söndag 16 februari 2014

Allianskrisen

I dag publiceras återigen en opinionsmätning som visar att alliansen är i kris. Skulle det varit val i dag skulle bara två av alliansens fyra partier ta sig in i riksdagen. Fredrik Reinfeldts regeringsalternativ ligger i smulor. Socialdemokraterna är ensamt större än moderaterna, Folkpartiet och kristdemokraterna tillsammans. Då räcker det inte längre att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg skriver en debattartikel där de försöker säga att inga skatter ska sänkas 2015-2016.

Fredrik Reinfeldt har allvarliga problem. Det märks att han försöker hitta en taktik ut ur problemen. Troligtvis hade han kommit på det genom att skicka ut Anders Borg att prata om högre skatt efter valet och att de pengarna ska gå till skolan. Problemet med det är att inför valet 2010 pratade moderaterna då också om att skatterna behövde höjas och att man skulle satsa på välfärden/skolan. Dagens debattartikel var nog tänkt som ett led i denna nya taktik, att avväpna socialdemokraternas kritik om nya skattesänkningar från moderaternas sida, men de skatter som ska höjas är sådana där skatteunderlaget kan minska och därmed får skolan inte de resurser som behövs.

Till det ska vi lägga att moderaterna har på sin stämma bestämt att skatter för 30-40 miljarder kronor ska sänkas under nästa mandatperiod. För det Fredrik Reinfeldt och Anders Borg undviker att skriva är att skatten inte alls ska sänkas under hela mandatperioden. Därmed kommer skatterna att sänkas. För även allianskamraterna vill se skattesänkningar. Alliansens hela slutsumma landar på min 100 miljarder kronor.

Dagens opinionsmätning är en rejäl smäll för Fredrik Reinfeldts andra strategi. Nämligen att han har ett regeringsalternativ. Tittar vi på mätningen ser vi att bara moderaterna och Folkpartiet klarar sig. Det finns därmed inget regeringsalternativ från regeringens sida mer. Socialdemokraterna är självt klart större än dessa två borgerliga partier.

Alliansen befinner sig i en allvarlig kris. En kris som jag noterar en del borgerliga tidningar gärna vill vifta bort genom att hänvisa till 2010. Problemet med det är att det är inte år 2010 och socialdemokraterna i dag är inte kvar i det året utan är redan i framtiden. För ett bevis är den mätning som visar att socialdemokraterna får allt större förtroende av väljarna och att alliansen hamnar efter. Det gäller att vi socialdemokrater fortsätter att arbeta hårt för att fler ska stödja oss.

Bengt Silfverstrand om bilden av socialdemokratin. Jan Andersson om att glädjas utan att bli övermodiga. Ola Möller frågar sig vad,vad, vad ska borgarna göra. Göran Johansson funderar över vad vilja moderaterna. Martin Moberg lyfter upp om att ingen sänkt skatt nu men...Calle Fridén om att Stefan Löfvens hemlighet är att han inte är en politiker.

3 kommentarer:

 1. Rekordintäkter till välfärden ...

  http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/rekordintaekter-till-vaelfaerden-7729

  SvaraRadera
 2. Ifrån den summan ska du också dra till alla subventioner och skattesänkningar som har gjorts. Inte så konstigt att intäkterna ökar med tanke på att lönerna ökar. Så har det varit hela tiden. Inget nytt under solen där.

  SvaraRadera
 3. Egentligenm är det inte Alliansen som är i kris, De har nog under dessa år sett till att roffa åt sig. Däremot folket som drabbats av deras politik för dessa är många i kris.
  Denna kris når nu även de som röstat på Alliansen och sett vilken effekt det ger rösta på en förtryckarregim.

  Däremot både Borg och Reinfeldt de flinar glatt över sina jobbskatteavdrag de fått sina löner och den politik man lyckats genomföra som tyvärr inte går vända på de närmsta decennierna.
  Annie Lööf är i en ännu bättre sits enorm lön och ett parti som hamnar utanför riksdagen.
  Vad himla skönt det måste vara när hon får sparken och sedan kan plocka ut sina
  förmåner.
  Ungefär som Angela Bermidaz glatt lämnade arbetsförmedlingen och glatt plockar in enorma
  förmåner varje månad.
  Dessa skrayyar glatt åt den a-kassa man förstört och hur man istället bollade över de pengarna som skattesänkningar för Alliansens välbeställda samt för andra välbeställt folk.

  Nä bort med Alliansen och ta 110% skatt på deras förmögenheter och inkoster.
  Sedan får även de känna på leva resten av sitt liv med försörjningsstöd.
  Som många sjuka, arbetslösa tvingas till idag.

  SvaraRadera