fredag 21 mars 2014

Rör inte min lärare

I skoldebatten verkar det vara en form av "sport" av alliansen att skylla på allt och alla för det som inte anses vara bra med den svenska skolan. Jan Björklund och Fredrik Reinfeldt har anklagat socialdemokraterna för alla problemen i skolan. Sedan skylls det på eleverna och deras föräldrar. Lärarna är de som har fått ta emot mest skäll. Oftast indirekt kritik men också direkt. Jag anser att det får vara slut med att skylla skolans problem på allt och alla. Det är dags att börja ta ansvar.

I går var både Anders Borg och Jan Björklund ute och försökte ta billiga poäng på skolan. Det framfördes kritik mot "flumskolan" och att lärarna bedriver "flumpedagogik". Jag gissar att alliansen nu kände att den har vind i seglen efter att ha flip-floppat i skolfrågan och kopierat socialdemokraternas skolpolitik rakt av. Så pass mycket vind att det inte skulle upplevas som några problem att klippa till det pedagogiska innehållet i skolan. För fram till i går verkade begreppen "flumskola" och "flumpedagogik" ha fungerat i debatten.

I går tog det tvärt stopp. Lärare och rektorer tyckte att nu får det vara nog. Efter att ha varit två yrkeskategorier som tagit mycket stryk i skoldebatten var nu måttet rågat. Anders Borg fick mycket kritik för sitt utspel. Sedan ryckte Jan Björklund ut och har också fått kritik. Kritik som jag stödjer till 100 procent. Det får vara slut med tramset att prata om "flumskola" och "flumpedagogik".

Jan Björklund har innan varit ute och kritiserat lärarna. Det är dags anser han att återgå till traditionell katederundervisning. Det har han framfört x antal gånger i debatter och diskussioner. Med det uttalandet sågade han alla lärare och rektorer längs med fotknölarna. Det är anmärkningsvärt att en minister lägger sig i hur lärarna ska undervisa. Speciellt för en minister som saknar lärarutbildning och pedagogisk insikt i hur 2000-talets skola fungerar och vilka utmaningar och möjligheter denna ska möta.

Jag tycker det får vara slut med att skälla på lärarna. Lärarna gör allt vad de kan utifrån de förutsättning och resurser som de har att arbeta med. Istället ska kritiken riktas mot de som skapar dessa förutsättningar och resurser. Nämligen landets politiker. Förutom kommunpolitiker handlar det definitivt om politikerna som styr landet i riksdagen och ytterst regeringen. Det är där det yttersta ansvaret ligger. Det är Jan Björklund och Fredrik Reinfeldt som bär huvudansvaret då det är de som bestämmer över landets skolpolitik. De har misslyckats och de som får ta smällen är lärarna och eleverna. Nu får det vara nog.

Det är dags att sluta skylla på allt och alla. Det är dags att ta ansvar. Rör inte min lärare!

Förskolans matkostnad fortfarande under snittet. Debatten om förskolan fortsätter. Knäckebrödet som knäckte alliansen. Martin Moberg skriver om tystnaden från borgerliga ledarsidor rörande Hälsans förskola. Annika Högberg frågar sig vad är nästa steg i jakten på vinst. Peter Johansson skriver om knäckebrödsliberalismens nya triumfer.

2 kommentarer:

 1. Om 40% av ämnesundervisningen i grsk ( i snitt) handhas av lärare som inte
  läst ämnet, får man då kalla verksamheten för flum? Om inte, vad ska den
  kallas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Felprioriterad. Det finns många av de obehöriga lärarna som är duktiga. Satsa på dem och ge dem vidareutbildning till att bli lärare.

   Radera