torsdag 20 februari 2014

De rädda moderaterna

Det märks att det är valår och att den moderatstyrda alliansen är i avsaknad av idéer. Det märks också att moderaterna är rädda för att förlora valet. Så pass rädda att partiet nu försöker att komma med förslag om höjda skatter för att minsann visa att det inte bara är ett skattesänkarparti. Det borde moderaterna ha tänkt på innan skatten för i år sänktes med 12 miljarder kronor och året innan med 16 miljarder kronor.

Den egentliga orsaken till detta vurm för höjda skatter handlar egentligen om de låga opinionssiffrorna. Moderaterna halkar allt längre ned, liksom resten av alliansen. Något måste göras. Socialdemokraternas vallöfte att satsa på jobben, skolan och välfärden och mot det står sänkta skatter har bitit. Det har gjort att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har blivit rädda att förlora valet i september.

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg pratar nu om att samla i ladorna när ekonomin nu så kallt vänder. Balans ska råd i ekonomin. Det är intressant med tanke på att de miljarder som ska plockas in blir inte så mycket, under 10 miljarder kronor, men samtidigt dras staten med ett budgetunderskott samt att i år beräknas underskottet hamna på 87 miljarder kronor. Kanske först mot 2018 kan statens budget visa en-procent i överskott. Det handlar med andra ord om åtskilliga miljarder kronor som staten egentligen måste hämta hem för att det ska vara ordning och reda i svensk ekonomi som har överskott. Överskottet måste landa på minst 80 miljarder kronor. Med andra ord måste närmare 167 miljarder kronor hämtas hem för att det ska vara ordning och reda i svensk ekonomi. Moderaternas prat om höjda skatter på ett par miljarder kronor klingar därmed falskt.

Det är intressant att se att både 2012 och 2013 var det sänkta skatter som var viktigast. Först var det sänkt bolagsskatt på 16 miljarder kronor som gick igenom i riksdagen. Sedan var det sänkt skatt för de som arbetar för 12 miljarder kronor som gick igenom. Sammanlagt 28 miljarder kronor i sänkt skatt på två år. Pengar som skolan och välfärden definitivt är i behov av.

Det vi nu ser är "de rädda moderaterna" som försöker att rädda sitt eget skinn inför valet 2014. Pratet om att ha ordning på ekonomin klingar falskt då statens budget går med underskott och att Sverige kanske först 2018 lyckas få överskott i statens finanser. Det vill säga först 2018 kan det vara verklig ordning och reda i ekonomin men det innebär att 167 miljarder kronor måste hämtas hem. Var ska Fredrik Reinfeldt och Anders Borg hämta dessa pengar? Samtidigt kan man undra var kampen mot arbetslösheten har tagit vägen.

Socialdemokraterna lyfter upp skolan. Joakim Jonsson funderar över Anders Borg. Peter Johansson om högerdrömmen om sänkta skatter har försvunnit. Martin Moberg skriver om skatterna, välfärden och alliansfrossan.

3 kommentarer:

 1. Typisk högerpolitik när man sänker studiebidragen detta innebär att fattigare familjers barn kommer få svårare kunna studera.
  Högern är sig lik sänker skatter för rika och höjer skatter för fattiga.

  SvaraRadera
 2. Eller innan man tillsammans med S röstade igenom att behålla inkomstgarantin för redan invalda riksdagspolitiker till en uppskattad kostnad av 500 miljoner.

  SvaraRadera
 3. Problemet är att om moderaterna höjer eller sänker skatterna så är effekten densamma
  Jobbskatteavdraget är en s.k skattesänkning. Men i gengäld skulle man lika gärna kalla det en skattehöjning för sjuka, arbetslösa i.o.m jobbskatteavdragen minskar ersättningen för dessa.

  När man höjer skatter så lägger man gärna detta så det drabbar alla.
  Eller också som nu man går på studiebidragen men gynnar de som studerar och jobbar mycket. Då ska ni veta att många studerar just för att de inte får ett jobb.
  Kort sagt de ska straffas extra om de studerar får studiebidrag, men kanske inte får jobb eller klarar både jobba studera.

  Moderater har en tydlig politisk profil, slå mot de svaga gynna de starka och framförallt kapitalstarka.- Syftet med det är att genom pengars makt den vägen forma politik och locka väljare. Sedan fortsätter man genom en falsk politik locka till sig politiskt ointresserade politiskt okunniga och människor i svag ställning som är kort sagt lättlurade.

  Men när sossarna vill ge skattesänkningar för alla som man gjorde 2003 - 2006.
  Då skriker Reinfeldt i riksdagens talarstol att Sossarna de vill ge allt till alla, d.v.s han vill skapa en dålig klang över att även svagare grupper får del av den tillväxt som skedde.

  Dock tror jag att detta man nu gjorde genom att helt plötsligt börja tala om skattehöjningar när man stred med näbbar och klor för att höja brytpunketn för högavlönade med 3 miljarder och driva igenom ett jobbskatteavdrag för 12 miljarder gör att människor börjar nog fundera vad de håller på med.

  Senaste opinonssiffrorna var inte bra för Alliansen .Men destro mer lovande för Vänstersidan.
  Blir intressant se utslaget efter detta senaste moderatutspel.

  SvaraRadera