tisdag 18 februari 2014

Vad vill moderaterna med Sverige?

I går höll moderaterna en presskonferens. Längst fram stod Fredrik Reinfeldt och Anders Borg och skulle visa på nya idéer för framtiden. När dimman hade lättat stod det hela klart. Något nytänkande presenterades inte. Istället var det ett budskap från 2010 som presenterades rörande alliansens ekonomiska politik, ett budskap som man inte höll denna mandatperiod. Många undrar efter detta utspel: Vad vill moderaterna med Sverige?

Jag gissar att moderaternas strateger med partisekreteraren Kent Persson i spetsen har funderat mycket noga över hur partiet ska stoppa nedgången i opinionen. Den sidan har kunnat se att om valet i år får handla om att moderaterna och alliansen går till val på sänkt skatt kommer väljarna att straffa detta stenhårt. Väljarna vill se satsningar på jobben, skolan och välfärden. För att stoppa detta lanseras samma gamla skåpmat som 2010. Sedan undrar jag hur de andra tre partierna i alliansen tar detta.

På ett sätt kan jag förstå att moderaterna gör det. När det handlar om svensk ekonomi har Fredrik Reinfeldt och Anders Borg ett högt förtroende. Därmed ska valet 2014 göras till att handla om vem väljarna har störst förtroende för när det kommer till ekonomin. Problemet med detta är att i år är det inte 2010. Det är inte samma förutsättningar. Människor ser hur något har gått sönder i Sverige. Välfärden klarar inte av sin uppgift fullt ut, skolan har problem, kollektivtrafiken med järnvägen i spetsen har problem, massarbetslösheten består och svensk ekonomi hackar. Miljön och klimatet skapar nya utmaningar. Klassklyftorna ökar och ojämlikheten i samhället växer. Detta oroar sig det svenska folket för.

På dessa problem har moderaterna inga svar. Valet i år kommer inte handla om vem som är bäst på att spara eller höja skatter. Det handlar istället om vem som är bäst på att komma med svar på väljarnas frågor och vem som är bäst på att ge hopp om att i dag blir det bättre än det var i går och morgondagen blir bättre än i dag. Socialdemokraterna är det parti som tar väljarnas oro och förhoppningar på fullaste allvar medan väljarna undrar över vad moderaterna vill med Sverige.

Ekonomer varnar för att välfärden urholkas med Anders Borgs och Fredrik Reinfeldts politik. Städningen i offentlig sektor är mycket viktig. Sluta mobba lärarna. Expressen kritiserar Fredrik Reinfeldt. DN försöker visa att moderaterna är samma gamla moderater (för att locka moderater att rösta på partiet) och att det ändå inte är det (för att nya ska lockas att rösta på moderaterna). 


1 kommentar:

 1. Det viktiga är att politiken görs mänsklig, De effekter som kommer efter Alliansens styre och
  nyliberalisering kommer steg för steg.
  Först utförsäkras folk sedan stoppas de in i förnedring.
  Men när dessa slår bakut det är då konsekvenserna visar sig.

  Jag tycker redan vi ser tydliga tecken på en hänsynslösare attityd i Samhället där bedrägerietr och krimninaliteten ökar.
  Samtidgt har Reinfeldt sett till att fängslade minskar. D.v.s han vill inte lägga skatt på
  fängelser.
  Detta innebär att om högern får makt kommer de privatisera fångvården.
  Därmed kommer gratis arbetskraft slussas ut därifrån
  Men där fängelseföretagen kommer tjäna pengar och vilja skapa hårare regler mot de grupper Reinfeldt , borg plundrat på pengar.

  Jag ser en dyster framtid, ja även om sossarna tar över.
  Högern har förstört så mycket så det är omöjligt laga det hela. Dessutom
  är folket så skuldsatta så makten sitter hos storföretag och råkapitalister.

  Därmed är den lilla människan maktlös.

  Så illa är det.
  Moderaterna kommer ljuga och skylla på sossarna understödd av enorma kapital
  att försvara sig mot lögner är inte lätt ,
  Lögnen är alltid framgångsrik så länge en folkmajoritet inte ser lögnen.
  Men när man upptäcker lögnen då blir straffet desto hårdare.

  Frågan är när så sker.

  SvaraRadera