söndag 19 januari 2014

Tar strid för välfärden

Jag är orolig för välfärden i Sverige. Dagligen får vi rapporter ifrån anställda inom välfärden och via media om missförhållanden och brister som blir allt fler. Vi själva är också med och ser och upplever problemen. Det är vi människor och anställda som drabbas av detta. Välfärden håller på att gå sönder och just nu finns det inget som stoppar detta förfall. Väljarna topprankar välfärden på topp fyra i de viktigaste frågorna inför valet. Välfärden måste skyddas och utvecklas.

Alliansen för just nu en opinionsbildning som handlar om att det satsas mer än någonsin på välfärden. En bild ska trummas ut om att det är inte så dåligt som det verkar. Jag har läst åtskilliga debattartiklar och insändare från alliansens politiker, samma sak suttit och lyssnat på dem. Bilden ska nu sättas om att det är bättre och bättre kommer det att bli, även om det tar tid.

Problemet är att välfärden har problem och det går inte att gömma undan genom att skryta om hur bra man är. Väljarna ser hur verkligheten ser ut. Den bilden går inte att sudda ut med klämkäck propaganda och definitivt inte med att det kommer att ta tid.

Det sista har vi hört mer än nog när det handlar om skolan. Jan Björklund ryckte in som skolminister och skulle få fart på allt sa han. Sedan förändrades detta till att det tar lite tid. Nu efter att ha sjösatt förändringar inom skolan pratar han om att det tar längre tid innan skolan har vänt och det blir bättre. Samtidigt försämras skolan där lärarna har fått allt mer att göra vilket leder till att de inte hinner med att undervisa och hjälpa eleverna vidare i deras utveckling, att eleverna får försämrade möjligheter - speciellt de elever som behöver mer stöd. Lärarna gör allt vad de kan men behöver rätt förutsättningar.

Välfärden skapades en gång i tiden för att ge oss alla bra utbildning, sjukvård och hjälp när vi blir gamla eller när vi av andra olika anledningar inte kan själva ta hand om oss. Välfärden ska skydda men också vara ett skyddsnät vi kan landa i och studsa vidare ifrån till nya utmaningar och möjligheter. Välfärden är den trygghet som vi behöver för att kunna fokusera på att leva våra liv. Utan en fungerande välfärd skapas en oro över hur en själv, sin familj och närstående ska klara sig vid sjukdom, operation, skolgång, äldreomsorg med mera.

Välfärden ska vi ta strid för och det gör vi socialdemokrater. Välfärden är i kris och det går inte att gömma undan det genom klämkäcka slogans. Det behövs hårt politiskt arbete med skarpa förslag på hur välfärden ska förbättras och utvecklas. Det kommer att både behövas nya resurser och att omlokaliseras resurser bort ifrån byråkrati och tekniska system och istället överföra dessa till att utföra välfärdstjänsterna på plats tillsammans med den enskilde.

Jan Andersson skriver om att stödet för Stefan Löfven är stort. Martin Moberg frågar, vad är viktigast för oss, sänkt skatt eller mer till välfärden. Ola Möller undrar över om när någon förlorade på försvaret. Katarina Bredberg lyfter lokalpolitiken. Jämlikhetsanden tar upp om sänkt skatt eller fler barnmorskor i Stockholm.

4 kommentarer:

 1. Årets första partiledardebatt har varit,var det någon som hörde någonting om välfärdfrågor,nä skulle tro det.Enl.en nyligen Sifo undersökning så tycker 75% att sjukvården är det viktigaste området,48% vet ite vilket parti dom ska rösta på i denna fråga,25% tyckte inte att själva driftsfrågan var det viktigaste,det viktigaste var kvaliten,tillgängligheten och bemötandet var viktigast.Har Ni politiker något svar på detta?

  SvaraRadera
 2. Din oro är så klart helt befogad. Senast läste jag att en av tio har en privat sjukförsäkring.
  En privat försäkring som är en förmån åt det företag de jobbar åt.

  Trenden är tydlig en välbeställd grupp både förser sig med sociala skydd,
  Men även med bättre reala löneökningar samtidigt som trenden att inte vilja betala skatt ökar.
  Detta samtidigt som sociala skydd för "vanligt" folk försämras löner tenderar falla realt och skatten blir en angelägenhet som påtvingas de med lägsta försärjningsinkomster.

  Sedan 2006 har Sverige nyliberaliserats på ett skrämmande sätt.
  Nästa steg är bostadssituationen för folk .
  Moderatstrda regimen har löst detta delvis genom att ge skattelättnader för de som äger bostad och hyr ut dessa. Nästa steg som Moderatstyrda regimen vill göra är utöka ytan på friggebodar .som om det skulle vara den optimala lösningen.
  Att bygga via statliga subventioner eller via statliga företag verkar man inte ens ha för disskusion.

  Dock det värsta som är grunden till att Sverige är fast i en fälla och som kommer göra den redan sargade välfärden till nåt förskräckligt är den Bolåneskuld Sverige har.
  1800 miljarder är mer än den samlade skatteinkomsten eller kostnaden för hela offentliga sektorn.
  Detta innebär att det är Banker och storkapitalister som äger och styr folket.
  Reinfeldt var bara ett verktyg för att lura folkmassan till att rösta för en politik som faktiskt kommer sänka Sverige till nivåer i välfärden vi alrig kunnat drömma om.

  Hur detta ska kunna vändas är för mig obegripligt förstå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Dock det värsta som är grunden till att Sverige är fast i en fälla och som kommer göra den redan sargade välfärden till nåt förskräckligt är den Bolåneskuld Sverige har. 1800 miljarder är mer än den samlade skatteinkomsten eller kostnaden för hela offentliga sektorn. "

   Enligt vissa S-företrädare är detta inget problem även om jag anser att du har helt rätt.

   Radera
 3. Berätta gärna HUR S skall göra konkret.

  SvaraRadera