onsdag 12 februari 2014

En politik som överlevt sig själv

Sedan 80-talets så kallade glada dagar har vi i Sverige och hela världen itutats att mer marknad, mer privatisering, mer av att det offentliga drar sig tillbaka och så kallad valfrihet införs så kommer kostnaderna att sjunka och kvaliteten att öka. Många utförare är samma sak som bättre kvalitet. Allt utifrån det nyliberala marknadstänkandet. I dag har vi facit. Ett facit som tvingar moderaterna och dess stödpartier att backa och för socialdemokratin att ta steg framåt.

Runt om i Europa, och världen, kan vi se hur kommuner, delstatsregeringar, städer med flera återtar saker och ting som innan har legat ute på entreprenader och liknande. Samma sak sker i Sverige där äldreboende med mera återtas i offentlig regi. Orsaken till detta är att det blir inte bättre med privata alternativ. Istället är det tvärtom. Det blir en kamp om att hålla sig precis flytande men inte mer.

Jan Björklund går nu runt och säger att skolan ska förstatligas. Det är ett tecken på att han och Folkpartiet har insett att det finns problem med dagens skola. Dock vill han ha två skolor i Sverige. Den delen som ska förstatligas är de kommunala skolorna. Här verkar han anse att det har gått för långt och det finns för många kommunala skolor som gör att kvaliteten och nivåerna blir olika. Däremot den privata delen av skolan vill han inte röra, trots att det här finns olika huvudmän med olika nivåer på kvalitet. Göran Hägglund säger å sin sida att staten måste ha mer att säga till om inom sjukvården. Det som alliansen har trott på fungerar därmed inte i verkligheten.

Vi socialdemokrater har härmed möjligheten att forma en annan politik som bygger på andra idéer. Socialdemokratin ute i Europa, men även i Sverige, fick se sin position försämras allt eftersom. Det beror bland annat på att man inte lyckades forma en annan lösning på de problem som folk både upplevde och var en del av. I dag finns denna möjlighet till att forma en annan framtid. Både EU-valet och senare kommunal-, landstings- och riksdagsvalet är en gyllene möjlighet att forma ett nytt samhälle byggd på nya idéer. Ett samhälle som ger människor nya möjligheter. Med andra ord samhället som gör det, inte marknaden.

Moderaterna har låga miljömål. Eva Hillén Ahlström skriver om att Sverige är tillbaka till fattigvårdspolitik. Peter Johansson undrar varför Attendo vill veta sina anställdas politiska åsikter.

1 kommentar:

  1. De flesta av oss normalt tänkande människor med några år på nacken måste "väl" längta tillbaka till den skola vi gick i, som skolminister Jan Björklund idag i alla debatter kallar för "Den socialdemokratiska flumskolan".
    På den tiden låg vi långt över genomsnittet i Pisa-mätningarna och bland de främsta inom OECD. Kan någon allianspolitiker förklara varför det mesta gått åt pipan med skolan sedan de borgerliga tog över?
    Varför var det en flumskola på den tiden det gick bra med S - men en bättre skola nu när det går dåligt med de borgerliga vid rodret? Mycket märkligt.

    SvaraRadera