måndag 17 februari 2014

1250 jobbare mot en direktör

En av de saker som driver mig som socialdemokratisk politik är att jag vill bygga ett jämlikt och jämställt samhälle. Det är ett samhälle som ger alla människor nya möjligheter och som arbetar för att klassklyftorna ska bort. I dag presenterar LO en rapport som visar att det går 46 jobbare på en direktörslön.

I Sverige skedde en omläggning av den svenska politiken i slutet av 1970-talet/början av 1980-talet bort ifrån att vinsterna hos företagen skulle till största delen gå till de som jobbar och istället skulle mer gå till aktieägarna. SVT har gjort ett mycket bra program om detta som heter Lönesänkarna. En politik med rötter i nyliberalismen och som dominerar än i dag, trots att nyliberalismen har visat sig inte göra samhället bättre, ej heller för individen. De som jobbar för att skapa vinster i företagen får en mindre del av överskottet medan passiva ägare får skörda frukterna.

LO:s rapport visar att topp vd:ns lön motsvarar 1250 jobbare på en direktörslön. Genomsnittet på direktörer ligger på 46 jobbare. Det är något som skapar spänningar i samhället och ökar klassklyftorna. När direktörerna pratar om att hålla igen i lönerörelserna är det viktigt att veta om denna skillnad och att de själva gör allt vad de kan för att spä på gapet. Det är en orimlighet att det ska vara på detta sättet.

Vi behöver förändra vår politik i Sverige så att vi lämnar nyliberalismen bakom oss och ser till så att jobbare får en större del av de vinster som görs. Framför allt i form av högre löner och fler arbetskamrater. Varför ska en anonym fond i USA eller i ett skatteparadis på Caymanöarna lägga beslag på pengarna som jobbare har slitit ihop? Dessa fonder och skatteparadis konsumerar inte i Sverige och bryr sig inte om oss.

LO:s rapport är viktig men det är än viktigare att förändringar sker som gör att gapet minskar. Vill vi ha ett samhälle där klassklyftorna minskar, där vi håller ihop och spänningarna minskar är det nödvändigt med nytänkande.

LO kritiska mot moderaternas utspel om skattehöjningarna.

5 kommentarer:

 1. Skrämmande siffror 46 jobbare i snitt på en dirktörslön, Då ska vi dessutom komma ihåg att
  många företag får statligt subventionerad arbetskraft, där man använder arbetskraften som kastkäppar.
  Det Reinfeldt kallar " Vi måste få lägre trösklar för att få unga i arbete"
  Vidare så har vi den sekretessbelagda FAS-3 där närmare 35000 människor omsätts varje år som gratis arbetskraft åt företag och inte bara gratis arbetskraft man får t.o.m 5000 kr/ mån för att förvara dessa.

  Kort sagt vart är vi på väg?
  Samtidigt monteras de sociala försäkringsskydden ner, som ger skattesänkningar företrädelsevis främst för de med mest välordnat liv.
  Medan det för lågt avlönade innebär att det jobbskatteavdrag dessa får innebär lika mycket eller mer i realt försämrad lön.
  Detta en konsekvens av dels förstörda sociala försäkringar
  vilket drivert människor ta jobb till underbetalda löner, Men det har även med den lag som skapades 2008 där arbetsgivaren fritt får hämta arbetskraft från annat Land
  Det innebär att man t.o.m har filialer utomlands för att handplocka folk som varken känner
  till våra arbetsmiljöregler, arbetstidsregler ej ingår i nån a-kassa ej heller är med i nån fackförening.
  Kort sagt det är inte arbetskraftsinvandring som var syftet utan lönedumpning och arbetsmiljöförsämring som var syftet för att skapa större vinster för företag och
  skapa högre löner för de högst avlönade som därmed kan skrika om ännu fler skattesänkningar.

