lördag 15 mars 2014

Vanliga människor tar stryk i dagens Sverige

Vi har alla fått höra flera gånger om hur bra statens finanser är, hur bra Sverige klarar sig jämfört med andra länder (dock nämns det aldrig vilka länder vi är bättre och vilka länder som är bättre än oss) med mera. Skatten har sänkts för oss som arbetar. Vad regeringen aldrig säger är vem som egentligen betalar för detta. För det är faktiskt folk som får betala för alliansens politik. Det är vanliga människor som får göra det. En grupp som får betala alliansens politik är pensionärerna. Det handlar både om att de får betala mer i skatt men inkomsten har också utvecklats sämre.

När alliansen med Fredrik Reinfeldt i spetsen tog makten efter valet 2006 sjösattes en politik som helt har byggt på att skatten ska sänkas för de som arbetar. Alla andra får betala mer i skatt, inklusive pensionärerna, för att finansiera detta samt att det ska så kallat löna sig att arbeta. Hur tankarna gick hos alliansen vet jag inte men jag gissar att de trodde att ingen skulle fundera nämnvärt på det och skulle det bli kritik skulle det vara lätt att klara av. Det var många miljarder kronor som pensionärerna har varit med och betalat för alliansens politik. Över 20 miljarder kronor.

Pensionärerna blev förbannade och oppositionspartierna tog deras strid. Alliansen fick börja att backa. Skatten skulle sänkas för att kompensera men alliansen såg till att den inte sänktes så mycket och när den väl sänks är det alltid mindre i förhållande till vad den som arbetar får i sänkt skatt samtidigt. Det gör att avståndet mellan pensionärernas skattenivå och den som arbetar har som skattenivå ökar istället för att minska. Om skatteklyftan ska täckas direkt motsvarar det 20 miljarder kronor.

Till detta ska läggas att pensionärernas inkomster har försämrats. Det med tanke på att bromsen i pensionssystemet har slagit till ett antal gånger och sänkt pensionerna för landets pensionärer. Samtidigt har de som arbetar fått högre löner. Köpkraften för de äldre minskar samtidigt som deras utgifter ökar i takt med att priserna ökar. För sammanboende pensionärer handlar det om att man har betalar 104 000 kronor mer i skatt (2007-2014) jämfört med den som arbetar. För en ensamstående med låg pension motsvarar det 36 000 kronor. Sammanboende med låg pension har betalat 160 000 kronor mer i skatt.

I landets kommuner, däribland i Ystads kommun där de borgerliga styr, får de äldre också se hur de som styr inför nya avgifter inom äldreomsorgen och höjer de som finns. Deras ekonomiska utrymmen minskar. Medicinerna blir dyrare, kostnaderna inom sjukvården ökar med mera.

Pensionärsskatten vidgar klyftorna och skapar problem. Regeringens syn på de äldre är att de ska betala och ska betala högre skatt. Kristdemokraternas och moderaternas prat om att de vill ha bort skatteskillnaden klingar oerhört falsk när de båda partierna utan att blinka låter skattesänkningarna för de som arbetar vara högre än för landets äldre.

Jag tycker detta är helt fel. Landets äldre har på olika sätt varit med och byggt upp detta landet. De ska inte betala mer skatt. Pension är uppskjuten lön och något som människor har slitit hårt för. Vi socialdemokrater kommer att påbörja arbetet med att sluta skattegapet om vi får väljarnas stöd. I ett första steg med 1,3 miljarder kronor, motsvarar 150 kronor i månaden för en garantipensionär. Det är dags att alliansens politik får ett slut.

Flip-floppande Kent går vilse. Vart är vi på väg när seniorer tältar för att få en bostad. Lennart Holmlund anser att det är ett systemfel när pensionärerna har högre skatt. Martin Moberg om den flip-floppande regeringen.

7 kommentarer:

 1. Nu är du åter inne på lögnens väg ser jag...

  Du vet mycket väl att de som arbetar betalar en statlig löneskatt på ca 10% (allmän löneavgift) som pensionärer inte betalade på de medel som avsattes till framtida lön ej heller när pensionen ska utbetalas.

  Reallöneutvecklingen har varit god under alliansen, ca + 15.8% .

  Det är mycket tråkigt att se politiker göra det du gör nu.

  SvaraRadera
 2. Det är så här att vi kan inte sluta berätta om hur vanliga människor har det och hur detta slår mot dem. Jag ser hur människor har det och berättar om detta. Det du inte berättar är att det vi betalar i arbetsgivaravgifter är löneutrymme som löntagarna har frivilligt avstått till arbetsgivaren att hantera. Den är till för att betala för saker som ska gå tillbaka till den som arbetar i olika former samt att hålla ihop samhället med hjälp av. Sedan kan man alltid diskutera fördelningen inom denna och om exempelvis en del av den ska gå till att betala skattesänkningarna. Som faktiskt sker. En del av arbetsgivaravgiften går faktiskt till att betala för den egna lönesänkningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast pensionärerna har ju ändå LÄGRE skatt än när ni styrde,vad säger du om det?

   Alexander

   Radera
  2. Vi har drivit på detta. Annars hade regeringen bara stått och stampat. Pension och lön ska beskattas lika.

   Radera
  3. Fast när ni styrde betalade pensionärerna HÖGRE skatt. Varför det?

   Alexander

   Radera
 3. Berätta gärna hur vanligt folk har det, t.ex att de som arbetar fått rejäla förbättringar.

  Berätta gärna om de arbetslös, sjuka, äldre och handikappade som misshandlas av ett väfärdssystem som är dåligt organiserat.

  Men sluta att påstå saker som inte är sanna.

  Fakta är att den som arbetar betalar mer i skatt på sin lön än motsvarande pensionär.

  Fakta är att den arbetslöse betalar mer skatt än motsvarande pensionär.

  Fakta är att det offentliga tar in mer skattemedel nu än 2006 trots jobbskatteavdrag och även med hänsyn till inflation och befolkningstillväxt.

  Allmän löneavgift är en ren statlig löneskatt som alla som arbetar betalar på sin bruttolön, den uppgår till ca 10% i år. Denna slipper pensionärer och arbetslösa.
  En ren löneskatt som INTE har med socialförsäkringssystem att göra.

  SvaraRadera
 4. Jag kommer att berätta om hur vanliga människor har det i Sverige. Jag kommer också att fortsätta att berätta och skriva om hur vi i dag har ett system som bestraffar pensionärerna och låter dem betala mer i skatt.

  SvaraRadera