måndag 24 februari 2014

205 000 pensionärer under fattigdomsstrecket i Sverige

Vi måste förändra det svenska pensionssystemet. Det måste ändras för de som redan har pension och för de som kommer att få pension. I en undersökning som har gjorts 2012 levde 205 000 pensionärer under fattigdomsstrecket i Sverige. Det är pensionärer som saknar ekonomiska marginaler, många går minus. Samtidigt med detta har vi många personer i 50-års åldern som redan nu kan se att de får en pension som är lägre än deras föräldrar. Så kan vi inte ha det.

Kan någon förklara för mig varför de som har slitit i hela sina liv, som har gjort vad samhället har krävt av dem oavsett om det gäller arbete, uppfostra och ta hand om sina barn med mera, ska få leva på en pension som inte räcker till. Det är inte anständigt.

Vi har pensionärer i dag i Sverige som lever under fattigdomsstrecket. Många, många av dem är kvinnor som har arbetat inom låglöneyrken, oftast deltid i kombination med att ha varit hemma med barnen. Även hemmafruar drabbas negativt. Det här är något som inte går att ursäktas bort, även om de har arbetat deltid.

I dag är det många 50+, speciellt kvinnor, som kan se att deras framtida pension blir lägre än den pensionsnivå som deras föräldrar har. Trots att dessa personer gör allt vad som krävs av dem kommer pensionen att bli lägre. Det går inte att trösta folk med att bostadstillägget kommer att höjas eller att det blir bättre om man är pensionärer och arbetar lite grann. Om det ska löna sig att arbeta måste det också avspegla sig i att man får en bra pension.

Det är bra att vi socialdemokrater tänker se över pensionssystemet och förändra det. Det har jag hört Stefan Löfven säga ett flertal gånger. Det är helt rätt att göra det. I dag har vi ett pensionssystem som inte gynnar människor i det långa loppet. Våra pensionspengar försvinner i väg i avgifter och minskar när marknaden krymper. Det är inte rätt. Samtidigt med detta slår pensionsbromsen till med jämna mellanrum och pensionerna försämras. Det är en klen tröst att skatten sänks men den sänks mindre än vad de nödvändiga utgifterna ökar.

I Sverige ska vi inte behöva ha människor som lever under eller på fattigdomsstrecket. Sverige har svikit dessa människor och det är oacceptabelt. Dags att göra något åt detta. Dags för förändring.

Martin Moberg tar upp att välfärden är mycket mer än bara skatt. 

1 kommentar:

 1. Pensionärerna får vara glada att de är den enda generation kvar som har god moral, varit plikttrogna, slitit hårt för att defintionsmässigt korkat folk ska få plundra allt de byggt upp.
  Som tack för detta får de även betala högre skatt på lika inkomst.

  Kort sagt kan man därmed säga hårt arbete och god moral pliktkänsla är fullkomligt meningslöst.

  Det leder enbart till att någon annan ta chansen nyttja människors ärlighet.
  Så gjorde äve Reinfeldt vid valet 2006 utnyttjade människors ärlighet genom att förändra ordens betydelse och av det lura en hel folkmassa.

  Ärlighet är snart sagt inte värt nåt ej heller arbetslinjen är värt nåt d.v.s att med plikttrogenhet sköta ett jobb.
  Nä mygel och lögner och att plundra och bluffa det är vad som nu gällt under snart 8 år.

  SvaraRadera