söndag 30 mars 2014

Sd bedriver en fackföreningsfientlig politik

Sverigedemokraterna vill ge en bild av att stå på löntagarnas sida. Några exempel visar att så är inte fallet. Partiet är motståndare mot fackliga rättigheter och mot facken själva. Det första handlar om att införa obligatorisk a-kassa för alla. I dag är a-kassorna knutna till facken. Genom att göra den obligatorisk och knytas till staten minskar man på fackens möjligheter och inflytande på arbetsmarknaden. Sverigedemokraterna anser att det är fel att a-kassan är knuten till facken.

Det andra handlar om att Sverigedemokraterna för någon vecka sedan röstade mot att ge oss som arbetar möjlighet att dra av för fackföreningsavgiften. Det vill inte partiet men däremot vill det att företag ska få lov att dra av sin avgift till branschorganisationer. Exakt samma linje som moderaterna och de andra allianspartierna driver. Sd vill inte att löntagare ska få dra av men har inga problem med att låta företagare att få dra av.

Det tredje handlar om att Sverigedemokraterna vill urholka lagen om anställningsskydd, LAS. Partiet vill att det ska finnas fler undantag för turordningsreglerna med upp till fem personer. Det här kommer att skapa osäkerhet när arbetsstyrkan behöver dras ned av olika anledningar. Arbetsgivaren får mer makt på de anställdas bekostnad, något som Sverigedemokraterna tycker är helt okej.

Dagens blogginlägg har inspirerats av Calle Fridén som i sitt blogginlägg på ett mycket bra sätt ringat in vad det är för politik som Sverigedemokraterna står för. En politik som är fientligt mot fackföreningsrörelsen. Det är en politik som slår mot löntagarna. Den stärker arbetsgivarens makt medan den som är anställd får se sin makt minska. Det är dags att på bred front visa vad Sd står för och har för politik. För den politiken går emot det som arbetarrörelsen har arbetat hårt för att införa i Sverige.

 Peter Johansson tar upp att arbetsgivarna måste säga ja till Byggnads krav. Martin Moberg skriver om kortsiktig vinst är långsiktig förlust.

1 kommentar:

  1. Och Miljöpartiet driver en folkfientlig politik, där alla skall förpassas till fattigdom.

    SvaraRadera