lördag 8 mars 2014

5,5 år gratis

I dag är det internationella kvinnodagen. En dag då orättvisor belyses på olika sätt. Många gör uttalanden om kvinnornas situation i familjelivet, i arbetslivet, på fritiden med mera. Mycket fakta presenteras, som tyvärr "glöms bort" resten av året. Dock får det bli ett slut på det agerandet nu. Det är dags att bestämma om kvinnornas situation ska förbli som den är eller att vi nu ser till att genomföra förändringar till det bättre. För är det verkligen meningen att kvinnor ska arbeta gratis 5,5 år av sitt arbetsliv?

Det finns ingen logik att kvinnor ska arbeta 5,5 år av sitt arbetsliv gratis. De tvingas göra det på grund av att de är kvinnor. Både inom LO-yrken och yrken inom TCO visar upp löneskillnader där kvinnor tjänar mindre i lön än vad männen gör. Under en livstid kan det motsvara 3,6 miljoner kronor i utebliven livsinkomst. Det är inte bara pengar som missas på lönen utan också på pensionen.

Jag skäms över att landets kvinnor arbetar 5,5 år gratis av sina arbetsliv. Det beror på att de har lägre lön än vad männen har som de arbetar sida vid sida med. Det är inkomst som kvinnorna inte får och som arbetsgivarna får pengarna istället. Jag håller helt med Stefan Löfven när han säger att det här är en stöld. Det är en stöld från landets kvinnor. Det är dags för en förändring. Det är något jag kommer att kämpa för. Det är vad socialdemokratin kämpar för.

Martin Moberg om denna viktiga dag. Göran Johansson om att kvinnor arbetar grattis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar