fredag 14 mars 2014

Vad vill Fredrik Reinfeldt?

Det är många i dag som funderar över Fredrik Reinfeldt, moderaterna och alliansens framtid. Gårdagens flip-flopp rörande studiemedlet har fått många att skaka på huvudet och undra vad som händer. Det är inte det första flip-floppandet som har gjorts utan ytterligare en sak som har skett. Många ställer sig nu frågan vad Fredrik Reinfeldt egentligen vill politiskt och med landet. Varför vill han regera en mandatperiod till?

Fredrik Reinfeldt och moderaterna är nervösa nu. Opinionsläget är kritisk. Vindarna har inte vänt än utifrån de opinionsmätningar som har gjorts så här långt. Trots prat från moderaterna om 2010 och att man kan hämta in försprånget skilde det då cirka 4,5 procent. I dag är det över 16 procent som skiljer. För att råda bot på detta har det troligen beslutats om att lägga allt annat åt sidan och göra allt vad man kan för att täppa igen gapet så snabbt som möjligt.

Mätningar görs varje dag av partierna. Moderaternas mätningar pekar nog i en riktning att det partiet och alliansen får stryk i skolfrågan. Mätningarna visar nog också att socialdemokraternas förslag går hem i stugorna. Slutsatsen blir då att kopiera dessa rakt av för att på det sättet återfå förtroendet.

Problemet för alliansen, genom att göra så här, är att Fredrik Reinfeldt, moderaterna och de andra partierna ser ut som flip-floppers och copy-cats som inte tror på den egna politiken. För ena veckan kritiseras socialdemokraterna stenhårt och deras förslag är helt fel. Veckan efter så är det precis tvärtom. Förslagen är helt plötsligt rätt och bättre än alla andra. Väljarna ser detta och undrar vad som sker.

Flip-floppandet i går är ytterligare ett bevis på att regeringen inte vet vad den gör och skapar instabilitet. Regeringen underkänner sig själv och minskar på sin trovärdighet. Det som innan sågs som ett starkt kort för alliansen i form av regeringstrovärdighet är i dag ett svagt kort istället. På mindre än en vecka har regeringen helt saboterat detta.

Förutom flip-flopp så är gårdagens förändring också ett vingklippande av finansminister Anders Borg och skolminister Jan Björklund. Så sent som i går framträdde Anders Borg i Sydsvenskan och försvarade sänkningen av de 300 kronorna. På kvällen ryckte Fredrik Reinfeldt undan fötterna på honom genom denna förändring. Även om Anders Borg i dag försöker låta som att inget har hänt och allt är naturligt är han vingklippt och hans trovärdighet har sjunkit. För från och med nu kommer alla att undra om det Anders Borg säger har förankring hos Fredrik Reinfeldt och om Fredrik Reinfeldt kommer att förändra det han säger.

Väljarna ställer en fråga nu: Vad vill Fredrik Reinfeldt politiskt och med landet?

"Fredrik Reinfeldt kan framstå som otrevlig." Väljarna börjar kräva svar. Mardrömsval för regeringen. Ola Möller funderar över regeringens trovärdighet. Martin Moberg skriver om förödande flip floppolitik á la Reinfeldt. Peter Johansson om Fredrik Reinfeldts agerande gentemot Anders Borg. Göran Johansson om regeringens vilsenhet. Man ska inte skriva att den egna politiken är trovärdig för det betyder att den inte är det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar