onsdag 5 mars 2014

Investera i vår egen framtid

Det märks att regeringen har lämnat walk over i jobbfrågan. Inte en enda ny proposition har lagts från Arbetsmarknadsdepartementet med sikte på att få ned arbetslösheten i år. Det är helt tyst, närmast att jämföra med en western film där man ser en buske rulla igenom ett ödsligt landskap. Regeringen Fredrik Reinfeldt har inget nytt att komma med. Samtidigt har Sverige massarbetslöshet.

Sverige av i dag är underinvesterat. Det betyder att Sverige är i behov av att investera mer i samhället för att kunna förhindra de problem som finns och se istället till att skapa slagläge. Ta bara investeringarna i infrastrukturen. De flesta järnvägar runt om i landet har slagit i kapacitetstaket. Stambanorna är fullsmockade med tåg. Minsta lilla störning på våra järnvägar skapar stora följdeffekter, inte bara i en del av landet utan kan också få effekter i hela landet. Det är många resenärer som varje arbetsdag möts av försenade tåg och inställda tåg som försvårar resandet. Tunga investeringar behöver göras inom järnvägen för att människor och gods ska kunna resa säkert, komma fram i tid och slippa oroas över förseningar, att vädret ändras eller att något annat händer.

På bostadssidan är det samma sak. Runt om i Sverige kan många, många kommuner berätta om bostadsbrist. En bostadsbrist som slår mot möjligheterna att ha inflyttning men också att behålla invånare, speciellt de unga som vill flytta hemifrån. I år beräknar Hyresgästföreningen att en majoritet av landets 20-27-åringar saknar en egen bostad. Det är en förändring som är ohållbar och som skapar problem. Regeringens stora satsningar på bostäder har varit att göra det lättare för folk att vara inneboende samt att det ska satsas på små attedalsbodar på ca 25 kvm. Vem som helst inser hur fel detta är, förutom Fredrik Reinfeldt.

Underinvesteringar i infrastrukturen och i bostäder slår inte bara mot den enskilde utan också mot ekonomin i en kommun, region och hela landet. Varor och människor kommer inte fram i tid vilket slår mot näringslivets möjligheter. Bristen på bostäder gör att arbetsgivare inte kan få tag i arbetskraft då den som vill flytta till ett arbete inte får en bostad eller att arbetskraft lämnar en ort/kommun eftersom det inte finns bostäder att flytta till. Det här kostar samhället mycket pengar.

För att Sverige ska kunna stå starkare i världsekonomin och ge människor i vårt land möjligheter krävs det att det investeras rejält i en förbättrad och utvecklad infrastruktur samt i ett aktivt och levande bostadsbyggande. Att inte göra det är att förstöra ekonomin för samhället och den enskilde. Det försvårar på många sätt. Investeringar gör också att människor får arbete och därmed kan arbetslösheten gå ned. Inte bara när investeringarna förverkligas utan också på längre sikt. Bättre infrastruktur gör att varor kan snabbare komma fram medan bostäder gör att människor kan bo där jobben finns. Alla vinner på detta tänkande. Det är dags att vi investerar i vår egen framtid.

I dag presenteras en rapport från socialdemokraterna om hur arbetslösheten kan minska. Martin Moberg för fram att i Reinfeldtssverige ska fattiga komma i kläm. Peter Johansson om att eleverna fortsätter att fly från yrkesgymnasiet.

2 kommentarer:

 1. Det pratas om att bygga infrastruktur.
  Men majoriteten av de arbetslösa, ja
  kanske den STORA majoriteten söker
  inte och har ej utbildning eller intresse
  för bygg- och konstruktion. Hallå! Vi
  lever inte på 60-talet...

  SvaraRadera
 2. Samma massarbetslöshet hade vi 2005 under ditt parti.
  Vad gjorde ni då ?

  Det enda du har att komma med är stora infrastrukturprojekt med högst dubiös ekonomisk bärighet. Detta ska betalas antingen med rejält höjda skatter på dagens arbetare eller genom enorma lån som våra barnbarn får ta över i sedvanlig ordning...

  Budget i balans ???

  SvaraRadera