  Svenska folket är så grundlurade av den Moderata retoriken så man vet snart inte vad orden betyder som Politiker på högersidan idag svammlar om.
  De har en egen Svensk ordlista som utgår från den bok som stoppats från utgivning
  som Reinfeldt skrev 1993 och heter " Det sovande folket".
  En bok där Reinfeldt visar sitt rätta jag och vilken människosyn han har.

  På sidan 112 i boken skriver han vidare "Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras." Där kan man snacka om en hänsynslös och kall politiker.

  Låt därför Reinfeldt stå till svars för sina åsikter. Fråga honom om sina uttalanden. Jag tror inte han blir glad, tror du det?

  SvaraRadera
 2. Mellan 1980 och 1990 började skillnaderna öka igen. Från 4,9 till 7,2 industriarbetarlöner. Under detta decennium var det borgerlig regering i två år och socialdemokratisk i åtta år. Nota bene.


  Skillnaderna fortsatte att öka under 1990-talet. Då satt en borgerlig regering vid makten i tre år, en socialdemokratisk i sju år.

  Under 2000-talets första decennium, alltså från 2000 till 2010, fortsatte klyftorna först att svagt öka. Från 16 industriarbetarlöner 2000 till 17 årslöner 2010.

  Men en vändning kom 2007, året efter den borgerliga valsegern. Då började skillnaderna i inkomster minska mellan eliten och industriarbetarna. När den var som störst, det vill säga 2007, räknades klyftan till 18,2 månadslöner mer för eliten jämfört med industriarbetaren.

  Det senast undersökta året, 2012, hade den minskat till 16,8 månadslöner.

  Den förra S-regeringen införde det så kallade miljardärsundtaget i förmögenhetsbeskattningen. Efter hot från HM-nestorn Stefan Persson att flytta till England fick familjeägda företag undantag från förmögenhetslagstiftningen.

  Den som skapar arbete, eller har ett arbete, gynnas. Oavsett regering, enligt LO:s undersökningar.


  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article18376232.ab

  SvaraRadera
 3. Det Jonny skriver i sitt inlägg handlar om lönerna.
  Löneutvecklingen sedan 2007 har sin grund i att jobbskatteavdrag skapats det har minskat klyftorna mellan de som arbetar. men på bekostnad att den klyfta som fanns har minskat genom att man utplånat de sociala skydden för vanliga arbetare medan högt avlönade har sina sociala skydd helt opåverkade.
  Däri ligger skillnaden.

  Så ska man se på den totala löneinkomsten så har klyftan ökat sedan borgarna kom i makt 2006. Om det råder ingen tvekan.
  Så klyftor ska beräknas på helheten för att få rätt utslag.
  D.v.s hela folket ska räknas. När så sker ser vi en tydlig ökande klyfta
  mellan folk. sjuka arbetslösa är kort sagt förtryckta medan högre tenderar dra ifrån med allt högre löner på svag löneutveckling för lågavlönade : Men där man i gengäld tar av dem sociala skyddet och ger dem jobbskatteavdraget för att den vägen minska klyftan mellan löntagarna.

  Så det är en cynisk hänsysnlös politik högern kör.
  När sossarna varit i makt har de sociala skydden varit goda. Vilket lett till att klyftan i försörjningsinkomst mellan folk haft en mindre klyfta.
  Detta är idag förändrat radikalt där klyftan vad gäller försörjningsinkomst ökat enormt.

  Däri ligger skillnaden mellan högerns resp vämnsterns politik.
  Dessutom ska vi inte glömma den enorma arbetslöshet som uppstod mellan 91-94 när borgarna styrde och dessutom vilket enormt budgetunderskott de lämnade efter sig

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Produktionsökningarna har typ fördubblats sen 80 men lönen bara ökat med typ 15%
  Mellanskillnaden där ska ju någon ha,alltså finanseri-utdelning, typ sk. räntesnurror o direktionslönerna o nu ska ju aktieutdelning ökat till ända uppåt 75%.

  SvaraRadera