måndag 31 mars 2014

Svensk ungdomsarbetslöshet är oacceptabel

Den svenska nivån på ungdomsarbetslösheten är helt oacceptabel. Varje dag går tusentals unga människor utan ett arbete. Det är ett slöseri med deras kunskaper och förmågor. För de unga innebär det ett stopp i deras möjligheter på arbetsmarknaden och att bygga sig sin egen framtid. En tid av stor osäkerhet och rädsla som är helt onödig. För det finns åtgärder som gör att vi kan få ned ungdomsarbetslösheten och det rejält.

I går debatterade socialdemokraterna Mikael Damberg mot centerns Annie Lööf om den sänkta arbetsgivaravgiften för unga och restaurangmomsen som den senare vill försvara till varje pris. Åtgärder som anses inte fungera och kostar för mycket. Annie Lööf försökte att försvara dessa sänkningar genom att föra fram att många unga nu kommer att förlora sitt arbete. Problemet med det resonemanget är att en arbetsgivare anställer inte bara för att det är billigare att anställa. En arbetsgivare anställer för att det finns en ökande omsättning som behöver mötas med att anställa någon. Självklart säger arbetsgivare att de måste ha kvar skattestödet. Det ligger i sakens natur men är det verkligen värt att staten betalar mellan 1,2 miljoner kronor till 1,6 miljoner kronor för de jobb som har skapats inom restaurangnäringen.

Annie Lööf försökte att föra fram att återställande av arbetsgivaravgiften för ungdomar skulle innebära att de blir arbetslösa. Hon blev helt svarslös över det faktum att regeringen själv återställer samma arbetsgivaravgift för de som är 26 år. Med regeringens logik innebär det att 26-åringarna därmed förlorar sina arbeten. Samma sak när regeringen nu sänkt ag-avgiften för de som är under 23 år. Det betyder att det blir dyrare att anställa 24-25 åringarna. Då förlorar de sina arbeten och ersätts av yngre.

Därmed uppstår ett antal frågor till Annie Lööf och regeringen:

1: Hur många 24-26 åringar kommer nu att förlora sina jobb när de blir dyrare att anställa (enligt regeringens eget sätt att resonera)?

2: Sverige har utsetts av EU till att få krisstöd på grund av den höga ungdomsarbetslösheten. Varför förnekar Annie Lööf att detta är sant?

3: Aktiva arbetsmarknadsinsatser i form av praktik, jobb och utbildning underkänns av Annie Lööf och regeringen trots att det visar sig att sådana insatser leder bättre till arbete än andra insatser. Varför förnekar regeringen detta?

4: Den nya jobbgarantin för ungdomar som ska införas av socialdemokraterna innebär jobb/praktik/studier eller en kombination av detta direkt från första dagen medan regeringens egen jobbgaranti för ungdomar inte innebär detta. Varför ska inte ungdomar få vara i en insats redan från dag ett i ungdomsgarantin?

5: Om nu statens ekonomi är så bra som regeringen skryter om, varför görs inte mer för att få ned ungdomsarbetslösheten?

För mig är kampen mot ungdomsarbetslösheten en av de viktigaste områdena som vi måste ta tag i. Det är en fråga som jag tänker driva hårt i valrörelsen. Den är för viktig för att komma med floskler och att försvara stöd till näringslivet. Ungdomsarbetslösheten är i dag högre än 2006 och den är högre än innan arbetsgivaravgiften och restaurangmomsen sänktes. Därmed är det helt andra saker som ligger bakom ungdomsarbetslösheten. Det är något vi måste ta på största allvar.

Socialdemokraternas förslag till fler i arbete. Martin Moberg lyfter upp om en person som har arbetat sedan den var 16 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar