fredag 7 mars 2014

Opinionsmätning - S ska prata om framtiden

Dagens opinionsmätning är ingen rolig läsning för Fredrik Reinfeldt eller alliansen. Om detta är en fingervisning om hur valresultatet kommer att se ut blir det regeringsskifte så det sjunger om det. Dock ska vi inte jubla och ta ut något i förskott. Speciellt med tanke på att socialdemokraterna har som mål att uppnå 35 procent i valresultat.

Det finns ett stort missnöje med regeringens politik. Något som vi märker när vi är ute och pratar med väljarna, på insändarsidor, i sociala medier och i opinionsmätningar. Dagens mätning visar att regeringens politik inte längre uppskattas av väljarna. Centern och kristdemokraterna hamnar under spärren till riksdagen. Folkpartiet kryper också ned till denna nivå sakta men säkert. Moderaterna ligger klart under valresultatet. Uppförsbacken är lång.

I detta läge skulle man tro att väljarna skulle flockas till socialdemokraterna. Det görs inte i den utsträckning som många hade hoppats. Nu kan det vara så att denna gång har mätningen fått tag i fler som stödjer de andra partierna men det finns vissa saker att ta lärdom av detta.

En av dessa är att under förra mätningen pratade partiet mer om vad man ville göra för att lösa problemen och hur framtidens utmaningar ska mötas. Nu har det mer handlat om den ekonomiska politiken med överskottsmål och underbalanserad budget från alliansens sida. Oavsett hur man vinklar den så handlar en sådan debatt mer om teknaliteter. Väljarna vet vad vi står i dessa frågor. Vi vill ha ordning och reda i ekonomin. Vi behöver inte oroa oss längre för det.

Det är när vi pratar om framtiden och om vad vi vill som vi stiger i opinionsmätningarna. Det är att arbeta vidare med detta. Stefan Löfven och Magdalena Andersson är mycket duktiga på detta och det betalar sig hos väljarna. Fokus behöver vara på detta. Att utgå ifrån dagens problem och utmaningar och prata om hur vi vill lösa detta. Miljöpartiets och Vänsterpartiets framgångar pekar i denna riktning. De pratar om framtiden.

Dagens opinionsmätning visar att vi har en hel del kvar att göra men att det är bara att köra på, även om det betyder att vi stiger rejält i antalet platser i riksdagen i och med att Centern och kristdemokraterna ser ut att trilla ur riksdagen. Vi behöver fokusera på att prata om framtiden. Då vinner vi ökat stöd och därmed regeringsmakten.

Kvinnliga studenter förväntar sig lägre lön - något vi måste ändra på. Gräsrötterna lämnar Centern. Tord Oscarsson om det sämsta resultatet för alliansen.

1 kommentar:

  1. Stiger ni i opinionsmätningarna ? Ni ligger väl och gungar lite fram och tillbaka bara.

    SvaraRadera