onsdag 19 mars 2014

Tugga knäckebröd med gommen

Föräldrar och barn är i dag fångade i ett system där marknaden ska styra och valfriheten är ett överordnat mantra. Löftet om att marknaden och privatisering ska leda till högre kvalitet inom välfärden har fått sig ännu en rejäl smäll. Kvällens Uppdrag granskning visar hur fel det är med att göra vinst på våra barn. Jag tror att det är fler än jag som blev mycket illa berörda av detta. Så här ska det inte få lov att vara. Låta barn tugga knäckebröd med sin gom bara för att man vill göra vinst.

Det var skakande att få ta del av detta. Det handlade om förvaring av barn, låg matbudget, hög personalomsättning, riskakor och skorpor utan pålägg, flisor av morötter, 12 kr per dag och barn och vuxen skulle gå till mat, även personalen äta ur denna budget, barn som var såriga på grund av dyblöta blöjor, föräldrar som handlade mat till förskolan deras barn var på, kockar som berättade om hur företagsledningen sparade in på maten, om hur en förskola köptes för att en månad senare få besök med information om att matbudgeten redan var slut (trots att den inte skulle ha varit det), knäckebröd och skorpor som barnen fick äta med gommen, dåliga lokaler, avsaknad eller mycket få leksaker, lite sand i sandlådan med mera. Det hela kryddades med att se hur Hälsans förskolas omsättning ökade för varje år för att 2012 ligga på 48 miljoner kronor. Vinsten för åren 2011-12 landade på 8 miljoner kronor.

Allt detta handlar om att man vill göra vinst på barnen. Då handlar det om att dra ned på olika saker. Detta med att drivas av att göra vinst är inte begränsat till Hälsans förskola utan något som finns i marknadstänkandet rörande att driva och äga förskolor och skolor.

Det är bedrövligt och ledsamt att vi i dag i Sverige har ett system där det är tillåtet att göra vinst på våra barn. Det får inte vara så. Det behövs hårdare regler som gör det mycket svårt att göra vinster och görs det en vinst ska den återinvesteras i förskolorna och skolorna. Då handlar det om att återgå till dessa och inte använda pengarna till att köpa in eller grunda nya förskolor. Samtidigt måste kommuner få kraftfulla verktyg för att kunna stänga fristående förskolor snabbt och effektivt. Förskolor som inte genomför en trygg och säker verksamhet och som brister i sitt sociala ansvar ska inte få lov att vara verksamma utan ska läggas ned.

Vi måste få ett slut på detta system. Så här får det inte lov att fortsätta. Det är dags för förändring.Martin Moberg om knäckebrödsskandalen. Lärarförbundet om att vinster får aldrig gå ut över barnens behov. Uppdrag granskning om förskoleskandalen. 

1 kommentar:

  1. Löfvens hårdare krav kommer inte att hjälpa i någon större omfattning. Populism på hög nivå handlar det om.

    SvaraRadera