torsdag 20 mars 2014

Rätt av Byggnads att varsla om strejk

På svensk arbetsmarknad ska det råda ordning och reda. Så är det tyvärr inte i dag. Det finns många möjligheter att kringgå detta på svensk arbetsmarknad, både lagliga och olagliga sådana. Det drabbar alla som är på arbetsmarknaden, både svensk som utländsk arbetskraft, negativt. Kampen om jobben leder till att de sämre villkoren vinner och det blir en tävling om dessa jobb ned mot botten. Det behövs en förändring. Det är därför som det är mycket bra att Byggnads nu varslar om strejk.

Socialdemokraterna och LO går till EU-val på att det ska vara ordning och reda på svensk arbetsmarknad. Det ska råda svenska kollektivavtal, regler och bestämmelser. I dag är det inte så vilket gör att företag kan spela ut arbetskraften mot varandra. Den som bjuder lägst vinner. Det utarmar och skapar begränsningar som slår mot alla som befinner sig på den svenska arbetsmarknaden, oavsett var man kommer ifrån med mera.

Ett sätt att skapa ordning och reda på svensk arbetsmarknad är att den som är huvudentreprenör får ta huvudansvaret för hela kedjan av underleverantörer. Det handlar om att denna får betala för sig om det visar sig att underleverantörer inte betalar rätt löner, har försämrade arbetsvillkor med mera. Oseriösa arbetsgivare tar hit arbetskraft eftersom de är billigare. Man kringgår också arbetsmiljöregler. Skyddsutrustning är bristfällig eller saknas helt. Utländsk arbetskraft är i slavliknande förhållanden. Seriösa arbetsgivare vill ha en förändring av detta. Byggnads vill ha en förändring av detta. Det är mycket bra att Byggnads nu varslar om strejk. Här handlar det om att underleverantörernas anställda får ut sin lön. Tyvärr segar arbetsgivarorganisationen.

EU vill att länderna ska införa huvudentreprenörsansvaret. Medlemsländerna får lov att ha hårdare regler och utsträcka detta till olika branscher. Det är med andra ord inga problem att införa detta på bred front i Sverige. Huvudentreprenörsansvaret behövs. Med det tas ett viktigt steg för att det ska vara ordning och reda på svensk arbetsmarknad.

Leine Johansson frågar sig om välfärdens kärna har fått en ny innebörd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar