söndag 16 februari 2014

Den som jobbar/alla ska ha skydd

Moderaterna försöker nu sprida en bild av att socialdemokraterna satsar på "bidrag". Ordet används på ett negativt sätt, gärna i samklang med att rösten ändras när ordet sägs. Det fungerade i valet 2006 och 2010. Problemet för moderaterna än en gång är att i år är det 2014 med helt andra förutsättningar. Agenda försökte i kväll spinna på "bidrag" men lyckades inte. A-kassa och sjukförsäkring är försäkringar. För den som jobbar, liksom alla andra i Sverige, ska ha ett skydd när jobbet inte finns där och man är arbetslös eller sjuk.

I moderaternas värld är a-kassan och sjukförsäkringen orsaker till att människor anses hellre leva på bidrag än jobbar. Arbetslöshet och att vara sjuk är med andra ord något som väljs, speciellt om man är i detta länge. Därmed handlar arbetslöshet och att vara sjuk om moral.

I kvällens Agenda försökte programmet spinna vidare på detta men socialdemokraternas Stefan Löfven förklarade mycket bra vad det handlar om. A-kassan och sjukförsäkringen är försäkringar som vi alla betalar in till för att kunna använda den dagen de behövs. Blir man arbetslös ska det finnas en försäkring som gör att man inte behöver lägga kraft på att oroa sig för att man ska bli fattig. Istället kan all kraft läggas på att söka ett nytt arbete, utbilda sig eller arbeta för att starta ett eget företag. För den som är sjuk innebär en bra sjukförsäkring samma sak men istället för att söka arbete handlar det om att bli frisk eller förbättra sin hälsa och komma tillbaka.

Moderaterna försöker nu köra med samma gamla visa igen. Socialdemokraterna står för bidrag. Med detta säger också moderaterna att vi som jobbar, har jobbat eller kommer att jobba är lata personer som inte är värda ett skydd om vi skulle bli arbetslösa och sjuka.

Till skillnad från Fredrik Reinfeldt och många moderater träffar jag varje dag människor som har a-kassa eller som är sjuka. Alla de jag träffar vill inget hellre än att ha ett arbete eller att få bli friskare/frisk. De sliter varje dag hårt för att kunna komma in i ett liv som ger trygghet och stabilitet. De lever också på marginalen men många lever också under denna. Om nivån höjs för dessa människor innebär det inte att de kommer att förbli arbetslösa eller sjuka. För dem innebär det att istället för att oroa sig för sin ekonomi kan fokusera på att söka arbete fullt ut eller att bli friskare/frisk.

Det här är verkligheten som Fredrik Reinfeldt inte vill kännas vid. För honom låter det bra att säga bidrag på ett negativt sätt men det handlar om människor runt om i landet, som nu börjar bli trött på honom. I år är det varken 2006 eller 2010. Verkligheten har sprungit ifrån Fredrik Reinfeldt och moderaterna. Vi lever i ett land där massarbetslösheten består och klassklyftorna ökar. Vanliga människor drabbas. Utifrån moderaternas synsätt ska därmed de som jobbar och alla andra sakna skydd vid sjukdom eller arbetslöshet. Vem vill rösta på ett sådant parti?

SVT. Alliansen har problem.

5 kommentarer:

 1. Självklart ska alla ha ett skydd. Moderater behöver t.o.m tredubbla skydd
  Vi behöver inte inte få fler avlade Moderatungar.
  Utan vad vi behöver är arbetsklass. Det är arbetsrklassen som behöver skydd.
  Men de ska kunna köra utan skydd när de vill öka mängden av arbetare,
  Vi behöver inte fler egoister och empatilösa moderater och allianspack.

  Nä mera skydd åt moderater gärna ett kyskhetsbälte så vi får ordning på politiken i framtiden.

  SvaraRadera
 2. * Vi lever i ett land där arbetslösheten under tidernas värsta globala härdsmälta inte är värre än den var under senaste S-regeringens sämsta dagar under goda globala omständigheter.

