fredag 7 mars 2014

Krisen för alliansen

Fredrik Reinfeldt och hans vänner lever kvar i 2010 där en uträknad allians kunde vända på nedgången och sedan vinna valet. Dagens opinionsmätning skakar om alliansen. Den visar på att gapet ökar. Det är nog dags för alliansen att inse att i år är det 2014 med helt nya förutsättningar. Alliansen är i en djup kris. Dags för media att skriva om det.

För alliansen är det nu en såphal uppförsbacke som gör att högersidan i svensk politik glider allt längre ned. Alliansen är i en mycket allvarlig kris.

Även i dagens opinionsmätning är två stycken partier under riksdagsspärren. Jag har själv trott att de båda kommer att klara sig, Centerpartiet och kristdemokraterna, men jag tvivlar allt mer på detta. I förra valet fick de båda stödröster från moderaternas väljare men moderaterna krymper och därmed minskar antalet stödröstare. Det blir därmed viktigare att lägga en röst på ett parti som klarar sig kvar i riksdagen. Annars är det en bortkastad röst. Utifrån detta tankesätt kan det innebära att de båda partierna kommer att minska än mer medan exempelvis moderaterna ökar, kanske Folkpartiet.

Just Folkpartiet är ett parti som media inte uppmärksammar mycket utifrån ett opinionsmätningar. Dock är det så att detta parti också backar och närmar sig spärren på fyra procent till riksdagen. I dag är nivån 5,1 procent. Sakta men säkert går Fp ned mot denna nivå. För den som vill stödja Folkpartiet uppstår exakt samma fråga som de som kan tänka sig rösta på Centern respektive kristdemokraterna: Är min röst värd att läggas på partiet eller är det en bortkastad röst?

Jag tror att om inte dessa småpartier bryter sin trend och ligger över fyra procent i maj/juni kommer det eller de partier som ligger under spärren att åka ur riksdagen. Även om de mindre partierna får mer utrymme under valet är frågan om de kan få över väljare för att kunna vända en negativ utveckling. Maj/juni ser ut som ett avgörande för dem. EU-valet ger en fingervisning. Trots det kvarstår det klart och tydligt att alliansen som styr Sverige är i mycket allvarlig kris. Det verkar som att alliansen har gett upp.

Tomas Gustafson om opinionsläget. Ola Möller tar upp om en desperat regering med desperata åtgärder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar