måndag 10 februari 2014

Nu behövs allvar i skolfrågan

Jag håller med Expressen och väljarna om att skolan är en mycket glödhet fråga. Den ska vara glödhet för den handlar om våra barn och barnbarns framtid och möjligheter i denna. Det är nu dags att det blir allvar i skolfrågan och rejäl verkstad.

Jag kandiderar till riksdagen i år. En av orsakerna till det är att jag vill att den svenska skolan ska bli mycket bättre. Jag har sju års erfarenhet med mig som lärare. Under mina verksamma år inom svensk skola har jag sett och varit med om mycket i den svenska skolan. Jag vill föra elevers, lärares och föräldrars talan i riksdagen, beskriva vardagen i skolan och komma med nya idéer om hur svensk skola ska bli bättre.

I gårdagens Agenda diskuterades det skolan i Sverige av Ibrahim Baylan (s) och Tomas Tobé (m). Ibrahim Baylan visar bra på att socialdemokraterna tar skolan på allvar och kommer med konkreta förslag om hur skolan ska kunna förbättras. Med andra ord levereras det verkstad. Från regeringens sida blir det tvärtom.

Jag är allvarligt bekymrad över att regeringen försöker att vifta bort förändringen i skolan genom att mer eller mindre säga att man har läget under kontroll. Nu med ny läroplan med mera vänder utvecklingen. Med det uttalandet förklarar man indirekt att alla som har gått i skolan fram tills den nya läroplanen med mera infördes kan mer eller mindre känna sig blåsta.

Det här är inte bra. Det måste till förändringar. Jag har varit med om en hel del inom den svenska skolan som gör mig övertygad om att det måste till förändringar. Alla barn ska läsa, räkna, skriva och utveckla förståelse för det man lär sig. Skolan ska satsa på utbildning och bildning. Alla barn ska gå ur grundskolan med minst godkända betyg. Alla som går på ett gymnasieprogram ska gå klart det med slutbetyg. Det här är minimikrav som vi måste ha. Inga barn eller ungdomar får lämnas efter. En skola som inte klarar av detta sviker våra barn och barnbarn. 

Jag är innerligt trött på att lyssna på regeringens ursäkter och banala bortförklaringar. Jag hoppas får komma till riksdagen för att förbättra den svenska skolan, föra alla de elever, lärarkollegor och föräldrars talan som jag har träffat och faktiskt fortsätter att träffa, även om jag arbetar inom ett annat område i dag. Här behövs verkstad och det levererar socialdemokraterna med Stefan Löfven och Ibrahim Baylan i spetsen. Fler behövs.

Två opinionsmätningar som går åt vars ett håll. Om skolan. Om karriärtjänster och att pengar inte används till detta. Utredning om svenska skolan. Jan Andersson och Bengt Silfverstrand debatterar om den svenska skolan.

5 kommentarer:

 1. Folk måste få veta att allt detta är gjort med beräkning.
  Sänkt statsskatt mer pålagor på kommunen gällande sjuka, arbetslösa,
  ej penningsvärde höjda statsbidrag
  Kommuner tvingas prioritera hårdare i sin ekonomi
  följden blir barn gamla, sjuka, arbetslösa får betala priset.
  Skolan går på knäna allt med beräkning för att Skolan ska kunna förstatligas
  vilket är fel väg, När så är genomfört och staten har makten över skolan kommer skolan i
  huvudsak bli privatiserad. Med 290 kommuner som har ansvaret över skolan är det bara typ Stockholm som lägger ut den till privata.
  Men får staten makten över skolan är makten i Stockholm därmed kan hela skolan förstatligas.
  Med enorma konsekvenser om detta går snett. EX konkurser o.s.v

  SvaraRadera
 2. Blev ett fel i mitt förra inlägg:
  citat: "Men får staten makten över skolan är makten i Stockholm därmed kan hela skolan förstatligas.
  Med enorma konsekvenser om detta går snett. EX konkurser o.s.v "

  Det rätta ska vara :
  Men får staten makten över skolan är makten i Stockholm därmed kan hela skolan privatiseras .
  Med enorma konsekvenser om detta går snett. EX konkurser o.s.v

  SvaraRadera
 3. Har du någonsin sagt att skolan behöver arbetsro och disciplin? NEJ.

  SvaraRadera
 4. Dagens skola är dålig och har fallit i kvalitet de senaste 30-40 åren, det vet vi.
  Men hur ser det egentligen ut i verkligheten därute i Sverige då ?

  Tobas Tobe (M) lät
  "riksdagens utredningstjänst ställa samman vad man vet om skolan i de tre storstadsområdena Stockholm, Malmö och Göteborg.

  Resultatet blir att S-kommunerna inte alls satsar mer på skolan, de lägger mindre pengar, betalar lägre lärarlöner och mycket riktigt har sämre skolresultat.

  Pengar är inte allt och det kan finnas fler skäl till att Göteborg och Malmö halkar efter.

  Men kanske inte några som inte kommunernas politiska ledning borde ha tagit i och kompenserat.

  Ibrahim Baylan hänvisar till skolverket och att statistik visar att det är färre lärare än 2006, och det är sant - det är nu 13 000 färre lärare räknat i motsvarande heltidstjänster än när Baylan var skolminister, dock hade han då på två år minskat antalet lärare med 5 000. Och fler har i dag pedagogisk högskoleexamen och fler är tillsvidareanställda. Men det är nog färre vikarier.

  Och antalet elever är det som mest styr antalet lärare.

  Men visst, när Ibrahim Baylan avgick var det 12 elever per heltidslärare i grundskolan. Förra läsåret var det 12,1 elever per lärare..."  Källa : http://www.expressen.se/kvp/ledare/malmos-skola-tynger-socialdemokraterna/

  Så då vet vi vem som är sämst i klassen, inte oväntat var det socialdemokraterna.

  Slutsats : Ditt parti med Stefan Löfven och Ibrahim Baylan i spetsen levererar INTE !

  SvaraRadera
 5. Det finns ingen separat skolfråga utan allting hänger ihop. Utgifter och kostnader måste balanseras men varken S eller M vill sänka statens eller kommunernas kostnader så varifrån ska de nödvändiga resurserna tas. Det är dags att börja slakta heliga kor som ränteavdragen vars kostnader för staten exploderar i takt med överbelåningen hos svenska hushåll. Samma med generella barnbidrag som måste inkomstanpassas så familjer med årsinkomster på över en miljon inte får några pengar.

  S under Löfvens ledning är ett rent populistparti för medelklassväljaren. Bara en massa ofinansierade löften utan sänkta subventioner och bidrag för denna välbeställda grupp.

  SvaraRadera