  * Vi lever i ett land där den genomsnittlige heltidsarbetande har ca 2200:- mer i plånboken varje månad efter skatt. För ett par som sparar i 10 år är det 500 000:- på banken att använda i insats till lägenhet/hus...

  * Vi lever i ett land som klarat sig markant mycket bättre än de flesta i vår omvärld.

  * Vi lever i ett land som satsar som aldrig förr på välfärd
  http://www.dn.se/debatt/resurserna-till-vard-skola-och-omsorg-fortsatter-vaxa/
  http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/rekordintaekter-till-vaelfaerden-7729

  Bara för att ta några exempel, din svartmålning är bara genant..

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vi lever i ett land där arbetslösheten under tidernas värsta globala härdsmälta inte är värre än den var under senaste S-regeringens sämsta dagar under goda globala omständigheter."

   Ändå var målet att utrota arbetslösheten från moderatsidan. Istället har man satsa 130 miljarder varje år taget från de svaga grupperna för att sänka skatten.
   Men nån sänkt arbetslöshet inträffade inte. Utan man lutar sig tillbaka och påstår en finanskris ställt till det.
   Man tar sig för pannan.


   "Vi lever i ett land där den genomsnittlige heltidsarbetande har ca 2200:- mer i plånboken varje månad efter skatt. För ett par som sparar i 10 år är det 500 000:- på banken att använda i insats till lägenhet/hus."

   I verkligheten har de inte fått några 2200 kr i månaden , effekten är att de är närapå utan socialt skydd om de blir arbetslösa eller sjuka.
   Och i gengäld ligger de på en bolåneskuld på 1800 miljarder.
   kort sagt löntagarna är helt i händerna på banker.
   Detta beroende på den slöhet regering visat vad gäller bostadsbyggande.

   " Vi lever i ett land som klarat sig markant mycket bättre än de flesta i vår omvärld."

   Sverige har varit ett föregångsland med socialdemokratin i makt, vå¨r sjukvård, våra inovationer vår skola vårt skeppsbyggeri, bilar o.s.v
   Sverige är idag i djupt fall vad gäller det mesta. skola, a-kassan , sjukvård sjukförsäkring.
   Reinfeldt tänker sänka Sverige till en nivå där folk lever i fattigdom utan socialt skydd utan bostad då kan den nyliberala klientelet leva som kungar.
   Nästa steg Reinfeldt drämmer om är privatisera fängelser, därmed kan företag få gratis arbetskraft genom att fängelserna kan haffa allt fler.
   Det är en mörk bild som vuxit fram med Reinfeldt som ledare.-

   "Vi lever i ett land som satsar som aldrig förr på välfärd"
   Sannigen är att välfärden idag ges till folk med välordnat liv.
   Övriga räknas inte in i välfärden därmed går statistik och suiffror friseras till goda siffrro. Men baksidan visar en grym politik där sjuka, utförsäkras drivs till självmord och där arbetslösa sätts i ex: FAS-3 där arbetsgivaren göds med bidrag. medan den som utför jobbet flera ggr jobbar helt utan ersättning.

   Så illa är det. bara för att ta några ex: Svartmålningen är fruktansvärd men tyvärr sann.

   Radera
  2. Dina naiva inställning Jonny är rätt så kul läsa.
   är du en bror till BagdadBob eller?

   Moderaternas egen BagdadBob är hittad.

   Radera
  3. "Anonyme Bert" -

   Jag ser att du intet har att säga.

   Vad gäller arbetslösheten så är det som sagt ett mindre mirakel att den var så HÖG under senaste S-regeringen (och då gömdes trots allt mer än 200 000 i förtidspensionering)...

   Vem får förresten störst bolåneskuld, arbetarfamiljen som kan spara ihop 500000:- på 10 år tack vare jobbskatteavdraget eller samma familj under en regim som sagt nej till alla former av jobbskatteavdrag ?

   Sanningen om skatteintäkter får du nog läsa om.

   Radera