänkningen av arbetslösheten är för låg. Den behöver sjunka rejält och sedan fortsätta att sjunka. Om Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshetsnivå 2020 kommer hårt arbete att krävas.

Vi är skyldiga alla i Sverige, speciellt de som är arbetslösa, att ta arbetslösheten på allvar. De är hårt arbetande människor som är med och betalar skatt och bygger vår välfärd och samhälle. Den som är arbetslös är inte det för att den vill utan för att den har tvingats till denna situation. De har tidigare men fortsätter också att betala skatt. Faktiskt är det så att vid den nivå personer har i a-kassa eller aktivitetsstöd och jämför med samma nivå i lön betalar de mer i skatt.

Vi måste se arbetslösheten som den är. Det är människor som är arbetslösa. Människor som inget hellre vill än att vara med och bidra till samhället och deras egna liv. De vill inte ligga någon till last utan vill klara sig själva. De vill få hjälp med att klara sig nu som arbetslösa för att sedan när de har ett arbete kunna vara med och hjälpa andra och hela samhället. Det är människor som utgör ryggraden i Sverige och bygger vårt land. Det är ett ansvar att föra en offensiv politik för att minska på arbetslösheten och få fler i arbete. Det är för dem man kämpar.

90 personer mister jobbet. Martin Moberg skriver om arbetslinjen.

1 kommentar:

  1. Om befolkningen varje år ökar med 50 000 individer kan inte ens (s) klara
    arbetslösheten.

    SvaraRadera