söndag 9 mars 2014

Kunskap är vägen framåt - ej låglönejobb

Varje dag träffar jag människor som har en mycket tuff utmaning på arbetsmarknaden och är arbetslösa. Många av dem är ungdomar som saknar slutbetyg ifrån gymnasiet, har hoppat av gymnasiet eller på sin höjd gått igenom grundskolan. Andra är +25 som gått direkt ut i arbete efter grundskolan men som har blivit arbetslösa och har svårare att få ett arbete på grund av de högre kraven på utbildning som finns på arbetsmarknaden. En arbetsmarknad som ställer allt högre krav. En arbetsmarknad med krav i år och i morgon som är annorlunda jämfört med 2006.

Tyvärr verkar regeringen inte ha insett detta. Istället siktas det in på att den svenska arbetsmarknaden och ekonomin ska rikta in sig mot låglönejobben. Fredrik Reinfeldt har i Davos 2013 sagt att han inte vågar prata om att det behövs fler låglönejobb då detta inte är populärt. Han anser att det behövs många fler låglönejobb och att det är detta som Sverige ska konkurrera med. Hela hans politik visar upp att det är detta som gäller. Med fler låglönejobb innebär det mindre pengar in till staten, landstingen och kommunerna i form av skatt, vilket leder till mindre resurser till välfärden. Varje persons köpkraft minskar men det ska då kompenseras med lägre skatt. Pengar som då måste tas ifrån välfärden med nedskärningar och fortsatta försämringar som följd.

I dag är Sverige inget kunskapssamhälle av rang. Vi tappar gentemot andra länder. Pisa-chocken visar att svensk skola har tappat och fortsätter att tappa. Senast fick vi ta del av en rankinglista över världens 100 toppuniversitet. Sverige har bara ett kvar, innan var det tre. Det är genom kunskap som vi i Sverige har kunnat konkurrera på världsmarknaden, fått ökat välstånd, en förbättrad välfärd och gjort att vi alla har fått det bättre, jämfört med tidigare. Det är genom en bra skola och utbildning som vi hela tiden har kunnat ta del av de nya jobben som har kommit med allt större krav på kunskap.

Vi socialdemokrater är inte nöjda med den förändring som har skett. Jag är inte nöjd. Får jag möjligheten att komma till riksdagen kommer skola och utbildning att vara något som jag kommer att satsa hårt på, tillsammans med fler jobb och Europas lägsta arbetslöshet. Jag är orolig för Sverige och hur vi gemensamt ska klara av de utmaningar och möjligheter vi står inför. En förändring måste till nu och vi behöver satsa på ett rejält kunskapslyft. Den vägen som då leder framåt är genom att satsa på utbildning på alla nivåer. 

Ska samhällsslöseriet fortsätta? Jacob Wallenberg är kritisk mot Fredrik Reinfeldts satsning på fler låglönejobb. Ola Möller om att allt fler blir allt äldre. Martin Moberg skriver om ökade klyftor och färre jobb. Jämlikhetsanden lyfter upp att valrörelsen är bara början. Lena Sommestad om historiens skuggor.

1 kommentar:

  1. Alla länder resonerar likadant, hellre höglöne- än låglönejobb.
    Vad som talar för Sverige är ju pisakvaliteten i skolan och vår
    högskola som inte ens kan kvalitetsmätas f n.

    SvaraRadera