tisdag 18 mars 2014

Den ogenomtänkta skolpolitiken

Den svenska skolan är i behov av långsiktigt tänkande, stabilitet och väl genomtänkta reformer som man inte sedan går in och petar och förändrar i. Tyvärr är inte skolan där i dag. Istället är det ett område som får se nya förslag komma visslande från regeringens sida hela tiden. Detta trots att alliansen med Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund i spetsen har infört en ny skollag, nya läroplaner, nya gymnasieprogram och nya betyg. Det är inte seriöst.

Det märktes i debatten i söndags att Fredrik Reinfeldt och alliansen är pressade av skolfrågorna. Det var inte så här det skulle bli med fallande skolresultat och fortsatta problem. Skolfrågan är mycket känslig för regeringen och det med all rätt. Regeringen har inte lyckats trots att man har gått ut och lovat det. Från regeringens sida har det framförts att först framåt 2017 kanske det har vänt i svensk skola.

Skolan har varit regeringens egen domän och tummelplats. Nu har det förändrats. Väljarna anser att den är en av de tre viktigaste frågorna inför valet. Det gör också att debatten om skolan och dess framtid måste tas på allvar och föras på ett konstruktivt och framåtblickande sätt.

Det behövs stabilitet och det kan inte regeringen ge. Varken Fredrik Reinfeldt eller Jan Björklund anser att det behövs lugn och ro i skolan. Nya förslag kommer som visar på att alliansen inte har tänkt igenom hur framtidens skola ska vara, trots den förändring som införts. En förändring som man kallar för den största förändringen i svensk skola någonsin. Den senaste tidens kapitulation, genom att köpa mer eller mindre hela socialdemokraternas skolpaket, visar på att regeringen inte har förstått sitt uppdrag och har slut på egna idéer.

För skolans skull behövs nu en helt ny färdväg. Det behövs ett gediget arbete med att ta fram hur framtidens skola ska se ut, vad för uppdrag den ska ha och hur den ska klara av detta uppdrag. Än så länge gäller det för oss att komma med skarpa förslag på hur saker och ting måste förbättras nu men ha sikte på att komma med långsiktiga förslag. Det vinner alla på.

Ny lärarlegitimation som regeringen föreslår förändring i får kritik. Regeringen har ett underskott på 87 miljarder kronor. Moderaterna är beroende av triangulering. Martin Moberg skriver om alliansens människosyn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar